Здравословният начин на живот: какво означава? Истината и митовете!
Здраве

Здравословният начин на живот: какво означава? Истината и митовете!

Здравословният начин на живот вече е изпълнен с толкова много митове, че човек не знае на кое да вярва и на кое – не. Нека видим кои са 10-те най-разпространени мита за него!

Здравословно хранене
Здравословният начин на живот включва най-вече здравословно хранене

Учените вече отдавна изясниха, че на нашето здраве влияят в различна степен няколко важни неща:

50% влияние върху здравето имат нашият начин на живот и поведение;

20% от състоянието на нашето здраве се определят от наследствеността и генетичната предразположеност;

20% от физическото и психическото ни здраве са подвластни на социалните и биологичните фактори;

10% остават за качеството на медицинското обслужване.

Именно заради големия процент влияние на стила ни на живот върху здравето толкова много се говори за здравословния начин на живот и се пропагандират различни фактори като важни за него.

И все пак: как трябва да разбираме всичко това?

Да се вслушваме ли в съветите, които се разпространяват навсякъде и под всякаква форма, или да ги пренебрегваме? Няма ли да се получи така, че като сляпо следваме широкоразпространените препоръки, ние в най-добрия случай няма да помогнем на здравето си по никакъв начин, а в най-лошия – ще му навредим? Нека най-накрая да изясним как стоят нещата с някои от тези митологични препоръки.

МИТ № 1

Диетата е застраховка за здравето

Да, при някои заболявания наистина е необходимо да има ограничения в хранителния режим. Но като цяло здравословният начин на живот предполага разнообразно хранене. На здравия човек му е позволено да консумира всичко, но с никоя храна не бива да се злоупотребява.

МИТ № 2

Трябва да се откажем от мазнините

Истината е, че на нашия организъм са му необходими и белтъчини, и мазнини, и въглехидрати. Без тях се нарушава обмяната на веществата. Ако напълно откажем мазнините, организмът ни ще престане на усвоява вит. А и Е, както и да изработва полови хормони. Вредна е само прекомерната употреба на мазнини.

МИТ № 3

Яйцата са вредни – в тях има много холестерол
Варено яйце със салата
Варено яйце със салата

Освен холестерол, в яйцата има и витамини, лецитин, пептиди, белтъчини и мастни киселини. Ако хапвате по едно яйце на ден, това ще ви донесе само ползи. Но ако говорим за бъркани пържени яйца с пръжки или много слънчогледово олио, тогава яйцата наистина могат да нанесат сериозен удар по вашата сърдечносъдова система.

МИТ № 4

Кафето е вредно за здравето и фигурата

Пиенето на кафе може да създаде проблеми само при хора, които имат противопоказания – например страдат от сърдечносъдови проблеми. И, разбира се – при хората, които го пият в прекомерни дози. А що се отнася до фигурата – калориите в тази напитка съвсем не са много. Друг е въпросът, ако пием кафето с много захар, със сметана, с кифличка или бисквитка… Ето – от тях действително се пълнее.

МИТ № 5

Всички хора трябва да приемат витамини

Ако трябва да бъдем точни, при балансирано хранене получаваме витамини от храната. И тогава не се нуждаем от допълнителни препарати. За съжаление, има случаи, в които лесно приемаме, че щом е полезно, значи е задължително да го правим и ние. А всъщност при някои хора витаминните препарати могат да предизвикат алергия, при други са противопоказни заради стомашни заболявания с повишена киселинност. Пък и предозирането с витамини може да създаде допълнителни проблеми за организма, пише Журнал за жената.

МИТ № 6

Замразените плодове и зеленчуци не са така полезни, както свежите

Ако плодовете и зеленчуците са подложени на т.нар. шоково замразяване, в тях се съх раняват до 90% от полезните вещества. За сметка на това, при съхраняването на суровите плодове по складове се губят немалко полезни свойства.

МИТ № 7

Трябва да се избягват продуктите с глутен
Глутенът не е вреден за всички, а само за хората с непоносимост
Глутенът не е вреден за всички, а само за хората с непоносимост

Някои хора панически избягват да консумират каквито и да било тестени из­делия, защото в тях се съдържа глутен. Но всъщност той се съдържа в доста други продукти, например в йогурта. А всъщност от целиакия – непоносимост към глутен, страдат 1-2% от населението на планетата. За останалите хора това вещество е безвредно.

МИТ № 8

Прясно изцеденият сок е много полезен

В такъв сок се съдържат фруктоза и киселини, които разяждат лигавицата на стомаха и зъбния емайл. Когато хапваме цял плод, кората и целулозата в целия плод неутрализират тези киселини. А и примерно за една чаша ябълков сок са нужни 6 средно големи ябълки – тоест с една чаша сок поемаме много повече захар и други вещества, отколкото са необходими на организма. Това може да му подейства като шок.

Затова е по-добре да хапнем ябълка, отколкото да изпием една чаша прясно изцеден сок.

МИТ № 9

Трябва редовно да имаме разтоварващи дни

Разбира се, има случаи, в които нашият организъм се нуждае от разтоварване и по-лека диета. Например преди медицински изследвания и операции, след натравяне или преяждане. Но ако за да отслабвате, периодично си устройвате разтоварващи дни, като ден след ден поглъщате каквото ви попадне, а примерно всеки петък ядете само зеле или овесени ядки, няма да постигнете желания ефект. Изгладнелият през разтоварващия ден организъм следващия път (при заплаха от такъв гладен ден) ще започне да трупа резервни калории и вие реално ще на- пълнявате, вместо да отслабвате.

МИТ № 10

Колкото повече спортуваме, толкова по-добре за здравето

Някои хора тренират във фитнес клубове до изтощение с надеждата това да ги направи по-здрави. А всъщност спортните натоварвания могат да доведат до много сериозни травми и заболявания. За укрепване на здравето е достатъчно 15 минути дневно да се занимавате с лека гимнастика или да правите полобинчасови разходки. А за укрепване на мускулите стига два-три пъти в седмицата да ги натоварвате най-много по един час.

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

One Comment

  1. Отдавна не бях виждал материал по темата, който да е разумен, а не евангелистко-фанатичен и агресивен! Поздравления на автора!

    Reply

Изпратете коментар