Направете си варено жито лесно и бързо по тази рецепта!
Готварство Семейство, дом, празници

Направете си варено жито лесно и бързо по тази рецепта!

Много отдавна не съм купувала готово варено жито за задушница. Не че е лошо, но винаги предпочитам аз да си го приготвя. При това имам превъзходна рецепта за лесно и бързо сваряване. Защото всяка добра домакиня знае, че сваряването отнема доста време, ако не ползваш „чалъм”.

Варено жито за задушница
Варено жито за задушница

Ето рецептата!

Взимам от магазина половин килограм грухана пшеница т.е. едно малко пакетче. В зависимост от това колко искате да приготвите, слагате целия пакет или половината в една малка тенджера. Измивате го добре и сипвате вода в съотношение 1:4. Ако сте сложили целия пакет, ще трябва да сипете 2 литра вода. Не се притеснявайте, ако водата е повече, защото житото поема, колкото му е нужно, а останалата вода ще изсипете.

Сложете тенджерата на котлона и варете от 20 до 30 минути. През това време пригответе една хавлиена кърпа. Разстелете я на масата или на плота в кухнята и поставете в средата алуминиево фолио, върху което ще поставите тенджарата със житото. На един стол пригответе едно тънко одеало, сгънато на четири.

След като сте варили житото до 30 минути, сложете тенджерата с капака върху хавлията с фолиото и я увийте. Така увита я сложете в одеялото и пак увийте добре. Тази процедура трябва да направите вечерта, преди деня, в който ще ви трябва житото.

Красива украса на варено жито за задушница
Красива украса на варено жито за задушница
На другия ден…

На сутринта развийте одеялото и хавлията и имате готово сварено жито! Ако има много непоета вода, прецедете през гевгир или голяма цедка. След това сложете в подходяща купа и започнете да добавяте подправки, каквито ви харесват – малко канела, една ванилия и непременно захар.

Ако искате да имате много сухо жито, добавете галета плюс няколко обикновени бисквити. По желание можете да сложите и смлени орехи. Накрая загладете добре с лъжица и посипете с плътен слой пудра захар. Върху захарта нарисувайте кръст с канелата. Можете да добавите резени ябълка, портокал или други плодове за украса отгоре, както и ядки.

За украсата отгоре развихрете въображението си. Вижте и колажа от снимки за идеи. Украсата на втората снимка е направена от галета и белени бадеми.

А на задушница, раздайте на приятели и съседи от това жито за Бог да прости починалите ви близки.

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

2 Comments

 1. Според мен водата е доста.И да се прецеди остава влажно и като се добави захарта още се оводнява.Казвам го от опит.И да се добавят галета или бисквити и орехи-аз ги смилам на по едро не се получава да е по сухо.Меря една част жито-три части вода.Слагам щипка сол и варя бавно докато поеме водата.Завивам го и аз за да поеме останалата вода и да набъбне още.На сутринта вече го овкусявам.Слагам му малко канела настъргана лимонова кора,орехи,натрошени на по едро чаени бисквити -без аромат те също поемат влагата,може и ванилия!

  Reply
  1. Author

   Има много начини да се направи житото, а и зависи дали го обичат сухо или по-мокро. Ако е много водата на другия ден, аз го прецеждам и след това го слагам да се подсуши на чист бял тензух. Той поема много добре. След това го овкусявам.

   Reply

Изпратете коментар