Тези лекарства могат да ви навредят! Вижте кои са те и за какво да внимавате!
Здраве

Тези лекарства могат да ви навредят! Вижте кои са те и за какво да внимавате!

Многобройни лекарства могат да бъдат купени в аптеките без да е необходима рецепта. Това спестява консултацията с лекар при обичайни леки неразположения, но не означава, че тези достъпни лекарства трябва да бъдат приемани лекомислено. Някои от тях изискват особена бдителност.

Лекарства
Лекарства
ИБУПРОФЕН

Това противовъзпалително лекарство се приема задължително по време на хранене, защото в противен случай може да доведе до нежелани ефекти като киселини и парене в стомаха.

При зъбобол не взимайте ибупрофен, преди да се консултирате със зъболекар, тъй като лекарството заглушава симптомите на възпаление и може да затрудни установяването на истинския проблем.

Във всички случаи ибупрофенът не може да бъде употребяван продължително време. Прибягвайте до него при главоболие или менструални болки, но за кратко и като спазвате указанията в листовката.

ЛАКСАТИВИ

С някои от тях трябва да сте особено внимателни. Лаксативите с механично и осмотично действие привличат водата, която се намира в организма, към червата. Така се увеличава обема на изпражненията, което улеснява отделянето им. Тези лекарства имат леко действие.

Стимулиращите лаксативи активират мускулните съкращения и така улесняват отделителната система. Понякога предизвикват колики. Внимавайте с тях, защото могат да раздразнят лигавицата на червата. Продължителната им употреба води до зависимост и смущава естествените отделителни рефлекси.

Лаксативите под формата на свещички се използват в краен случай, при тежка констипация. Те предизвикват освобождаване от изпражненията, но не лекуват причините. В същото време могат да предизвикат възпаление на ануса.

Най-добре, е разбира се, да няма нужда от лаксативи. За това помага повишената консумация на храни, съдържащи фибри (пълнозърнест хляб, плодове, зеленчуци), и на вода през целия ден.

ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ СТОМАШНИ КИСЕЛИНИ И ГАСТРИТНИ БОЛКИ

Те се срещат в голямо разнообразие, към тях принадлежат и лекарствата на базата на въглен. Приемат се между храненията и на разстояние от други лекарства, за да не нарушат ефикасността им.

КОДЕИН

Това вещество помага срещу болки от различен характер и е обичайна съставка на обезболяващи от второ ниво – помощни от парацетамола и ибупрофена. При предозиране съществува риск от зависимост. Взимайте тези лекарства най-малко на 6 часа разстояние и първо прочетете листовката.

Кодеинът може да доведе до смущения, които са рискови при шофиране. Консумацията на алкохол повишава седативния му ефект, така че избягвайте алкохолните напитки по време на лечението.

Освен това кодеинът се комбинира зле с други лекарства, например с антидепресанти, анксиолитици, бензодиазепини и други, които въздействат на мозъка. Задължително се консултирайте с лекар, ако следвате продължително лечение с някое от тях.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Билката е съставна част на медикаменти против депресия и безсъние, но и самостоятелно, под формата на капсули, жълтият кантарион е равноправно лекарство. Той повишава дейността на ензими, съдържащи се в черния дроб, но в същото време намалява ефекта на други лекарства като контрацептивите например. Това означава, че ако жената приема жълт кантарион едновременно с хапчета против забременяване, рискува все пак да забременеете. Друга неподходяща комбинация се получава с лекарства против епилепсия и астма, с антикоагуланти, с цигари и алкохол.

СОКЪТ ОТ ГРЕЙПФРУТ ПРОМЕНЯ действието на лекарствата

Обратно на жълтия кантарион грейпфрутът съдържа вещества, които намаляват дейността на някои ензими. Това води до повишен ефект от лекарствата, т.е. съществува риск от предозиране. Такъв е случаят с някои някои медикаменти за понижаване на холестерола или за потискане на имунната система, които не трябва да бъдат приемани със сокот грейпфрут.

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар