Св. Архангел Михаил, Архангеловден! На 8 ноември честваме голям християнски празник!
Семейство, дом, празници Стил в живота

Св. Архангел Михаил, Архангеловден! На 8 ноември честваме голям християнски празник!

На този ден православната църква чества Св. Архангел Михаил – един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа.

Архангел Михаил

Обявен е за военачалник на небесните сили, които се борят срещу духовете на мрака и злото, затова се приема за символ на светлината и справедливостта. Изографисва се с копие в ръка, тъпчещ дявола.

Народното название на празника – Душевадник, се определя от вярването, че Св. Архангел Михаил е един от шестимата братя юнаци, на когото при подялбата на света се паднало да покровителства мъртвите. Той отделя душата на човека от тялото след смъртта и затова е наречен Душевадник.

Всеки човек има своя ангел-пазител, който се моли за него на Бога, предпазва го от беди, съветва го да върши добри дела, внушава му добри мисли и желания и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. Седем са ангелите, които стоят пред Престола на Господ. Един от тях – Денница – се възгордял и чрез своето падение увлякъл много духове. Оттогава светът е разделен на добро и зло. Под водачеството на Свети Архангел Михаил всички ангели останали верни на доброто. Затова той е на особена почит сред християните. Светецът е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Носител е на силата, която облагородява, затова в иконите е изобразен с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола. Свети Архангел Михаил е покровител на мъртвите, а денят му е свързан с почитта към тях. (frognews.bg)

В съботата преди Архангеловден е една от най-големите задушници през годината – Архангелова.

За обредната трапеза се прави курбан, обикновено от мъжко животно – овен или шиле.

Месят се обредни хлябове, поднася се червено вино.

На Архангеловден имен ден имат: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Михаела, Гавраил, Момчил, Милен, Милена, Рангел, Рая.

Освен това на този ден имат професионален празник служителите в полицията, месарите и колбасарите.

Архангел Михаил

Честит празник на всички православни християни!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар