Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/poleznit/public_html/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Как се отглежда хелениумът (Helenium) и съвети за размножаване и използване - poleznite.com
Как се отглежда хелениумът (Helenium) и съвети за размножаване и използване
Стил в живота Цветя и градина

Как се отглежда хелениумът (Helenium) и съвети за размножаване и използване

Хелениумът е градинско цвете от сем. Астрови. От рода са известни около 30 вида. Представлява едногодишно или многогодишно коренищно тревисто растение. Хелениумът няма многогодишни коренища.

Хелениум
Хелениумът е много красив

Цветоносните стъбла през зимата отмират заедно с корените. Но пъпките, които се образуват на подземната част на едногодишните стъбла, през това време образуват розетка с листа и корени. Тази розетка през следващата година дава и новите цветоносни стъбла. Тоест при хелениума отсъства храст в общоприетия смисъл на думата, а има седящи самостоятелни растения. Стъблата са изправени, отгоре са разклонени, до 160 см височина. Листата са разположени в последователен ред, ланцетни са. Съцветията са кошнички, единични или събрани в щитовидни съцветия. Крайните цветове са езичести, жълти, оранжеви, пурпурни, кафяви или двуцветни, централните са тръбовидни, жълти или кафяви. Семената са продълговато цилиндрични, леко мъхести.

Много хелениуми
Много хелениуми

Местоположение

Обича светлината, но понася и полусянката.

Почва

Предпочита плодородните, добре обработени и осигурени с влага неутрални почви.

Това е Helenium Ranchera
Това е Helenium Ranchera

Грижи

В сухо и горещо време се нуждае от обилно поливане. Добре се отзовава на органично и минерално торене (2-3 пъти за лято). Растенията са студоустойчиви, но ако не ги делите повече от 3-4 години, розетките им могат да измръзнат. Работата е в това, че почти всяка година растежната пъпка се залага на по-голяма височина по стъблото и в крайна сметка излиза над повърхността, затова трябва да делите храстите. Освен това, ако са на едно място, почвата лесно се изтощава. Можете да удължите цъфтежа чрез съкращаване на част от стъблата през юни. Тези стъбла ще се разклонят и ще цъфнат по-късно пак. Преди зимата стъблата се изрязват до земята.

Размножаване

Чрез делене на храста и чрез семена, засяването на които се прави през есента или през пролетта директно в почвата или в сандъчета. Растенията се пикират във фаза 2-3-ти същински лист. Садят се на разстояние 30-35 см. Младите растения цъфтят през следващата година.

Използване

Засаждайте хелениума на заден план, около декоративни храсти, на групи или единично, около огради, постройки, които искате да „маскирате“ с растения. Прекрасно се съчетава с есенно цъфтящите астри. Изглежда добре и в есенните букети.

Това са снимки на най-красивите паркове в света!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.