Ахименес (Achimenes) е много красиво стайно цвете! Вижте как се отглежда!
Стил в живота Цветя и градина

Ахименес (Achimenes) е много красиво стайно цвете! Вижте как се отглежда!

Ахименес е от сем. Геснериеви. Родината му е Централна Америка. Ползва се с голяма любов от страна на цветарите заради ярката си окраска и красиво загънатите цветове.

Ахименес различни цветове
Ахименес различни цветове

Окраската на цветовете е най-разнообразна: пурпурна, синя, яркорозова, жълта и друга, листата са копринени. Известни са няколко вида, сред които: изправен ахименес (Achimenes erecta) – ампелно растение с красиви цветове на дълги (до 50 см) червеникави стъбла; дългоцветен ахименес (Achimenes longiflora) – с виолетови цветове, както и с бели при разновидността alba с виолетово петънце. На пазара основно могат да се намерят растения от хибридния ахименес (Achimenes hibridia). Ахименесът е грудково растение. През зимата, когато е в покой, растенията трябва да се подрежат и грудките да се приберат в зимно хранилище (на тъмно и прохладно място).

Лилав ахименес
Лилав ахименес

Местоположение

Обича умерената или топла стая, като в периода на растеж трябва да му осигурите минимум 17 градуса. След цъфтежа, в периода на покой, грудките се съхраняват при температура не по-ниска от 17 градуса. Растението обича ярката светлина, като го прикривате от обедните лъчи през лятото.

Почва

Клубените трябва да се садят в хранителна почва, със задължителен дренаж.

Ахименес Аmbroise Verschaffelt
Ахименес Аmbroise Verschaffelt

Грижи

Поливайте обилно в периода на растеж. След цъфтежа (септември, октомври) поливането се намалява, а след това съвсем се спира. Месец и половина след прорастването на свежи филизи се прави торене с комплексни торове за цъфтящи стайни видове, през две седмици. Ахименесът не понася опръскването на листата с вода, но въздухът трябва да бъде достатъчно влажен, затова сложете саксиите в подложка с камъни и вода.

Размножаване

Чрез клубени, резници и семена. При размножаването чрез грудки ахименесът започва да цъфти по-бързо, отколкото ако използвате семена.

Как се отглежда хелениумът (Helenium) и съвети за размножаване и използване

 

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар