Лечебните билки – паричка лекува настинка, дивият пелин при невралгия, коприва при диабет и още…
Здраве

Лечебните билки – паричка лекува настинка, дивият пелин при невралгия, коприва при диабет и още…

Как витамините, минералите и микроелементите, които се съдържат в лечебните билки в точно балансирано съотношение за организма, ни помагат, за да сме здрави и работоспособни?

Самобайка – лечебни билки

Самобайка

Самобайката е пълзящо растение, чиито активни вещества – сапонини и етерични масла, имат силно отхрачващ  ефект. Направете запарка за  чай или пуснете няколко листа  да покиснат в горещо прясно мляко. Самобайката се използ­ва вътрешно при фарингит, бронхит, хрема и възпаление на средното ухо. Запарка от листата, съдържащи пълноценните горчиви вещества на растението, подпомага храносмилането. Самобайката укрепва сърцето и черния дроб, лекува камъни в жлъчката и бъбреците и бъбречни възпаления. Пресните листа в салата и чай действат деток- сикиращо при наличие на олово и други тежки метали.

Хората, които живеят на оживена улица или работещите като печатари, художници или бояджии, трябва да пият чай от самобайка. Танините в растението подпомагат външно заздравяването на рани. От нея се приготвя тинктура, която се използва за промивки на устата при гнойни торбички около зъбите или пародонтит: изстискайте сока от стъблата на самобайката в стъклен буркан, затворете го и го оставете 4 дни на слънце. Добавете алкохол в съотношение 2:1 (2 части алкохол, 1 част течност от самобайка). Съхранявай­те в тъмна, затворена бутилка на хладно и сухо място.

Паричка – лечебни билки

Паричка

Красивата паричка цъфти дори през зимата. Активните вещества са танини, горчиви вещества, сапонини, етерични масла и др. Всички надземни части на растението могат да се събират целогодишно и да се използват за салата, плодови сокове, зеленчуков бульон или за домашен чай. Прекрасен вкус имат ситно нарязаните й листа в извара. Листата и цветовете могат да се изсу­шат. Вътрешно се използва за лечение при заболявания на дихателните пътища, много добро отхрачващо, настинки, храносмилателни проблеми, менструални оплаквания, заболявания на пикочния мехур, бъбреците, черния дроб и при атеросклероза. Намач­каните листа се използват външно за по-бързо заздравяване на рани.

Див пелин

Див пелин

Дивият пелин вирее като „плевел“ по канавките на пътища, по незастроени площи и насипи. Още келтите са го ценили като лечебна билка, а в Средновековието го чествали като майката на всички билки, пише Журнал за жената.

При японците и китайците той се използва в моксотерапията. Събраните връхчета на цъфтящите цветове се сушат за чай, който е полезен за стомаха и жлъчката. Ценните му етерични масла, танини и горчиви вещества стимулират храносмилането. За домашен чай могат да се използват листата и цветовете. Корените са вкусни сурови на салата или варени. За вътрешно приложение се използват всички части на растението при невралгии, обща отпадналост, чернодробни болести, нарушения в менструалния цикъл и при наличие на паразити

Лечебни билки – коприва

Коприва

За мнозина тя е кралицата на лечебните билки. Копривата е изключително богата на „витамина на красотата“ – провитамин А, важен и за сърцето и очите. Има висока концентрация на витамин Е – силен антиоксидант, който предотвратява ракови и сърдечносъдови заболявания. Съдържа и рядко срещания витамин К (за съсирването на кръвта и за здрави кости). Чудесен източник на желязо, стимулира обмяната на веществата, има отхрачващо действие, пречиства кръвта. Семената, листата, сироп от коприва, а също и пресен сок могат да се прилагат при анемия, изтощение и депресия. Помага за понижаване на кръвната захар.

Билки с горчиви вещества

Още от древни времена билкари и лекари са експериментирали с корени и билки, за да открият лечебен „букет“ за най-различни здравословни оплаквания. Тези традиции са запазени и днес в редица европейски страни. В Германия например са широко популярни лечебните билкови отвари, познати като горчивки. Наречени са така заради комбинирането на билки, съдържащи особено полезните горчиви вещества. Такава е немската горчивка Гастритол, включваща в състава си билките пачи очиболец, сладник, горчив пелин, пресечка и пищялка.

Всички те са познати от Древността с ефекта си при стомашно-чревни оплаквания като по­дуване на корема, метеоризъм, болезнени стомашни спазми, киселини, гадене. Помагат за лечение на гастрити, стомаш­ни язви и колити. Подобряват храносмилателните процеси и ускоряват метаболизма. Във фитопрепарата влиза и течен екстракт от цветове на лайка заради своето противовъзпалително и антибактериално действие.

Горчивките могат да са важна част от лечението на широк кръг здравословни проблеми. При метаболитни проблеми и лечение за отслабване, горчивите вещества в тези билки подкрепят обмяната на веществата и намаляват неудържимия глад за сладко. Имат важна роля в лечението на червата при раз­лични храносмилателни смущения и/или различни хранителни непоносимости (хистаминова, глутенова, фруктозна и др.), при диабет, чести гъбични инфекции и др.

Глухарче
Глухарче

Кой не го познава – с неговите назъбени листа и наситени жълти цветове? Срещаме го навсякъде: по ливади, край пътища, в собствената ни градина. Основните му активни вещества са горчиви. Те са здравословни за стомаха, черния дроб, жлъчката и панкреаса. Знаете ли, че глухарчето съдържа девет пъти повече витамин С и четиридесет пъти повече желязо от спанака! Можете да събирате корените му от пролетта до есента; от април до юни – цветовете и листата. Целогодишно листата се използват за салата или като подправка. От изсушените листа се приготвя отличен чай.

Вътрешно глухарчето се прилага против атеросклероза, при заболявания на дихателните пътища, на черния дроб и жлъчката, при диабет, подагра, ревматизъм и за регулиране на кръвното налягане. Намира външно приложение при язви, очни проблеми, гнойни рани и лишеи.

Прочетете още полезни статии на нашия сайт!

Знаете ли, че коренът на глухарчето всъщност убива раковите клетки?! Вижте тези рецепти за лечение!

Как да се излекуваме от цистит в домашни условия?

Тази древна рецепта от Тибет за настойка с чесън убива всички микроби и бактерии в организма!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар