21 ноември – Въведение Богородично – Празник на християнското семейство и християнската младеж
Семейство, дом, празници Стил в живота

21 ноември – Въведение Богородично – Празник на християнското семейство и християнската младеж

Според Светото писание на 21 ноември родителите на тригодишната Мария я завели в Йерусалимския храм, за да я отдадат в служение на Бога. Така тази дата става символ на въвеждането на младия човек в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първи пример са Дева Мария и праведният Йосиф, нейният съпруг. Православната църква препоръчва на 21 ноември родителите да водят децата си на богослужение и така да ги възпитават в християнски дух.

Дева Мария с Младенеца
Дева Мария с Младенеца

Божията Майка била въведена в Йерусалимския храм от родителите си св. Йоаким и Анна, когато навършила 3 години. И това било не еднократно въвеждане „за една свещ само“, както ние днес бихме се изразили, а въведение завинаги: въведение пред Божия престол, въведение пред Божието лице, въведение за служение всеотдайно и благоговейно, въведение вечно. (pravoslavieto.com)

21 ноември - Въведение Богородично
21 ноември – Въведение Богородично

Единствено българите празнуваме Въведение Богородично като Ден на християнското семейство. Тук отново се преплитат православния канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години.

Народните гадания за времето през следващата година гласят, че ако на този ден е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Вали ли на 21 ноември, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

 

Св. Архангел Михаил, Архангеловден! На 8 ноември честваме голям християнски празник!

Не се карайте за празници! Едни празнуват Хелоуин, други Вси Светии, трети Ден на будителите, а повечето се напиват и без празник!

Хелоуин радва децата! Ето няколко идеи за украса на празника!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар