Седемте цвята на дъгата имат лечебни свойства! Вижте кой цвят какво лекува!
Здраве

Седемте цвята на дъгата имат лечебни свойства! Вижте кой цвят какво лекува!

Целта на терапията с цветове е да подпомогне баланса и изцелението на ума и тялото с помощта на седемте цвята на дъгата. Цветовата терапия, известна още като хромотерапия, изхожда от предпоставката, че някои цветове носят положителна енергия.

Седемте цвята на дъгата са лечебни
Седемте цвята на дъгата са лечебни

Произход на терапията със седемте цвята

Цветовата терапия води началото си от аюрведа — древна форма на лечение, практикувана в Индия от хилядолетия. Според аюрведа всеки индивид съдържа в себе си петте основни елемента на вселената – земя, вода, въздух, огън и етер (пространство). Тези елементи се намират в уникална пропорция, специфична за всеки отделен индивид. Когато балансът помежду им се наруши в резултат на нездравословни навици или външни сили, това води до разболяване. Аюрведическата медицина използва присъщите на цветовете енергии, за да възстанови равновесието.

Цветовата терапия е използвана и в Древен Египет и Китай. Според традиционната китайска медицина всеки орган е свързан с определен цвят. В чи гун лечебните звуци отговарят на цветове, а те от своя страна – на конкретни органи и емоции.

Кой цвят какво лекува?

Всеки от седемте цвята на спектъра се свързва с определени лечебни свойства.

Виолетов

Виолетовият цвят подпомага просветлението, откровението и духовното пробуждане. Холистичните лечители го използват за облекчаване на органите, отпускане на мускулите и успокояване на нервната система.

Индиго

Индигото (тъмносиният цвят) също има седативен (успокоителен) ефект. Твърди се, че подпомага интуицията. Полезен е за спиране на кръвотечения и лекуване на абсцеси.

Син

Синият цвят помага на общуването и познанието. Той елиминира токсините и се използва за лечение на черния дроб и особено при жълтеница.

Зелен

Тъй като се намира в средата на цветовия спектър, зеленото се свързва с баланса. Този цвят е успокояващ и се използва от аюрведическите лечители при язви. Смята се, че има антисептични, дезинфектантни и противомикробни свойства, поради което холистичните цветови терапевти понякога го използват за лечение на бактериални инфекции.

Жълт

Жълтият цвят е сетивен стимулант, свързан с мъдростта и бистрия ум. Твърди се, че има деконгестантни и антибактериални свойства. Полезен е за стимулиране на храносмилателната и лимфната система.

Оранжев

Оранжевият цвят е цветът на удоволствието, въодушевлението и сексуалната възбуда. Според аюрведа той притежава антибактериални свойства и може да се използва за облекчаване на стомашни неразположения като метеоризъм и спазми.

Червен

Червеният цвят носи енергия, сила и общо стимулиране. Във физическо отношение би трябвало да подобрява кръвообращението и да засилва производството на червени кръвни телца.

Как лекуват седемте цвята
Как лекуват седемте цвята

Описание на лечението със седемте цвята

Цветният спектър се състои от светлинна енергия с различна честота и дължина на вълната. Аюрведическата медицина използва енергията на цветовете, за да постигне хармония и изцеление. Твърди се, че цветовете са носители на определени лечебни свойства (червеното дава енергия, синьото успокоява и пр.), а вибрациите, създавани от всеки цвят, помагат за вътрешния баланс на индивида.

Холистичните лечители, практикуващи цветова терапия, често свързват седемте цвята от спектъра с определени области от тялото, наречени чакри. В йога чакрите се разглеждат като центрове на духовна енергия. Терапевтичното действие на седемте цвята е свързано със съответните им чакри:

  • Първа чакра (коренна, в долната част на гръбнака): червен цвят;
  • Втора чакра (сакрална, в областта на таза и слабините): оранжев цвят;
  • Трета чакра (слънчев сплит): жълт цвят;
  • Четвърта чакра (сърце): зелен цвят;
  • Пета чакра (гърло): син цвят;
  • Шеста чакра (чело): индигов цвят;
  • Седма чакра (корона): виолетов цвят.

Терапията с цветове може да се осъществи по различни начини. Практикуващите аюрведическа медицина обвиват пациентите с платове от избрания цвят. Страдащите от депресия например се увиват с платове в червено и оранжево заради ободряващите им и енергизиращи свойства. Понякога към пациентите се насочва светлина, преминаваща през филтър с подходящ терапевтичен цвят, за да се усили ефектът от лечението.

Друг метод на лечение с цветова терапия, препоръчван от аюрведа, е пиене на вода, предварително третирана с определен цвят. Стъклена чаша с вода се покрива и обвива с прозрачна цветна хартия или пластмаса, след което се поставя на пряка слънчева светлина, за да попие лечебните свойства и вибрации на цвета.

Успокояващите и лечебните свойства на цветовете могат да се използват и в обкръжаващата ни среда, като се подберат подходящи багри на стените, прозорците, мебелите и декорацията. Цветът на дрехите може да бъде избран според характерните му свойства.

За да се засили терапевтичният ефект, цветовата терапия би могла да се прилага в комбинация с хидротерапия (водолечение) и ароматерапия. Спа терапевтите и холистичните лечители препоръчват цветни вани, съчетаващи благотворния ефект от топлата или горещата вода с подходящи етерични масла и ярки цветове.

Тъй като цветовете представляват светлинни вълни с различна честота, понякога се препоръчва да се съчетават с музика и звукова терапия. Един такъв метод, известен като „49-а вибрационни техника“, използва математична формула, за да „преведе“ недоловимите за човешкия слух вибрации на цветния спектър на доловими. Червеният цвят отговаря на музикалния тон сол, оранжевият – на ла, жълтият – на ла диез, зеленият – на до, синият – на ре, индиговият – на ре диез, а виолетовият — на ми. Смята се, че комбинирането на видими цветове и съответните им звукове повишава лечебния ефект от терапията.

Лечение със седемте цвята
Лечение със седемте цвята

Подготовка за терапията със седемте цвята

Преди да приложат каквото и да било лечение, практикуващите аюрведическа медицина провеждат задълбочен преглед и интервю на пациента, за да открият неговата пракрити (природа). Според аюрведа пракрити на индивида се определя при зачеването му и остава непроменена до края на живота му. Терапев­тичните цветове се подбират в зависимост от пракрити и конкретния дисбаланс на доша (енергиите). Съществуват три вида доша (вата, питта и капха), които съответстват на темперамента на всеки човек и типа на организма му. Повечето хора са комбинация от трите (тридоша), като една от тях преобладава.

В някои случаи холистичните лечители правят фотографска снимка на аурата на пациента (личното му енергийно поле) чрез специален апарат, който улавя електричните импулси от ръцете му. Апаратът създава изображение на пациента с различни цветни ивици около тялото му. Тези цветове се анализират, за да се определи уникалният енергиен модел на човека и да се избере подходяща цветова терапия.

Макар цветовата терапия да е в състояние ефективно да подпомогне релаксацията и общото благосъстояние на индивида, както и да допълни други терапии при лечението на определени нарушения и заболявания, пациентите със сериозни остри или хронични проблеми не бива да разчитат единствено на нея, а да потърсят квалифицирана медицинска помощ.

Не са известни странични ефекти от обикновените процедури на цветовата терапия.

Аюрведическата медицина е от хилядолетия дълбоко вкоренена в индийската традиция.

Ползите от цветовата терапия не са проучени и конвенционалната медицина не я приема като сериозен метод на лечение.

Значението на някои термини

Ароматерапия – терапия с ароматни етерични масла, извлечени от различни растения, с цел да се подпомогне физическото и психичното състояние на индивида.

Йога – индийско философско и здравно течение, чиито последователи се стремят да постигнат баланс чрез релаксация, медитация, дихателни упражнения и специфични движения на тялото.

Хидротерапия (водна терапия или водолечение) – облекчаване на неразположенията и подпомагане на физическото благосъстояние с помощта на вода (гореща, студена, под формата на пара или лед).

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар