Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/poleznit/public_html/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
На 6 декември празнуваме деня на Свети Николай Чудотворец, Никулден - poleznite.com
На 6 декември празнуваме деня на Свети Николай Чудотворец, Никулден
Семейство, дом, празници Стил в живота

На 6 декември празнуваме деня на Свети Николай Чудотворец, Никулден

В църковния календар има два дни, посветени на Свети Николай – 6 декември, когато Николай Мирликийски Чудотворец се е представил на Господа, и 9 май, когато са пренесени светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). След праведен монашески живот той става архиепископ на гр. Мир, където умира през 342 г. Наред с тези два празника, църквата му отдава богослужебна почит всеки четвъртък.

Свети Николай
Свети Николай

В народния календар Никулден е посветен на св. Никола – покровител на моретата, моряците и рибарите. На празничната трапеза е добре да се поднесе прясна риба, традиционен е пълненият шаран.

Честит Никулден
Честит Никулден

В днешно време, когато традициите не са това, което бяха, всеки гледа да има някаква риба. За целта можете да си приготвите такава риба, каквато обичате. Но всеки има право да избира дали да спази традицията с пълнен пресен шаран или да си хапне една хубаво изпечена бяла риба. Не само защото е с малко кости, но е и по-вкусна.

Честит имен ден на Никола, Николай, Николина и всички, които празнуват.

21 ноември – Въведение Богородично – Празник на християнското семейство и християнската младеж

Св. Архангел Михаил, Архангеловден! На 8 ноември честваме голям християнски празник!

Хелоуин радва децата! Ето няколко идеи за украса на празника!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.