Кой е Дядо Коледа, къде живее и всичко за белобрадия старец!
Любопитно и забавно Семейство, дом, празници Стил в живота

Кой е Дядо Коледа, къде живее и всичко за белобрадия старец!

Ще ви помогнем да научите всички отговори на въпросите за Дядо Коледа. Не само вие трябва да ги знаете, а и трябва да можете да отговаряте на детските въпроси.

Дядо Коледа

Кога и къде се е родил

Според легендата, в древността Дядо Коледа се е наричал Свети Никола и е роден на територията на днешна Турция около 280 г сл. Хр. в богато семейство. За жалост още като дете останал сирак. Израснал в манастир и на 17  години станал един от най-младите свещеници в историята. Свети Никола се славел като състрадателен човек с изключително добро сърце. Той раздавал семейното наследство под формата на подаръци на децата. Но не искал да знаят за добротата му и затова влизал тайно през комините в домовете, докато всички спят, и оставял торбички с дарове за малчуганите. Оттам и традицията коледните подаръци да се оставят тайно, докато децата спят, за да ги открият на сутринта.

На колко години е Дядо Коледа?

Сложен въпрос, нали? Във вида, в който го познаваме – като червенобузест симпатичен възпълничък дядо в червени дрехи, всъщност той се подвизава от 1885 г. Тогава Бостънският издател Луис Пранг отпечатва това изображение върху поздравителни коледни картички. И Дядо Коледа по света завинаги остава облечен в червено. Според някои изследователи обаче истинският Дядо Коледа е на близо 1000 години.

Дядо Коледа с елените

Кога Дядо Коледа получава шейна?

Това се случва в по-ново време. През 1821 г. нюйоркският печатар Уилям Гилей публикува стихотворението „Санта Клаус“. Дядо Коледа е изобразен като едър мъж, облечен с кожи и седнал в шейна, теглена от северен елен. Година по-късно Клемент Кларк Мур написва за своите деца поемата „Посещението на Свети Никола“ (известна сега под името „Нощта преди Коледа“) и добавя още 8 елена във впряга на шейната. Така елените стават общо 9, пише Журнал за Коледа.

Къде се чувства най-добре?

Специалистите изчислиха, че идеалната температура за живеене на Дядо Коледа е между 18 и -30 градуса. И затова се е установил в Лапландия, тъй като мястото отговаря най-точно на тези изисквания.

Кой е първият „жив“Дядо Коледа?

В днешно бреме е много популярно мъже (а понякога и жени) да носят костюма на Дядо Коледа като своеобразна жива реклама. В дните около празниците хиляди костюмирани се разхождат по улиците и подрънкват весело със звънци. Първият „жив“ Дядо Коледа обаче се е появил през 1841 г. във Филаделфия. Идеята да облече с такъв костюм специално нает за целта мъж хрумнала на местен търговец. Живият Дядо Коледа имал задача да седи на покрива до комина на магазина му и така да привлича клиенти.

Дядо Коледа

Какво означава „Хо-хо-хо?

Това е смехът-поздрав, с който Дядо Коледа посреща и изпраща всички по време на празниците. Малцина обаче знаят, че Но-Но-Но (както се изписва на латиница) е всъщност пощенският код НоН оНо, използван в Канада за писмата на децата до Дядо Коледа на Северния полюс. Тази последователност от букви и цифри се използва в канадската провинция Квебек.

Как се казват елените на Дядо Коледа?

Всички знаят името на най-важния елен във впряга на шейната. Това е Рудолф с червения нос. Но и останалите имат имена. Казват се Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър и Блитцен. Всъщност има една любопитна подробност. Преди да се появят елените, Дядо Коледа се е придвижвал с помощта на крави, коне, магарета и кози.

Какво дa му оставите под елхата?

В някои страни съществува традиция под елхата да се остави нещо за Дядо Коледа като благодарност, а и за да се подкрепи в дългия път по света. Американчетата оставят чаша мляко и бисквитки. Във Великобритания заделят за дядото парче от коледния пай с месо и чаша шери (бяло сухо вино), а за елените – морковче. В Холандия пък пълнят обувките със сено, за да похапнат елените.

Прочетете още за празника!

Честита Коледа е популярен поздрав! Ето как се пише на различните езици!

Очаквате гости за празниците и искате всичко да изглежда перфектно?

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар