Очаквате гости за празниците и искате всичко да изглежда перфектно?
Семейство, дом, празници Стил в живота

Очаквате гости за празниците и искате всичко да изглежда перфектно?

В такъв случай за празниците трябва да помислите не само за декорацията на дома, но и за празничната маса. Има 8 основни правила, които е добре да знаете и спазите, за да впечатлите наистина гостите си.

Маза за празниците

Избор на цвят

Това е едно от базисните правила, когато става дума за празничен обяд или вечеря, особено за Коледа, Нова година и дните между тях. Едно от изискванията е да има основен цвят, който да е свързващият елемент на масата. Вие решавате какъв да изберете. Класическият вариант е комбинация от червено, зелено и златно. Бялото и сребърното създават усещане за изключителна елегантност и прецизност. Помнете, че колкото no-изчистени са съчетанията между отделните нюанси, толкова по-добре изглежда масата.

Подложна чиния

Мнозина я пренебрегват и изобщо не употребяват такава. А истината е, че подложната чиния (или плато) превръщат масата в по-специална и създават усещане за ненатрапчива елегантност. Не на последно място – това е начин да се осигури своеобразно лично пространство за всеки гост.

Салфетки

Има толкова ефектни хартиени салфетки, които изкушават да ги купите. Добре, купете ги, но ги използвайте в ежедневието. На празника салфетките трябва да бъдат от плат, ако искате да сте по правилата. Може да ги аранжирате красиво във всяка чиния и дори да ги украсите с малка коледна играчка за елха, шишарка или клонче калина в зависимост от вида на основната декорация.

Свещи

Те създават неповторима атмосфера и празничност, така че не ги пропускайте. Важно е да ги съчетаете по цвят с основния, който сте избрали. Има обаче едно друго правило, което в никакъв случай не бива да пренебрегвате. Когато очаквате гости, забравете за ароматните свещи. Възможно е някой от поканените да има непоносимост към точно този мирис или изобщо към ароматите, така че не рискувайте.

За празниците коледна или новогодишна маса

Прибори и чаши

Празничните събирания край масата обичайно продължават с часове, тъй като те са нещо повече от хапване и пийване. Освен това се поднасят повече ястия от обикновено, към всяко от които върви различна напитка. По правилата трябва да има чаши за всяка от тях. Но нали се сещате как ще изглежда маса за цялата фамилия (семейство с прилежащите родители, лели, вуйчовци, братя, сестри и техните семейства) с по 5-6 вида вида чаши пред всеки? Точно по тази причина на Коледа правилата са други. Онова, което задължително трябва да има на масата, са различни чаши за различните вина, които ще поднесете (няма как да налеете шампанско в същата чаша, в която преди това сте сипали червено вино), за твърдия алкохол и за вода (или безалкохолна напитка). Но всичко това не стои от самото начало на масата, а е на помощна масичка или върху шкаф наблизо, и се заменя според нуждите.

Обозначение на местата

Когато предстои да имате повече гости, трябва предварително да обмислите добре организацията на местата. Така ще избегнете евентуално сърдене и спор за определено мяс­то, ще разположите онези, които имат общи разговори един до друг и ще разделите максимално изпитващите неприязън помежду си.

Правилно да редувате мъж с жена, когато подреждате местата, доколкото броят и полът на гостите позволява това. За да е ясно кой къде трябва да седне, подгответе предварително малки, закачливи табелки с имената на всеки, които да поставите пред съответното място. Или изпишете имената с помощта на белтъчна глазура и пош върху коледни меденки и поставете по една във всяка чиния.

За празниците декорация

Текстилни допълнения

Ако имате дълга маса, не се колебайте да поставите в центъра й по дължина рънър или тишлайфер с коледни мотиви. Придава неповторим ефект и в известен смисъл аристократичност. Той трябва да е в по-светъл цвят от този на покривката (само при бяла е обратното), за да не се натрапва. Върху него може да поставите различни декоративни елементи, които така изпъкват, пише Журнал за Коледа.

Декорация

Различните декоративни елементи по масата създават атмосфера и стоят много красиво. Но не трябва да надделяват. Масата е място за хранене, а не изложбено пространство. Така че се въздържайте и ограничете мащабите.

Честита Коледа е популярен поздрав! Ето как се пише на различните езици!

Кой е Дядо Коледа, къде живее и всичко за белобрадия старец!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар