Какво да правим, когато сме в стресова ситуация?
Здраве

Какво да правим, когато сме в стресова ситуация?

Стресова ситуация може да бъде физическо усещане или психологическа реакция. Тялото ни реагира по един и същи начин както на физически, така и на психологически стрес. Ако познаваме добре симптомите, ще можем да реагираме адекватно и да запазим здравния си баланс. Ето нашите съвети!

Стресова ситуация – пийте билков чай

Когато ноктите се чупят

He само нервното им изгризване го причинява. Самият стрес е достатъчен, за да станат ноктите по-тънки и чупливи (същата реакция както при развод или смърт на близък човек), и да се оформят хоризонталните линии на Бю, както са известни. Дерматолозите казват, че когато сме напрегнати, тялото ни изтегля енергията от ноктите ни, за да я концентрира в по-важните органи.

СЪВЕТ – Протеиновата диета (риба, яйца, млечни продукти, зърнени храни, месо) е от решаващо значение за здравите и силни нокти, казват дерматолозите. Можеш да заздравиш състоянието им като приемаш и допълнително Омега 3 мастни киселини и витамини В, които се съдържат в рибата, авокадото и ядките.

За допълнително укрепване можеш да използваш заздравяващ лак за нокти. Беленето и чупенето на ноктите можеш да намалиш като вечер втриваш в тях бадемово масло.

Настинките минават бавно

Не е лъжа, че хората физически се сриват преди важни за тях моменти или когато са се прецакали нещата. Проучване от Carnegie Mellon University показва, че стресът удвоява шансовете за настинка. Когато сме под стрес, тялото произвежда много кортизол, който си взаимодейства с белите кръвни телца (тези, които влияят на имунитета ни). Те губят силата си и ти не можеш да се справяш с инфекциите, казват докторите.

СЪВЕТ – Антихистамините могат да облекчат симптомите, но настинката е вирус, което означава, че няма рецепта, която да спре развитието й. Увеличи часовете за сън, което ще укрепи имунитета ти. Казват, че медитацията също помага. Доказателствата са в проучване на Annals of Family Medicine, което показва, че практикуването й може да редуцира остротата и продължителността на респираторните инфекции с 60% и 43% съответно. Свали си някое мобилно приложение за медитиране, за да научиш основите.

Стресова ситуация

Изтръпвания

При напрегнати моменти – като изпити или важни срещи, не е необичайно да се получи хипервентилация, включително с накъсани бързи или дълбоки вдишвания. Когато това стане, тялото ти отделя много въглероден диоксид, който променя pH на твоята кръв. Резултатът е изтръпване в крайниците или около устата.

СЪВЕТ – За да повишиш нивата на въглеродния диоксид в тялото си, приемай по-малко кислород. Задържането на въздуха ще ти помогне (за около 10 секунди), както и вдишването само през едната ноздра.

Разстроен стомах

Мозъкът ни и стомахът ни са свързани от ентерична нервна система, в която има неврони и хормони. Силните преживявания могат да изпратят сигнали в чревния ни тракт, което предизвиква контракции, водещи дори до диария, а в други случаи, предизвикващи запек. Стресът може да предизвика сърцебиене, причинено от стомашните киселини, полепнали в хранопровода.

СЪВЕТ – Първо, след напрегнат ден може би ще трябва да пропуснеш пикантните крилца. А преди да дойде събитието, за което се притесняваш, влез в зала, за да потренираш. Ендорфините могат да предотвратят неразположението на стомаха преди да се появи, казват специалистите по гастроентерология. Ако стресът вече те е завладял и усещаш как стомахът ти се преобръща, вземи лекарства, които да го регулират. Задължително се консултирай с личния си лекар преди това. Възможно е да ти изпише и някакви антидепресанти, които ще те успокоят или пробиотици, действащи успокояващо на стомашно чревния тракт.

Стресова ситуация се оправя с почивка
Мускулни крампи като симптом на стресова ситуация

Когато тялото усети заплаха, мускулите се напрягат. Този рефлекс може до доведе до схващане и болка във врата, гърба и раменете. Стресът изпива енергията ти, стойката ти се променя и цялото напрежение се пренася върху ставите ти.

СЪВЕТ – Разтяганията могат да намалят неприятните усещания. Сложи ръцете зад врата си, разтвори ги и се върти наляво и надясно, за да отпуснеш мускулите на гърба. И стой изправен. Учени от Университета на Оукланд са дали на студенти стресираща задача. Тези, които са седели в правилна поза са се справили по-добре от тези, които са седели превити. Както обикновено, мама е права, когато казва „Изправи си гърба“.

Лавандулата помага при всякакви неразположения! Вижте кои са те!

Дафинов лист помага при нервна възбуда, рак на гърлото, черния дроб и далака, болки в ставите и още…Вижте тези рецепти за лечение с него!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар