Грейпфрутът – колко е полезен и кога не трябва да го консумираме
Здраве Любопитно и забавно

Грейпфрутът – колко е полезен и кога не трябва да го консумираме

Грейпфрутът съдържа антиоксиданти (пептиди, биофлавоноиди), които понижават нивото на холестерола. 1 грейпфрут на ден подпомага нормализацията на нивото на холестерол 6 кръвта. Според някои данни грейпфрутът с червена мека част съдържа много повече вещества, които намаляват нивото на холестерола, отколкото жълтите сортове.

Грейпфрутът

В този плод има много витамин А и С, които действат благотворно на кожата.

По данни на Американската кардиологична асоциация, редовната консумация на цитруси, вкл. грейпфрут, намалява риска от исхемична болест на сърцето и инсулт при жените с 19%.

Как да изберем правилния грейпфрут?

„Измерете“ го на ръка – колкото по-сочен е, толкова повече тежи.

Така че, преценете дали е достатъчно сочен (спрямо размера).

Помиришете. Узрелият и сочен плод мирише много наситено.

Докоснете кората му. За да могат плодовете да се запазват по-дълго време свежи, ги натриват с восък. Избирайте плодове с матова кора.

Ако избирате на пазара и има срязан плод, вижте какъв е вътре. Изследвания показват, че розовите и червените грейпфрути са по-полезни от жълтите, защото 6 тях се съдържат повече биоактивни компоненти. Пък и обикновено са по-сладки.

Екстрактът от семки на грейпфрут – естествено антибактериално средство

Някои проучвания доказват неговата ефикасност при лекуване на сърдечни болести, кандидоза, болки в ухото и инфекции в гърлото. Но най-вече – за укрепване на имунитета. При това, според специалисти от Университета на Джорджия, CAЩ, лечебен ефект притежават дори съвсем малки концентрации на продукта, пише Журнал за жената.

Грейпфрутът – полезен и опасен
Внимание

Не бива да пиете медикаментите със сок от грейпфрут или да ги приемате заедно с парченца плод – до този извод стигнали учени от Канада след 20-годишни изследвания. Този плод нарушава действието на над 80 вида лекарства, като при 43 от тях става дума за много се­риозна промяна на ефекта. Обикновено, когато пием лекарство с вода, действащото Вещество попада в кръвта само частично. Но с грейпфрут нещата се променят, защото започват да действат съдържащите се в този плод фуранокумарини, които нарушават работата на черния дроб и лекарството попада в кръвта в по-голям обем, отколкото са предвидили фармаколозите. Само 1 таблетка, изпита с чаша сок от грейпфрут, се равнява на 10 таблетки, изпити с чаша вода. Списъкът с лекарства, на които този цитрусов сок действа по такъв начин, е огромен. В него има и статини, които помагат да се свали ниво­то на холестерола, и някои антибиотици, и лекарства срещу заболявания на сърцето, и дори обикновени таблетки за контролиране на кръвното налягане.

Тези лекарства могат да ви навредят! Вижте кои са те и за какво да внимавате!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар