Женшенът е лекарство срещу всички болести!
Здраве Любопитно и забавно

Женшенът е лекарство срещу всички болести!

Женшенът може да живее сто и дори повече години! Китайците започнали да използват женшена с лечебна цел още преди повече от 3 хиляди години. Смятали го за лекарство срещу всички болести и затова латинското наименование на растението е Рапах Ginseng (иначе казано – женшен панацея).

Женшенът

„Човек корен“ – така се превежда от китайски думата женшен.

А растението наистина напомня човешка фигура. Различават се даже женски (издължени) и мъжки (при които са по-изразени „краката“). Вторите се смятат за особено ценни.

Освен витамини, макро- и микроелементи, в женшена има много биологично активни вещества (пептиди), ценни органични съединения (алкалоиди, сапонини и др.) пектинови и дъбилни вещества.

Женшенът  е изключително силен адаптоген – той помага на организма да се справи с въздействието на стреса.

Според лекарите, практикуващи източна медицина, най-подходящото време да бъде оценена лечебната сила на женшена, е есенно-зимният сезон.

През 2012 г. в Пекинския университет провели експеримент, в който участвали 228 човека. В разгара на грипна епидемия половината от участниците изкарали профилактичен курс с препарат на базата на женшен. Останалите участници в експеримента приемали плацебо. Резултатът: от грип се разболели 42 души, като от тях само 15 били от групата, приемала женшен.

Веществата, които се съдържат в женшена, ускоряват обмяната на веществата, помагат за бързото разграждане на мазнините. Корейски учени са разработили специална диета, базирана на използването на настойка от женшен в съчетание с определени продукти.

Женшенът и неговия корен са лечебни

В сухия корен на женшена се съдържат:  

  • Въглехидрати 60-70%
  • Азотсъдържащи съединения 12-16%
  • Мастноразтворими компоненти 0,05%
  • Минерални вещества 4-5%
  • Витамини 2%

Женшенът може да живее 100, дори и повече години.

В Китай и Корея коренът на женшена се яде суров – по едно малко парченце дневно, като се сдъвква добре. Там женшенът се добавя в салати, маринова се, добавя се и в традиционното корейско ястие кимчи (нещо като кисело зеле с подправки). Ето и още един начин за приготвяне на женшен: коренът дълго се вари в глинено гърне и се яде като първо блюдо, пише Журнал за жената.

В козметиката женшенът се използва в състава на някои кремове, шампоани и маски. Благодарение на способността на женшена да подобрява кръвообращението, той се използва като средство срещу косопад и за подобряване на растежа на косата.

Как да се справим бързо с природни средства, ако имаме повръщане


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар