Открийте какво точно ви разболява и как да подсилите организма си, за да не боледувате!
Здраве

Открийте какво точно ви разболява и как да подсилите организма си, за да не боледувате!

Как да разберем какво точно ни разболява? Отговорете на въпросите, които ще намерите по-долу и вижте кои съвети за подсилване на организма са за вас!

За повечето хора е нормално да боледуват от настинки 2-3 пъти през студените месеци. Ако и вие сте от тях, сигурно сте си задавали въпроса как някои хора никога не ги „лови“ хрема?! Струва ви се невъзможно никога да не страдате от течащ нос или зачервено гърло? Грешите! С няколко малки промени в ежедневните навици ще можете да сте здрави цяла зима.

Пийте вода и сокове, защото жаждата разболява

КОГАТО ТЯЛОТО Е ДОБРЕ ХИДРАТИРАНО, ТО ПО-ЛЕСНО СЕ ИЗЧИСТВА ОТ ТОКСИНИТЕ И НЕНУЖНИТЕ МУ ВЕЩЕСТВА, което допринася за по-силна имунна система. Ако не обичате да пиете много вода, помислете за други негазирани безалкохолни течности, с които да постигнете нужната ви хидратация. Чайовете и прясно изцедените сокове са прекрасен вариант.

ПИЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ТЕЧНОСТИ, НО СИ „ПОДЛИВАТЕ ВОДА“ С ПРИЕМА НА АЛКОХОЛ. Завишената употреба на спиртни напитки (което за дамите, според някои експерти, са две и повече чаши вино на един път) мигновено уврежда имунната система и ви оставя незащитени срещу причинителите на болестите в продължение на дни. Ако ви се пийва нещо алкохолно, поне приемайте повече вода между питиетата. Старайте са да пиете умерено и избягвайте продължителните запои.

Топло на краката

ТРУДНО Е ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СУРОВИТЕ УСЛОВИЯ, НО ПОНЕ СЕ ПОГРИЖИТЕ ДА СТЕ С ДОБРИ БОТУШИ. Повечето от нас са преносители на зарази, но това още не означава, че ще развием симптоми на заболяване. Доказано е, че вирусите покосяват по-лесно, ако при среща с тях човек е премръзнал и ако са му мокри и студени краката.

ДОБРЕ Е ДА СТЕ НА ТОПЛО, НО НЕ БИВА ДА СЕ ЛИШАВАТЕ ОТ ПРЯКА ДНЕВНА СВЕТЛИНА. Слънчевите лъчи подпомагат производството на витамин D от организма. Ако имате недостиг на витамин D това ви разболява. Тъй като води до завишен риск от вирусни заболявания. Експертите спорят колко време трябва да сме изложени на слънце, за да се синтезира достатъчно вит. D, но е добре да сте поне 15 мин навън през деня в месеците от април до октомври. Добре е да прибавите и повече храни, богати на витамин D: яйца, мазни риби (сьомга, скумрия). За повечето хора е необходим и допълнителният му прием във вид на добавки.

Ако имате здрав сън, нищо няма да ви разболява

СЪНЯТ Е ЖИЗНЕНОВАЖЕН ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА. Според изследване хората, които редовно спят по-малко от 7 часа на нощ, са три пъти по-застрашени от настинки от тези, които спят поне 8 часа.

АКО СТЕ ПОД НЕПОНОСИМО НЕРВНО НАПРЕЖЕНИЕ, ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ ЗА РЕЛАКС. Когато сме под стрес, организмът произвежда повече от хормона кортизол, който е виновен за унищожаването на клетки от имунната система. Опитайте техники за релаксация. С 45 мин медитация дневно например, доказано намалява с 40-50% вероятността да настинете.

Свежите плодове и зеленчуци

СВЕЖИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ПОМАГАТ ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ВИРУСИ. Опитайте да добавите малко гъби към зимното си меню. Гъбите, особено азиатските видове (шийтаке, майтаке) доказано стимулират Т-клетките, чиято роля е съществена за борбата с инфекциите. Подобен е ефектът и на куркумата, която съдържа куркумин – друг добър имуностимулатор.

ЯДЕНЕТО НА МНОГО ЗАХАР МОЖЕ ДА НАМАЛИ РЕЗИСТЕНТНОСТТА НА ОРГАНИЗМА СРЕЩУ ВИРУСИ, А ТОВА ВИ РАЗБОЛЯВА. Научно е доказано, че консумацията на продукти с добавена захар има имунопотискащ ефект, който продължава няколко часа. Представете си колко слаби ще са естествените ви защитни сили, ако хапвате сладичко след всяко хранене.

Предпазването с маска ви помага да не се разболявате

НОСЕТЕ САНИТАРНА МАСКА ЗА ЛИЦЕ. Близостта с останалите пътници прави твърде лесно заразяването от вирусите, летящи във въздуха при кихане или каш­ляне. Друг рисков момент е възможността за пренасяне на микроби от дръжката или седалката, които сте пипали и после сте се докоснали по лицето. Разумно е да слагате маска, докато сте в помещения сред много хора, както и да измивате старателно ръцете си след пътуване.

ПРЕДПАЗЕТЕ ДОМА СИ ОТ БАЦИЛИ. Някои вируси могат да живеят до 4 дни върху дръжките на вратите, ключовете за осветлението, клавиатурата на компютъра, екраните на таблетите и телефоните, меките мебели и др. Можете да прихванете вирус дори от козината на кучето си, твърди скорошно изследване. Изпирайте спалното бельо на 60 градуса, почиствайте с дезинфектиращ препарат твърдите повърхности и мийте често ръцете си. Четките за зъби на членовете от семейството е добре да не са много близо една до друга. Идеалното е всяка да е затворена в отделна кутийка.

ФИЗИЧЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ ДОКАЗАНО СТИМУЛИРАТ ИМУННАТА СИСТЕМА. Не става дума за посещение на скъпи зали или прекалени натоварвания. Достатъчна е кратка 20-минутна разходка. Според проучване: хората, които спортуват умерено, са с 25% по-малко застрашени от вирусни инфекции в сравнение с тези, които рядко правят упражнения, пише Журнал за жената. 

Чай с джинджифил

Ето няколко съвета за бързо оздравяване:

ЦИНК ВЪВ ВИД НА ТАБЛЕТКИ ЗА СМУЧЕНЕ. С тях, доказано, се намалява продължителността на боледуването с 2-3 дни.

ДЖИНДЖИФИЛ. Чай от корените на това растение може да облекчи възпаленото гърло и запушения нос. Сварете прясно обелен корен джинджифил за няколко минути, а след това към получения чай добавете лимонов сок на вкус.

МЕД. Според някои изследвания 2 ч. л. мед са по-ефикасни срещу кашлица от някои специализирани за тази цел медикаменти.

СОЛ. с нея можете да облекчите дразнещото гърло. Добавете към чаша топла вода 1/2 ч.л. сол и си направете гаргара с нея.

Това са полезните навици за нашия имунитет – спазвайте ги, за да сте здрави!

С тези рецепти за лечение на грип ще оставите лекарите без работа!

 

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар