Кленовият сироп – какво представлява и как да го използвате – рецепти
Здраве Любопитно и забавно

Кленовият сироп – какво представлява и как да го използвате – рецепти

Кленовият сироп е изключително популярен в Америка, а у нас се използва по-рядко и предимно за овкусяване на палачинки или гофрети. Той е изключително полезен за здравето и помага за решаването на куп проблеми. Ето какво трябва да знаете за него и как да го използвате не само за кулинарни, но и за лечебни цели.

Кленовият сироп

Полезен за здравето

На първо място кленовият сироп повишава устойчивостта на имунната система и е из­ключително полезен съюзник в борбата срещу вирусите през зимния сезон. Съдържаябълчена киселина и витамини от група В, както и фе- нолни съединения с антиоксидантни свойства. Благодарение на тази комбинация, стимулира имунната система и повишава устойчивостта на организма. Също така укрепва костната структура, тъй като е богат на желязо, калций и калий. Той е идеален и за възстановяване след боледуване, понеже притежава мощно регенериращо действие и бързо дава чиста енергия. Достатъчна е 1 чаена лъжичка дневно, но редовно, за да има ефект от приема му.

Не на последно място кленовият сироп е по-диетичен от захарта и меда. В 100 г сироп се съдържат 250 калории, докато в същото ко­личество мед има 304, а в захарта – 360. Помага и при лениви черва, колит и гастрит, както и в случаите, когато има необходимост от нор­мализиране на стомашно-чревните функции по време на смяна на сезоните или при смяна на климата при пътуване. Тъй като е богат на витамини и минерали, се препоръчва по време на детоксикация, за да компенсира недостатъците от ограничения прием на храни. В същото време има лек диуретичен ефект, което улеснява изхвърлянето на токсините от организма.

Кленовият сироп

Какво представлява и как се използва

Кленовият сироп се получава чрез варене на сока, извлечен от определени сортове клен – Acer Saccharum и Acer Nigrum. За 1 л сироп са необходими около 40 литра сок. Любопитното е, че дърветата, които дават най-много сок, са и доста възрастни – на около 80 години. Най- добрият сезон за добиване на кленовия сироп е есента, по-точно месец октомври.

Като имуностимулатор кленовият сироп се приема сутрин на гладно с вода. Може да се разрежда и с чай – например чаят да се подслажда с 1 ч. л. кленов сироп. Този прием е добре да продължи 1 месец, за да има реален ефект. Разбира се, не пречи да се използва и по традиционния начин – върху палачинка, но това е като допълнение. За здравословен ефект трябва да е сутрин и на гладно.

Кленовият сироп – фотошоп

Ако целта е детоксикация, сиропът се приема разтворен във вода или в прясно изцеден сок. В този случай той спомага за отмиване и изхвърляне на натрупаните в организма токсини. Пропорциите са: 1 ч. л. сироп на малка водна чаша течност. Приема се вечер, преди лягане, за да се повиши диурезата и да се ускори перисталтиката, пише Здравен журнал.

И един нетрадиционен вариант

Може да се използва и като добавка към салати. За целта се приготвя дресинг от 1 ч. л. зехтин, 1 ч. л. кленов сироп и 1 ч. л. ябълков оцет. Освен за овкусяване на салатата, тази смес е и здравословна – помага при бъбречни инфекции и цистит.

Прочетете още полезни рецепти от нашия сайт!

Синузитът е сериозно заболяване! Ето как с билки един път завинаги да се отървете от него!

Открийте какво точно ви разболява и как да подсилите организма си, за да не боледувате!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар