На кои точки да си правите масаж при нерви, главоболие, болки в гърба и още…
Здраве

На кои точки да си правите масаж при нерви, главоболие, болки в гърба и още…

Масаж от векове се използва за лечение на определени неразположения, а точковият самомасаж е прочут с ефективността си.

Всеки човек трябва да разбере, че здравето и щастието му зависят от него самия. Как става това ли? Ами като се контролирате! Не избухвате за най-малкото нещо, пазите нервите си. Радвайте се на значимите неща в живота си – децата, семейството, обичаните близки…

При контакт с даден човек веднага разбирате настроението му. Един започва деня си с усмивка, друг става сутрин, влиза във Фейсбук и търси с какво или с кого да се заяжда. Вие от кои сте? Ако сте от вторите, продължете да четете – тази статия е за вас.

„Да се ядосваш значи да наказваш себе си за грешките на другите“. Тази житейска истина е написана от Балзак. А китайската медицина ни съветва как чрез самомасаж да подобрим здравето си.

Когато ни боли глава, имаме навика да натискаме с пръсти слепоочията си, а преди да се захванем за работа, разтриваме длани една в друга. Защо? Всички, без да осъзнаваме това, интуитивно практикуваме китайската медицина и машиналните ни всекидневни жестове всъщност въздействат върху жизнената енергия, която се движи из тялото. Когато нищо не я възпира, нещата са наред, но ако на някои места се получи излишък или недостиг на енергия, се появяват болки или напрежение. Понякога симптомите се усещат далече от засегнатия орган. Например, ако източник на енергийния дисбаланс е черният дроб, пикочният мехур, сърцето, бъбреците или някой друг орган, последствията могат да бъдат „локализирани” в кожата или пък… в настроението.

Масажирането на определени точки, намиращи се по меридианите (каналите) на енергията, помага да се възстанови нарушеният баланс. Масажът се извършва с меката част на върховете на палеца и показалеца и продължава 3 минути на всяка точка.

За лека нощ

Масаж в определена точка

Точката Ан Миан, разположена зад ухото, в основата на черепа, не е свързана с меридианите. Масажирайте я с кръгообразни движения по посока на часовниковата стрелка най-рано половин час и най-късно 15 минути, преди да си легнете вечерта. Този масаж улеснява заспиването.

За добро храносмилане

масаж за добро храносмилане

Ако имате склонност към запек, това означава, че процесът на храносмилане е затормозен и забавен. Можете да ускорите нещата чрез масаж на двете точки, разположени от двете страни на пъпа. Движенията са в посока, обратна на часовниковата стрелка.

При болезнена менструация

Масажирайте редовно в посока на часовниковата стрелка точката, разположена в средата над пубиса. По този начин се освобождава и затормозеното либидо.

Масаж и ароматерапия

При безпокойство

Намерете точката, която е разположена върху вътрешната страна на ръката, на 3 пръста разстояние над китката. Масажирайте я в посока, обратна на часовниковата стрелка, докато тревожното състояние изчезне. В случай на паника можете да натискате силно тази точка в продължение на няколко минути.

При болки в гърба

Ако изпитвате болки в гърба от неизяснен произход, масажирайте в посока, обратна на часовниковата стрелка, точката, намираща се във вдлъбнатината зад коляното. В случай че болките в гърба са чести, стимулирайте редовно тази точка в продължение на няколко минути, за да избегнете рецидивите.

Против главоболие

масаж при главоболие

Излишъкът от енергия, натрупан в главата, води до болки и напрежение, които можете да си спестите, ако масажирате две точки. Едната е, разположена върху горната страна на ходилото, под палеца, на 2 см разстояние от външния ръб на ходилото. Другата се намира върху горната страна на дланта, под палеца, между костите в продъл­жение на палеца и показалеца. Масажирайте ги в посока, обратна на часовниковата стрелка. Можете да си помогнете и с масаж на слепоочията, като добавите капка ароматно масло от пиперлива мента.

За тонус

точка за масаж под коляното

Като превенция на умората и изтощението всеки ден масажирайте леко точката, която ще намерите точно под коляното. Масажът се прави в посока на часовниковата стрелка в продължение на 3-4 минути. В допълнение използвайте етерично масло от черна елша за масажиране на долната част на гръбнака. Тази комбинация подсилва енергията и тонусът се повишава.

Лавандулата помага за постигане на баланс в нервната система и против безпокойство

Хидротерапията е едно много ефективно лечение! Прочетете за какво помага

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар