Рецепти за домашни бонбони, които лекуват кашлицата и гърлото
Здраве

Рецепти за домашни бонбони, които лекуват кашлицата и гърлото

Домашни бонбони можете да приготвите лесно и да използвате при кашлица и болно гърло, които са абонирани за простудите и грипа. Те започват с дращене в гърлото и може да се стигне до толкова мъчителна кашлица, че да ти се прииска да се махнеш от себе си.

Облекчава се със сиропи, но те не се побират в джоба или дамската чанта. Затова са измислени дражетата за смучене, които са удобни за носене и имат голяма трайност. Това е важно, защото им трябва доста време, за да преборят кашлицата и да смажат раздразненото гърло. В зависимост от съставките им дражетата против кашлица биват за отхрачване, аналгетични или просто овлажняващи.

Кашлицата се лекува с домашни бонбони

Ако инфекцията почне без зачервено гърло, кашлицата непременно ще го раздразни. То се дразни и от алергии, сух въздух, рефлуксна болест (ГЕРБ), пушек и замърсители, от някои лекарства, при пресилване и поради тумор в гърлото.

Болното гърло (фарингит) може да бъде сухо или влажно. Поради това може да бъде или да не бъде зачервено. От него гласът може да стане дрезгав и сливиците да се подуят. Човек може да изпита лека досада, но може и да се почувства все едно гълта стъкло.

Тогава се изкушава да иде до аптеката и да купи сироп за кашлица или дражета за смучене. Те обаче не лекуват, а само облекчават симптомите на болестта, и то временно. Освен това съдържат захар и химически вещества, които могат да имат вредни странични ефекти. Лекарствата с рецепта пък са още по-силни и опасни.

Домашни бонбони

„Аз дражета не купувам. Правя си ги сама вкъщи и знам поне 15 различни рецепти за тях“, казва Райна Кръстева от София, експерт по сделки с имоти. Помолена да сподели някои от тях, тя се отзова с охота.

Мед и кокос

Съставки

7 с.л. кокосово масло (студено пресовано)

7 с.л. мед

щипка канела

Приготвяне

Кокосовото масло се стапя на слаб котлон и се чака да изстине. Сипва се в съд и се разбива, за да стане на пяна. Постепенно се добавя медът и продължава да се разбива, докато се превърне в гъста смес. В нея се слага канелата. Сместа се излива внимателно в празна форма за кубчета лед, но тя се пълни само до половината или до 1/4 в зависимост от размера й. Целта е бонбоните да не са много големи. Накрая формата се слага за 30 минути във фризер. Дражетата се съхраняват много дълго в стъклен буркан в хладилника.

Смес за домашни бонбони

Евкалипт и мед

Съставки

3 с.л. мед

1 чаша захар

85 г масло

3-4 капки евкалиптов екстракт

Приготвяне

Сипете захарта и маслото в тиган. Бъркайте ги на слаб огън, докато захарта се разтвори изцяло. После засилете котлона, за да поври 7-8 минути. Свалете тигана от огъня и като поизстине, добавете меда и евкалипта. Изсипете сместа в намазана с масло форма за кубчета лед или други форми и я оставете да се втвърди. Използвайте въображение и забодете в тях клечки за зъби, за да станат като близалки и привлекателни за децата.

Домашни бонбони на клечка

Билки с мед

Съставки

1 с.л. сушена салвия (градински чай)

1 с.л. сушен исоп

1 с.л. сушена мащерка

1 1/4 чаши мед

3/4 чаша меласа (петмез)

Приготвяне

Всички билки се заливат в чаша с 200 мл гореща вода. Киснат покрити 15 минути. Прецеждат се. Меласата и половината от билковия чай се смесват в малък тиган. Къкрят на слаб огън 5 минути, за да се разтвори петмезът. След като вече не е много горещо се добавя меда. Разбърква се и се изсипва в твърда пластмасова форма за лед. Тя трябва да е намазана с олио. Оставят се да изстинат добре и да се втвърдят, след което се слагат в буркан с капачка и се замразяват във фризера. Траят 1 година.

Домашни бонбони, наливане във форми

И един съвет: можете да смучете дори обикновени бонбони лукчета и пак гърлото и кашлицата ви ще са облекчени. Това е така, защото самото овлажняване със слюнка лекува. Само не оставяйте гърлото си сухо и всичко ще мине бързо.

Източник: Вестник „Здраве“

Още рецепти за лечение на кашлица прочетете тук!

Много полезни рецепти с дюля против кашлица

Това са 10 от най-ефективните бабини илачи за лечение на кашлица!

Ароматното масло от евкалипт има антивирусен, откашлящ и имуностимулиращ ефект


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар