Заповядайте на прелестно фото пътуване до Гитхорн – селото, което няма улици!
Интересни места Любопитно и забавно

Заповядайте на прелестно фото пътуване до Гитхорн – селото, което няма улици!

Гитхорн (Giethoorn) е село в провинция Оверейсел в Холандия. Намира се в община Стенвейкерланд на 5 км югозападно от Стайнвик. Селото има много описателни имена, като царство на тишина и релакс, но е най-известно като „Северната Венеция“ или „Холандската Венеция“.

Гитхорн – водни канали вместо улици
Гитхорн – красива къща

Селото става особено известно след 1958 г., когато холандският режисьор Берт Ханстра го показва в известната си комедия „Фанфари“. Така Гитхорн се превръща в търсена туристическа атракция на Холандия.

Гитхорн – придвижване с лодки
Гитхорн – мост над канал

В старата част на селото не са съществували никакви пътищата, но сега има една велосипедна алея. Целият транспорт се извършва чрез множество канали. Тези канали са формирани на места, на които е добиван торф.

Гитхорн е райско кътче на тишина, чист въздух и спокойствие
Гитхорн

Селото е основано през 1230 г., когато група бежанци от южната част на страната са попаднали на това място. Единственото нещо, което са намерили там е огромният брой рога от кози, които са останали след големия потоп. В това се крие и тайната на името на селото – Goat horns или кози рога.

Гитхорн
Каналите и лодките на Гитхорн

С течение на времето, хората са променили името на селото на едно по-хармонично звучащо – Гитхорн (Giethoorn). Освен това са установили, че там е пълно с торф. Това било приятна за тях констатация, тъй като им осигурила препитание. Така жителите на селото изкопавали торф на всички места, където им било най-удобно. В резултат на тези разкопки се появили ями, които след това станали езера. Хората ги превърнали във верига от канали. Така са получили неочакван подарък, който привлича много туристи.

Гитхорн от птичи поглед

Къщите в селото са разположени предимно по островите и са свързани с дървени мостчета, които наброяват около 50 броя.

Почти всички къщи в селото са със сламени покриви – блатистите райони предоставят на жителите си изобилие от тръстика. Преди време само богатите са можели да си позволят керемиден покрив и много се е използвала слама, но сега е точно обратното – сламеният покрив е по-скъп.

Разходка из Гитхорн
Всяка къща си има лодка и мостче за връзка с другите къщи
Райско кътче на спокойствие – Гитхорн

Придвижването през каналите става с обикновени лодки, надуваеми лодки, малки лодки, които можете да вземете под наем. Всички те са с електрически двигатели и не се ползва горива, които замърсяват природата.

Източник: adme.ru

ДА ЖИВЕЕШ В ГИТХОРН, ХОЛАНДИЯ

Публикувахте от DELUXE в 9 март 2017 г.

Знаете ли какво е японско ханами? Вижте защо японците са признати за най-умната нация!

Зашеметяващи снимки разкриват тайните на живота под Тихия океан! (11 снимки)

Всеки човек трябва да види тези красиви места по света!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар