Пълноценно и здравословно хранене без глутен – най-важните съвети!
Готварство Здраве

Пълноценно и здравословно хранене без глутен – най-важните съвети!

Храненето без глутен е задължително за хората, които страдат от болестта цьолиакия (шпру). Тя води до понижаване на имунитета, запек, нарушения в ензимната система, непълноценно хранене, болки в ставите, алергии и други.

Безглутеновата диета е задължителни и при болни от автоимунни болести. Тя е част от здравословното лечебно хранене, защото прочиства организма. Освен това подобрява функциите на всички органи, предотвратява образуването на камъни и повишава имунитета.

Ориз без глутен

Спазвайте тези много важни съвети и ще имате пълноценен живот!

Не яжте храни, които не знаете какви вещества съдържат, респ. продукти, които не са включени в списъка на храните, несъдържащи шутен. Старайте се сами да произвеждате или да сготвяте хранителните продукти. Откажете се напълно от продукти, съдържащи подправки и ароматизатори. Купувайте готови продукти като сиропи, мармалади или вегетариански кремообразни продукти за мазане върху филийки хляб по възможност само от магазини за екологично чисти храни и то ако са обявени за несъдържащи глутен или производителят гарантира това.

Използването на пълнозърнесто жито съвсем не означава, че в хляба трябва да попадне цялото, включително съдържащото глутен зърно. Това означава, че зърното се използва необелено, така се и смила. При това не бива да се смила съвсем фино.

Предпочитайте оризът да бъде пълнозърнест ориз от сорт с дълги, а значи и по-здравословни зърна.

Пълноценно хранене означава да се използват само естествени продукти: пресни плодове и зеленчуци, които не са генетично изменени. Но за съжаление това не е по джоба на всекиго. Въпреки всичко трябва да купуваме поне пресни хранителни продукти. Не е от значение методът на отглеждане, те все пак са по-здравословни от готовите продукти.

Храненето без глутен

Готовите продукти са истинска химическа лаборатория. Иначе как би било възможно една готова пица, посипана със сирене, да се пече в тостера?

Тестото е нещо живо. Всеки продукт има известни минимални изменения. Това е известно от приготвянето на формичките и печенето на бисквитите. Какво би трябвало да съдържат те, за да могат стопроцентово да си приличат? Говори се, че някои фирми добавят химически обработени животински влакна или косми, за да запазят големината на бисквитите постоянна.

Производителите на продукти без глутен използват само пълноценни хранителни продукти без никакви добавки.

Най-лесно би било, ако напишете бележка, в която са изброени хранителните продукти, които са ви забранени. Под тях напишете списък с разрешените хранителни продукти. И ги носите непрекъснато със себе си. Пример: Не бива да ям: брашна от: ръж, пшеница, овес, ечемик, лимец, изсушени зърна от лимец и всички изделия от тях; подправки и ароматизатори; пшенично нишесте; соев сос, горчица, майонеза, бира. Напишете и какво не обичате да ядете.

Мога да ям: картофи, ориз, царевица, просо, елда, киноа, амарант, коноп, соеви зърна и трици; всички зеленчуци, салати и плодове; всички напитки, освен бира; млечни продукти, освен сирене рокфор и обезмаслено сирене; захар, мед, сушени плодове, всички видове орехи и ядки; брашно от царевица, елда, картофи, ориз, пектин, мая, бакпулвер; оцет, олио, мас, палмово масло, кокосово масло; билки, освен готови билки с ароматизатори и подправки за вкус.

Кекс с банани без глутен
Ето и една рецепта за безглутенов бананов сладкиш

200 г масло

250 г захар

1 пакетче ванилова захар

4 яйца

250 г смес от брашна без глутен (просо, елда)

1/2 пакетче бакпулвер

2 банана

Разбиваме на сняг маслото и захарта, добавяме яйцата и брашното с поставения в него бакпулвер.

Намачкваме бананите с вилица и ги смесваме с малко брашно. Размесваме тестото и бананите, поставяме сместа във форма за кекс и печем сладкиша при 180°С около 50 минути.

Украсете отгоре по ваш вкус с подходящи ядки.

Очаквайте още рецепти за безглутенови ястия на нашия сайт!

Здравословният начин на живот: какво означава? Истината и митовете!

Ако искате да сте здрави, хранете се според природните биоритми! Научете как!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар