Защо е важен витамин D и как да си го набавим
Здраве

Защо е важен витамин D и как да си го набавим

Както всеки витамин и витамин D е изключително важен за организма ни. Това е витаминът на слънцето, защото то е основният му източник. Но ако имаме много облачни дни, ще бъде добре да наблегнем на храната, която е богата на витамин D.

витамин D

Витамин D е отговорен за нормалното функциониране на доста органи и системи в човешкия организъм (кости, мускули, имунна и сърдечносъдова система…). А дефицитът му може да провокира много болести. Ако в организма ни присъства достатъчно от този витамин, то той може да ни предпази от:

  • остеопороза: регулира усвояването на калция в костите и имен­но затова недостигът му може да доведе до отслабване на костите и повишен риск от фрактури;
  • диабет: регулира производството на инсулин, който пък отговаря за нивата на глюкоза в кръвта;
  • саркопения: това състояние, известно още като намаляване на мускулната маса, е характерно за напредналата възраст. Дължи се на намаляване синтеза на мускулната структура, причинено от ниските нива на витамин D;
  • други заболявания, включително рак, автоимунни заболявания, респираторни инфекции и болести – много учени смятат недостига на витамин D за отговорен за увеличения риск и развитието на различни негативни процеси в организма.
витамин D

Къде да го търсим?

Освен от слънцето, в сезоните, когато слънчевите лъчи не са така обилни, можем да си набавим витамин D и от някои храни. Според италиански лекари е най-добре да се комбинират двата източника. Те препоръчват в този сезон разходки минимум 2 пъти седмично, в периода между 11 и 15 часа и с продължителност от 5 до 30 минути. Важно е ръцете да бъдат без ръкавици и извън джобовете, за да може слънцето да достигне до кожата. Що се отнася до храната, то вари­антите не са никак малко. Най-добре този витамин се набавя от рибни, месни и млечни храни. Ето какво е съдържанието му в различните видове продукти – в микрограмове и т.нар. международни единици (international unit) – IU, които измерват дозата на веществото, основана на неговата биологична активност, пише Журнал за жената.

В 150 г риба:

Херинга – 45 мкг – 1800 IU

Тон – 24,45 мкг – 978 IU

Аншоа, пъстърва – 16,5 мкг – 660IU

Миди – 6 мкг – 240 IU

В 100 г животински продукти:

Пилешко, свинско, агнешко – 0,6 мкг – 24IU

Пуешко – 0,4 мкг – 16IU

Говеждо, телешко – 0,5 мкг – 20IU

Яйца – 0,9 мкг – 35 IU

В 125 г мляко:

Краве мляко – 0,025 мкг – 1IU

Кисело мляко – 0,5 мкг – 20 IU

Как да лекуваме настинка ( вирусна инфекция ) с вода, витамини и минерали

Защо, кога и как да приемаме витамини и минерали?

Открийте какво точно ви разболява и как да подсилите организма си, за да не боледувате!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар