Някои по-интимни здравни проблеми и как да се справим с тях
Здраве

Някои по-интимни здравни проблеми и как да се справим с тях

Някои по-интимни здравни проблеми ни е трудно да споделим дори с личния си лекар. Ето как е възможно да си помогнем сами и кога е наложително да посетим специалист.

Неразположенията, за които обикновено не се консултираме, може да разделим на две групи: такива, за които ни е неудобно да говорим, и такива, които засягат места по тялото ни, които се притесняваме да покажем. Понякога състоянието се подобрява с популярни мерки за самопомощ или с дискретна покупка на медикамент без рецепта от аптеката. Има обаче здравословни проблеми, които изискват ме­дицински преглед, диагноза и лечение от специалист, както и симптоми, които са сигнал за друго сериозно заболяване. Затова при оплакване винаги посещавайте личния си лекар, без да се притеснявате – няма да сте първият пациент, когото вижда с подобно неразположение.

Хемороиди

ХЕМОРОИДИ

Симптомите: може да забележите подутинки (топченца, бучици) от или около ануса, които са неболезнени и меки, но сърбят, кървят, чувствителни са на допир. От време на време се получава пролапс (смъкване, изпадане) от ануса на хематоми (торбички, пълни с кръв), които са болезнени. Самопомощ: за да не получите запек (провокира хемороидите), яжте повече храни, богати на фибри, пийте много течности, движете се активно. Ползвайте кремове за облекчаване на сърбежа от хемороидите. При по-изразен дискомфорт може да сложите студен компрес от кубчета лед в пликче, увито в чиста кърпа, за 10 минути.

Лекарска помощ: при всички случаи посетете лекаря, за да сте сигурни, че действително са хемороиди. Ако проблемът е по-сериозен, специалистът може да предложи и други терапевтични мерки освен споменатите: бандажи, инжекции, оперативно или лазерно лечение.

Обрив от изпотяване

ЗАЧЕРВЯВАНЕ И ОБРИВИ ОТ ИЗПОТЯВАНЕ

Симптомите: появяват се обикновено на места, където се допира кожа с кожа (под гърдите, в сгъвките, в областта на слабините). При потене се получава топло и влажно място, което благоприятства развитието на гъбички. В резултат кожата се зачервява, сърби, обрива, разранява.

Самопомощ: за предпазване и I облекчаване на симптомите, мийте и подсушавайте засегнатите места много старателно поне веднъж на ден; избягвайте да ползвате талк или дезодоранти с талк (пудра); носете свободни дрехи и удобно бельо от естествени материи. Упоритото зачервяване и раздразнената кожа може да третирате с противогъбични мазила от аптеката.

Лекарска помощ:  ако симптомите са остри и продължават повече от седмица-две, посетете лекаря си. Специалистът ще реши дали проблемът се дължи на друго заболяване – например диабет, псориазис, и ще предпише съответната терапия.

Сърбеж

СЪРБЕЖ ПО ТЯЛОТО

Симптомите: уртикарията (обрив от бели пъпчици със зачервена кожа около тях) е често срещана и предизвиква силен сърбеж. Появява се при алергични реакции към храни, лекарства, химични препарати, както и поради неясна причина. Екземата също е дерматологичен проблем, който причинява сърбеж, но оплакването може да се появи и без никакви промени по кожата – например при бъбречно или чернодробно заболяване, железен дефицит в организма, суха кожа в по-напреднала възраст.

Самопомощ:  опитайте се да откриете и отстраните причината за сърбежа. Антихистаминови препарати ще облекчат алергичните прояви, докато сухотата на кожата може да бъде преодоляна с хидратиращи кремове.

Лекарска помощ: потърсете джипито си, ако симптомите са много остри и/или не отшумяват продължително време. Лекарят ще прецени дали да ви предпише по-силни препарати, включително стероидни, дали са необходими кръвни изследвания и консултации с други специалисти (дерматолог, уролог).

СЪРБЕЖ, ЗАЧЕРВЯВАНЕ И/ИЛИ БОЛЕЗНЕНОСТ В ИНТИМНАТА ОБЛАСТ

Симптомите: кожното възпаление около вагината може да се предизвика от различни неща като неподходящ сапун за интимна хигиена или прах за пране, използван за бельото ви, както и поради промени в хормоналните нива и сухота на кожата при менопауза, гъбични инфекции, диабет, полово предавани болести.

Самопомощ: сменете сапуна или праха за пране, за да проверите това ли е причината. Носете бельо от „дишаща“ естествена материя. Може да използвате антимикотичен крем, но не и друго мазило без лекарско предписание.

Лекарска помощ: потърсете специалист, за да постави точната диагноза и терапия, ако оплакването ви не мине бързо (до 2-3 дни).

Метеоризъм

МЕТЕОРИЗЪМ

Симптомите: често се оригвате, имате газове и стомахът ви се подува, имате усещането, че ще се пръснете. Тези оплаквания могат да се дължат на определени храни или проблеми с храносмилателната система.

Самопомощ: избягвайте да пиете газирани напитки, да дъвчете дъвка, да се храните бързо и да гълтате като „патици“. Храните, които предизвикват засилено газообразуване и подуване на стомаха, са със силни подправки, изкуствени подсладители, богати на фибри, както и ястията от грудкови зеленчуци, различните видове зеле, варива.

Лекарска помощ: ако оплакванията са продължителни, имате затруднения при преглъщане или отслабвате без обяснима причина, посетете лекаря си за изследвания и поставяне на точна диагноза и лечение.

Инконтиненция

НЕВОЛНО ИЗПУСКАНЕ НА УРИНА

Симптомите: инконтиненцията може да се дължи ; на възпаление на пикочните пътища, отслабена ; мускулатура на тазовото дъно, ниски хормонални нива при менопауза, диабет и други проблеми, засягащи пикочния мехур или контролиращите го мускулни и нервни влакна. Изпускането на няколко капки урина при силна кашлица или смях напри­мер, се дължат на слаба мускулатура и нестабилен пикочен мехур.

Самопомощ: каквато и да е причината, упражненията за стягане на тъканите на тазовото дъно ще подобрят състоянието ви, пише Здравен журнал..

Лекарска помощ: посетете лекаря си, ако често ви се случва неволното изпускане на урина. Той ще ви назначи изследвания за откриване на причината: цистит, диабет, пролапс, както и съответно лечение.

Пълноценно и здравословно хранене без глутен – най-важните съвети!

Лечение на диария с народни средства – билки, диета, съвети

Изпробвани и ефикасни рецепти против запек от народната медицина

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар