Щастливите храни са тези, от които настроението ни се подобрява! Вижте кои са те и защо ни правят щастливи!
Здраве Любопитно и забавно

Щастливите храни са тези, от които настроението ни се подобрява! Вижте кои са те и защо ни правят щастливи!

Щастливите храни не са мечта, а реалност! Прогресът в медицинската техника позволява да се проследи ефекта от определени хранителни вещества върху дейността на мозъчните невротрансмитери, отговорни за нашите душевни състояния.

Тъмен шоколад

Шоколад

Какаовите зърна са богати на магнезий – минерал, който възстановява нарушеното равновесие на нервната система. Други съставки на какаото – теобромин и фенилетиламин стимулират мозъчната дейност. Консумацията на шоколад благоприятства производството на ендорфини, наричани още хормони на удоволствието.

Яйца

Яйце

То представлява пълноценен хранителен продукт, който освен това е евтин. В яйцата се съдържа полезен холестерол, подпомагащ мозъка с това, че стимулира паметта и логическото мислене.

Банан

Банан

Бананите доставят глюкоза (основен енергиен източник) на мозъка. Те съдържат витамин В6, който подобрява усвояването на магнезия и стимулира метаболизма на триптофана – амино­киселина, на която до голяма степен се дължи радостта от живота. Триптофанът предпазва от тревожност, страхове и тъга.

Червени плодове, авокадо и банан – щастливите храни

Червени плодове

Антоцианите и флавоноидите, които са съставки на червените плодове, подобряват снабдяването на мозъка с кислород. Касисът е много ефикасен срещу сезонна депресия, а плодовете годжи се препоръчват при умствена умора. Боровинките пък се грижат за здравето на невроните.

Щастливите храни

Авокадо

Неговите мононенаситени мастни киселини намаляват нивото на вредния холестерол и предпазват артериите. Авокадото е богато на тирозин – аминокиселина, която е съставна част на невротрансмитерите на доброто настроение допамин, адреналин и норадреналин. Тирозинът повишава умствения капацитет и способността за съсредоточаване.

Орехи

Орехи

Консумацията на орехи води до повишено ниво на серотонин – невротрансмитер, чийто недостиг причинява състояния на паническо разстройство, агресивност, депресия. Ореховите ядки са богати на фибри, триптофан и Омега 3 – вещества, които подпомагат емоционалното равновесие и добрия сън, преборват тревожността при пациенти с болестта на Алцхаймер.

Сардина

Сардина

Подобно на скумрията, сардината е източник на прословутите мазнини Омега 3, които играят фундаментална роля за правилното функциониране на мозъка. Те позволяват производството на невротрансмитери и подобряват състоянието на мозъчните клетки.

Зеле

Зеле

Всички видове зеле са богати на витамини от група В и на триптофан, който е нужен за производството на серотонин, хормон на съня. Известно е, че именно по време на нощната почивка мозъкът се възстановява и подготвя за следващия ден.

Тези снимки показват някои от любимите ни храни в нова светлина!

Дали наистина са толкова опасни за здравето „ вредните храни „

Ето храните, които е полезно да консумираме, защото са богати на влакнини (фибри)!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар