Вижте защо е полезна медитацията и как с нея ще си върнете щастието!
Здраве

Вижте защо е полезна медитацията и как с нея ще си върнете щастието!

Ако сте сред хората, които се отнасят недоверчиво към медитацията, предлагаме ви да откриете ползите от тази техника и да се заемете с практикуването й.

Мъж прави медитация

Връща позитивната настройка

Човешкият опит показва, че високият стандарт на живот не е равнозначен на щастие. Източникът на щастие се намира вътре в нас, просто трябва да го открием и да го „чуем“. Медитацията ни учи точно на това – внимателно да се вслушваме в себе си, да постигнем хармонията с вътрешния си свят, независимо от външните обстоятелства, да си върнем позитивната нагласа. Тази полза се потвърждава от изследвания на хора, които редовно практикуват медитация – нивата на хормоните на щастието и любовта (серотонин, допамин и окситоцин) са по-високи при тях, отколкото при немедитиращите участници в анализите.

Помага при депресия

Това сериозно психично разстройство се нуждае от специално лечение, но медитацията често се препоръчва като допълнителен терапевтичен метод. В изследване на учени от Великобритания участвали две групи пациенти, страдащи от депресия. При едните приложили наред с традиционните лечебни методи и медитация, другите не получили допълнителната терапия. След шест седмици състоянието на участниците от първата група се било подобрило значително в сравнение с хората, които не медитирали.

Жена прави медитация

Медитацията премахва чувството на самота

Редовното практикуване на медитация ни прави по-малко зависими от външните обстоятелства и ни помага да открием положителните страни в собственото си състояние. Психиатри от Калифорнийския университет провели изследване, в което участвали 40 самотни хора на възраст от 55 до 85 години. Разделили ги на две групи – едната медитирала, другата – не. В началото и в края на експеримента участниците минали на психотест. Финалните резултати показали голяма разлика в състоянието им – тези, които практикували медитация, далеч по-рядко изпитвали чувството на самота и били по- удовлетворени от живота си.

Подобрява паметта

Отдавна е известно, че сънят играе голяма рола за състоянието на па­метта. По време на сън се „сортира“ получената през деня информация, всичко необходимо се „прехвърля“ в дълготрайната памет, а излишното се „изтрива“. Изследвания на главния мозък по време на медитиране, проведени от невробиолози, показват много сходни процеси с тези по време на сън.

Американски учени установили специфични невронни импулси, ха­рактерни за фазата на бързия сън – те свидетелстват за подсъзнателната дейност на паметта при медитация. По този начин ни се дава възможност през деня да се възползваме от бонусите на съня – бързо презареждане на мозъка, подобряване на паметта и подобряване на способността да обработваме голям обем от инфор­мация, стига да медитираме.

Медитацията като средство за лечение

Контролира емоциите и стреса

Мнозина смятат, че медитирането е скучно зани­мание: просто седиш и нищо не правиш, освен че си губиш времето. Всъщност този процес е доста сложен и целта му е да опознаете вътрешния си свят, чувствата и нагласата си.

Практикуването започва с контрол на дишането, следва управление на мислите и естествено постигане на пълно самообладание. Медитацията помага на мозъчната дейност да „потъне“ в дълбок покой, да релаксира и постепенно да ви върне към обичайното емоционално състояние.

Съвременният ритъм на живот е толкова „задъхан“, че психиката ни не успява да се адаптира. Всекидневният стрес може да се „уталожи“ с помощта на медитацията. Според американски психиатри, тя е призната за ефикасна и научно доказана антистрес практика, както и за успешен метод за контролиране на безпричинни емоционални сривове.

Заздравява социалните връзки и емпатията

Медитацията ни прави по-възприемчиви към емо­ционалното състояние на околните и по този начин ни помага да подобрим отношенията си с тях. Учени от Университета на Северна Каролина наблюдавали в течение на няколко години 139 души, практикуващи медитация. Резултатите показали, че те са способни на много по-високо ниво на социална подкрепа и по-силна връзка със семейството си. Освен това много по-рядко влизали в конфликти с колеги и непознати хора.

Медитацията е мощно лечебно средство

Повишава концентрацията

Доказано е, че медитацията повишава работоспособността, прави служителите по-продуктивни и внимателни, твърдят учени от Университета на Вашингтон. Те наблюдавали три групи от по 12-15 доброволци в продължение на 8 седмици. Първата всеки ден меди­тирала, втората изпълнявала физически упражнения за разпускане, а третата водела обичайния си начин на живот. При отчитането на скоростта и точността на изпълнение на задачите, както и способността да се вършат едновременно няколко неща, най-добри резултати показали участниците от първата група.

Упражненията „Петимата тибетци“ – само 15 минути на ден за отлична форма

Имате дискова херния? Хиропрактиката лекува без операция! Вижте още какви проблеми със скелета лекува!

Как лекуват лечителите екстрасенси?

 

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар