Как да постигнете желаната фигура? Това са перфектните съвети!
За красотата Здраве

Как да постигнете желаната фигура? Това са перфектните съвети!

Малцина успяват да постигнат желаната фигура и да я запазят, след като приключат с диетата и минат на обичайния си режим на хранене. Ето как да отслабнете здравословно и да поддържате резултата.

Желаната фигура

Загубени в „морето“ от диети

Знаете ли колко диети за отслабване съществуват в света? По данни от различни източници – около 200-250. Въпреки това огромно разнообразие за избор на методи за топене на излишните килограми обаче, епидемията от наднормено тегло се увеличава в световен мащаб. Това означава, че повечето от диетите или не дават резултат, или не взимат под внимание важни особености на обмяната на веществата в организма, смятат учените.

Да вземем например диетите, свързани със строги ограничения на количеството и калоричността на храната – това е свещ, запалена от двата края. От една страна, човек не може да търпи продължително чувството на глад. Нарушават се всички физически и умствени функ­ции, вследствие на което организмът започва да посяга към запасите и се мъчи да натрупа допълнителни. Друг вариант са монодиетите, при които се консумират или само зеленчуци, или месо, или млечни про­дукти. Проблемът при тях е, че или не се доставят всички необходими хранителни вещества, микроелементи и витамини. Или се получава излишък от някои от тях – млечнокисели бактерии, да речем, ако сте на млечна монодиета.

Може да отслабнете с такъв хранителен режим, но с неприятни съпътстващи резултати като чупливост на ноктите, анемия, метеоризъм. Диетите без мазнини пък предизвикват недостиг на мастноразтворими витамини в организма. А при продължителна липса на мазни храни се нарушава пропускливостта на клетъчните мембрани и се появяват отоци. Белтъчните диети наистина помагат за топенето на излишните килограми, но пренаситеният с протеини организъм страда от нарушения в редица органи, най-вече черния дроб и бъбреците.

Разтоварващите дни в предлаганите диетични режими на хранене се отричат като безсмислени от доста специалисти. Доказано е, че ефектът на отслабване се проявява най-рано след три дни на диета. Само ден на вода или плодове, например, не носи нищо друго освен мъчение за тялото ни.

Желаната фигура – лоша и добра храна

В търсене на „златната“ диета

Всички уважаващи себе си специалисти по хранене не споменават дори думата „диета“! Според тях тя се свързва със самоограничения и предизвиква подсъзнателно неприятни усещания както в нутриционистите, така и в кандидатите за отслабване. Защото там, където има ограничения, има и освобождаващата възможност да бъдат нарушени. Практиката показва, че ако човек е подложен дълго на диета, гладът го побеждава и той се предава. Започва да се тъпче неограничено и безразборно с всичко, без значение дали е здравословно или вредно.

Специалистите са убедени, че не трябва да се затваряме в строгите рамки на ограничителните диети, а да преосмислим начина си на хранене. Постепенно да заменим вредните продукти с полезни, калоричните – с по-ниско калорични, големите порции – с по-малки. Достатъчно е да използваме по-малки чинии и ще си сипваме по-малко ядене. Така, без да нарушаваме разнообразието на менюто си, можем да намалим двойно дневния прием на калории. Главното условие обаче е да поддържаме този режим на хранене поне една година.

Желаната фигура – идеалната порция

Защо трябва да сме на диета минимум цяла година?

Учени от университета на Копенхаген провели експеримент, при който за период от осем седмици хранили участниците в изследването с протеинови коктейли и супи. Тоест ги поставили на белтъчна монодиета. За това време всеки от доброволците загубил средно 12 кг. Следващият етап била нискокалорийна диета с ограничение на бързите въглехидрати (захар, бял хляб, сладкарски изделия, калорични плодове), животински мазнини и високоенергийни продукти. През този период (предвиден за неограничено време) измервали концентрацията на хормоните на глада (грелин, галанин и соматостатин) в кръвта на изследваните. Оказало се, че чак след година нивото на споменатите хормони, регулиращи чувството за глад, достигнало минималните си стойности и повече не падало. Също така в края на едногодишния период започнало след хранене да се отделя най-голямото количество от хормона, отговарящ за чувството на ситост – лептин, измерено през времето на целия експеримент.

Тези от участниците, които успели да се придържат към предложения режим на хранене в продължение на 12 месеца, запазили постигнатите резултати от отслабването си и в бъдеще. Учените продължили да ги наблюдават с провеждане на редовни анкети. В тях доброволците отбелязвали, че постепенно намалява усещането им за глад, което не ги безпокояло чувствително и по време на експеримента. Заключението било, че ако искате да стопите излишните килограми, трябва да го направите бавно. Без строги ограничения, без да се мъчите с гладуване и най-важното – да получите удоволствие и удовлетворение от режима си на хранене.

Желаната фигура – стъпка по стъпка

Стъпка по стъпка към успеха

Постепенно изключете напълно вредните продукти от менюто си (богати на бързоусвояеми въглехидрати като например захарните изделия и подсладените газирани напитки). Намалете приема на животински мазнини и увеличете зеленчуците. Не забравяйте за движението и физическата активност и най-важното – придържайте се към този режим поне 12 месеца, пише Журнал за жената.

„Течните“ калории – най-коварните

Мнозина дори не се замислят, че в някои газирани напитки се крият много калории. В 500 мл кафе лате – 260 ккал, а с 1 коктейл „Маргарита“ изпивате цели 500 ккал. Факт е, че т.нар. диетични газирани напитки с изкуствени подсладители също са източник за трупане на излишни килограми. Сладкият вкус се възприема от мозъка като сигнал за пробуждане на апетита, обясняват специалистите.

Пълноценно и здравословно хранене без глутен – най-важните съвети!

По този метод отслабвате без да гладувате!

Ето храните, които е полезно да консумираме, защото са богати на влакнини (фибри)!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

2 Comments

 1. Не знам кой е писал тази простотия, също така не знам от кога хлябът е бърз въглехидрат…

  Reply
  1. Author

   Не разбрах какво ни интересува нас вие какво знаете или не знаете? Но, ако четете внимателно, вместо да търсите кусури и да се заяждате, то си пише: „Тази простотия“ е написана от „Журнал за жената“ и точно за бързите въглехидрати се цитира, че „Учени от университета на Копенхаген провели експеримент…“ Ето това е цялата работа!

   Reply

Изпратете коментар