Как да пазарувате продукти без глутен? Ценни съвети подробно за хранителните стоки и напитките!
Здраве

Как да пазарувате продукти без глутен? Ценни съвети подробно за хранителните стоки и напитките!

Фактът, че не навсякъде можете да намерите продукти без глутен, ви принуждава да имате различно поведение при пазаруване. Отначало трябва да се запасите с повече време, защото още не познавате разрешените ви хранителни продукти.

Други продукти можете да купувате от магазините за екологичночисти продукти.

Кои са житните култури без глутен

Внимавайте при житните култури!

Житните култури без глутен трябва да купувате само несмлени. Преди използването им ги преглеждайте за чужди зърна.

В мелницата за брашна без глутен, не трябва да мелите житни култури, съдържащи глутен. Мелницата за жито, в която преди това е мляна житна култура с глутен, никога не може да бъде почистена задоволително.

В обикновените магазини за хранителни стоки

Голяма помощ ще ви бъде и списъкът на хранителните продукти без глутен. Никога не бива да пазарувате, без да носите този списък!

Съвети за хранителните стоки

За всички долуизброени хранителни продукти важи следното: винаги проверявайте дали ги има в списъка на хранителните продукти без глутен!

Алкохолни напитки

Вината, газираните вина и шампанското във всички случаи не съдържат глутен; същото се отнася и за концентрираните напитки. Затова пък тутен може да съдържат ликьорите, защото в тях често се използват ароматизатори (а последните може да съдържат глутен).

Бира без глутен

Бира. Засега важи следното: дори и бирата от царевица и други подобни съдържат глутен. Само ако върху етикета бъде изрично написано, че бирата не съдържа глутен, тя действително би била без глутен.

Захар за желиране. Захарта за желиране винаги е без глутен; точно с такава захар се правят мармаладите и желетата.

Сладоледи. Сладоледите, независимо къде се продават, винаги може да съдържат глутен. И тук само запитването дали съдържат глутен не е достатъчно. В случай на съмнение най-добре е да се откажете от сладоледа. Дори и специалният воднист сладолед може да съдържа ароматизатори, а това означава и глутен.

Брашно без глутен. Много фирми предлагат брашно без глутен. Но в повечето от тях има пълнежи. Съдържанието е написано върху опаковката и трябва да внимаваме какво е то. Рецептите за ползването му или са изписани на опаковката, или са поместени във фирмени брошури.

Стъкленото фиде идва от Китай и се произвежда от зелени зърна на мунг (мунг – вид боб). Те изглеждат като от стъкло, ако не са сварени могат само да се режат, а сварени стават меки и лепливи. Направени като пуканки, те са вкусни както в супа, така и като пикантно лакомство.

Оризово фиде

Оризово фиде. То се приготвя от вода и ориз и идва от Азия. На цвят е бяло и полупрозрачно. Но бъдете внимателни, защото много от „китайските“ видове фиде са от пшеница. Това би трябвало съответно да е декларирано върху опаковката.

За съжаление в Китай няма никаква гаранция, че при производството в машините няма остатъци от пшеница.

Мая и бакпулвер. Най-лесна за ползване е сухата мая. Точното количество, което ни е необходимо, се определя в зависимост от това, колко фино е брашното. Колкото то е по-фино, толкова по-малко мая е нужна. В хляб, приготвен със суха мая, значително по-малко се чувства нейният вкус, отколкото в хляб, приготвен с прясна мая. Освен това и съхраняването й е по-просто. За 500 г брашно са нужни около 15-20 г суха мая.

При бакпулвера трябва да внимаваме дали е без глутен, защото има и бакпулвер, който съдържа пшенично нишесте. Обикновено правилото е: на 100 г брашно се използва 3-4 г суха мая или 3,5 г бакпулвер.

Желиращи средства (сгъстители). В готовите брашна обикновено са използванй сгъстители. Към собственоръчно смляното брашно от ориз, елда (при елдата по-малко, защото самата тя е леплива), киноа, амарант и т. н. може да се добави сгъстител. Подходящи сгъстители са: ябълков пектин (2%) и желатин (3%).

Желиращи вещества. Повечето желиращи вещества не съдържат глутен. Използвайте ябълков пектин, царевично. нишесте или картофено брашно.

Сол. При шарената сол от подправки и билки може да има глутен. При болестта на Дуринг не бива да се използ­ва йодирана сол. Според вкуса ни може към хляба да добавим 1-2% сол (т.е. 1 г сол на 100 г брашно).

Ароматизатори и подсладители. И двата вида се съдържат в почти всички готови продукти и могат да имат и глутен. Но тъй като за малки количества не е задължително те да се декларират, за всеки продукт трябва да се прави проверка в списъка на хранителните продукти без глутен.

Колбаси. За съжаление при повечето традиционни салами за подобряване на вкуса се използват смеси от подправки. Това се отнася естествено и за надениците, и за варената и пушената шунка. Тъй като днес повечето месари използват готови смеси от подправки, а в тях обикновено глутенът е само добавка, продавачите не знаят точно какви вещества се съдържат в саламите. Понякога в саламите има даже пшеница.

Сирена. Постните сирена с масленост под 20% се нуждаят от някакъв емулгатор (вещество, повишаващо устойчивостта, за да не се трошат). Най-често като емулгатор се използва глутен, без това да е отбелязано върху опаковката.

В настърганото или натрошено сирене също може да има някоя съдържаща глутен съставка. Топените сирена също може да съдържат глутен, както и тези от тип рокфор, използвани за намазване върху филийки. 

Консерва с риба тон без глутен

Рибни консерви. Консервираните херинги, както и тези за пържене, обикновено са панирани с брашно. И тук важи правилото: никога не купувайте, преди да сте проверили в списъка на продуктите без глутен.

Майонези. За съжаление повечето майонези съдържат глутен, без това да е отбелязано върху опаковката.

Сладкиши. Тук винаги трябва да поглеждаме в списъка, защото почти всички сладкиши съдържат глутен; включително шоколадите и сладките, за които дори не предполагате това.

Жита за закуска. И тук важи също: купувайте само това, което е декларирано като без глутен или пък го има в списъка. Царевичните пръчици, предлагани от различните фирми, въпреки че са от царевица, невинаги са без глутен.

Супи и подправки за супи. Всяка супа може да съдържа скрит глутен.

Картофи. Пържените картофи и крокетите може преди приготвянето им да са били оваляни в брашно. Крокетите дори може да съдържат брашно, а и при картофите може да има глутен. Освен това може и във фритюрника да е било пържено нещо с брашно.

Пудинги. Голям проблем е, че повечето фирми не почистват така основно машините си, че да могат да гарантират липсата на глутен. Купувайте само декларирани като несъдържащи глутен пудинги. Ако се съмнявате, купете си сигурно царевично нишесте без глутен и сами добавете към него ванилия.

Бебешка храна. Богат избор на бебешка храна, декларирана като несъдържаща глутен, може да намерите в магазините за хранителни продукти, дрогериите и аптеките.

Ябълков пектин

Ябълковият пектин е истинско и много здравословно баластно вещество, което се произвежда от ябълките. Поставен няколко пъти с върха на ножа в студени и горещи сосове, той ги желира, без да натрупва калории.

Балсамов оцет — Балсамико е италиански оцет, който се произвежда от добро червено грозде. Този оцет става много деликатен на вкус, след като отлежи две или повече години. Ако бъде комбиниран с хубав зехтин, се получава много вкусен сос за салата.

Пюре от кашу. Повечето хора, които са алергични към ореховите плодове, понасят добре ядките от кашу, защото те не спадат към семейството на черупковите. От тези ядки се прави пюре. Една лъжица от него замества в редица рецепти сметаната. Вкусът им е като на сладък крем и се използват в малки количества.

Гомазио произхожда от кухнята на макробиотиците и представлява смес от печен и смлян сусам и сол. Тъй като сусамът има високо съдържание на калций, трябва често да се консумира в случай на нетърпимост към лактоза. Например при посоляване на пресни домати или краставици, поставени върху филия хляб.

Картофено брашно

Картофено брашно — произвежда се от картофи и се използва като добавка при печене, като брашно или за сгъстяване на сосове.

Царевично нишесте Мондамин, Майцена или просто царевично нишесте, така се нарича нишестето произвеждано от царевица. За съжаление то не е много богато на витамини и минерали. Използва се като заместител на брашно и за сгъстяване на сосове. Печените изделия, към които е добавено малко царевично нишесте, стават по- бухнали. От царевично нишесте се правят и пудинги.

Пюре от бадеми. Съществуват два сорта: бялото пю­ре от бадеми е по-скъпо, защото преди смилане бадемите трябва да се обелят. За тъмното пюре, което също е вкус- но, бадемите се преработват с кората.

Пюрето от бадеми може да се маже върху филийка хляб или да се използва за придаване на по-фин вкус на зеленчукови и плодови сосове.

Киноа (Quinoa) е вид житно растение от Андите. Много е богато на витамини и минерали, вкусно е, а сварено е много подходящо за гарнитура. Като съставна част от брашна прави печените изделия по-фини.

Ориз. Колкото по-дълги са оризовите зърна, толкова са по-качествени. Съществуват около 7 000 вида ориз. За съжаление често оризът е изкупен още на зелено. Най-важните разлики при ориза, казано накратко, са следните:

– Натуралният ориз само се изважда от шушулките и се обелва. Запазва се сребристата му кожичка, която е богата на витамини и минерали.

– Леко свареният ориз се намокря с обвивката, изсушава се и се обелва.

При този процес витамините и минералите преминават навътре в зърното. Изсушеният ориз се шлифова и се освобождава от сребърната кожичка. Ценните хранителни вещества се запазват.

– Дивият ориз съдържа глутен. Неговото процентно съдържание определя качеството на ориза:

  • Остър ориз – 5%
  • Стандартен ориз – 15 %
  • Домашен ориз – 25%
  • Дребен ориз – 40%

Оризова напитка

От няколко години има оризова напитка, произвеждана в САЩ. Тя е относително скъпа, но е прекрасен замести тел на млякото, не може да се вари. Изстудена напитката има леко сладък вкус и прилича на мляко, но не образува каймак.

Соеви зърна. Съществуват около 2000 вида соя. По-известни са следните:

– Жълтата соя, която се използва за соева напитка и като Тофу. Ако е още на кълнове, трябва непременно да се свари, защото иначе съдържа отрови.

– Зелената соя, наричана още „Мунго”, е много подходяща за кълнове. От нея се прави и т. н. стъклено фиде.

– Черната и червената соя, прибавени при смилане към житото, правят хляба по-тъмен.

Соево мляко и кафе

Соевото кафе се приготвя от печени жълти соеви зърна и е подходящо преди всичко за деца, защото не съдържа никакви дразнещи вещества.

Десерти от соя — кремове от соя. Те са много особен деликатес. Имат различен вкус, но всеки от тях е значително по-вкусен, отколкото пудинг, напоен със соев сос.

Може да се съхраняват в опаковката си неотворени до няколко месеца, т. е. можем да се запасим с тях. След отваряне могат да се съхраняват в хладилник до 1 седмица. Но тъй като са вкусни, обикновено не остаряват толкова.

Внимание! Срещат се и сортове, съдържащи глутен.

Напитка от соя. Напитката от соя, наречена още соево мляко, също се приготвя от жълти соеви зърна. Най-често пиенето на чиста соева напитка е разочарование, най-вече в сравнение с кравето мляко.

Соевата напитка е много по-подходяща за готвене, отколкото оризовата напитка. Но внимавайте да не изкипи!

В оригиналната си опаковка издържа няколко месеца; отворена — до 4 седмици, а в отворено стъклено шише — 1 седмица.

Тахинът е сусамово пюре, което на повечето хора в чисто състояние не е вкусно. Подсладено с мед, се превръща в любимата турска/гръцка халва. Тахинът е подходящ и за подобряване вкуса на редица ястия.

Тофу. От жълтите, богати на белтъчини соеви зърна, се прави и друга напитка. След специална обработка се произвежда Тофу, от което се правят различни ястия. Ако обичате Тофу, можете да си купите книга е рецепти за ястия от Тофу. Съществува голям избор.

Прочетете и други полезни статии от нашия сайт!

Пълноценно и здравословно хранене без глутен – най-важните съвети!

Това са четири вегетариански рецепти за безглутенови супи

Здравословният начин на живот: какво означава? Истината и митовете!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар