Цветните камъни са лечебни! Сега можете да научите кой камък какво лекува и защо!
За красотата Здраве

Цветните камъни са лечебни! Сега можете да научите кой камък какво лекува и защо!

Някои хора просто харесват цветните камъни на пръстен или колие. Други смятат, че минералите „говорят“и въздействат върху тези, които ги носят.

Цветните камъни и лечебните им свойства

Литотерапията се основава на идеята за вибрациите и енергията, излъчвана от камъните. Всеки минерал има своя собствена енергия, произтичаща от специфичния му химически състав. Кристалната прозрачност на диаманта, млечната светлина на опала, златистият оттенък на кехлибара и блясъкът на рубина не са само още едно доказателство за красотата на нашия свят. В тях литотерапия­та търси и намира доказателства за тясната връзка между здравето на човека и обкръжаващата го природа.

Смарагд за спокойствие

Известен е с яркия си зелен цвят, но съществува също в жълтеникави и синкави нюанси. Както повечето зелени камъни, смарагдът е смя­тан за стимулиращ физическата и интелектуалната форма. Камък на познанието.

Как помага на здравето?

Смарагдът донася Вътрешно спокойствие, физическа стабилност и емоционален баланс. Поддържа мозъка 6 оптимална форма.

Според литотерапията това е камъкът на хармонията. Той може да облекчи емоционалните тревоги.

Диамант за здрави очи

Смятан за една от най-твърдите материи в природата, диамантът дължи името си на гръцката дума „адамас“, която означава „неразрушим“. Има и цветни диаманти, но най-често те са безцветни и излъчват несравним блясък, символ на чистота и светлина. Казват, че диамантът „живее“ за този, който го носи, и му вдъхва сили, смелост и ясен разум.

Как помага на здравето?

Смята се, че диамантът прочиства тялото и духа, а освен това има благотворно влияние върху очите при катаракта, смущения в зрението, отлепяне на ретината.

Според литотерапията диамантът е сред най-мощните минерали. Той е символ на единението между дух и тяло, на върховната мъдрост. Предпазва човека, който го носи.

Аметист против зависимости

Цветът му е ярко виолетово-лилав. Аметистът е камък на мъдростта и скромността. Той благоприятства духовното извисяване, съсредоточеността и медитацията. Смята се, че може да преборва пиянството, и се използва против различни видове зависимости – към цигари, алкохол, кафе…

Как помага на здравето?

Освен че има противотокси чен ефект, аметистът успокоява тревожността и стомашните болки, свързани със стресови състояния. Освен това благоприятства дейността на черния дроб и подпомага здравия и спокоен сън.

Според литотерапията аметистът е камък на медитацията, който ни свързва със света на духовното и ни предпазва от зависимости.

Сапфир срещу мигрена

От бледосин до виолетов, сапфирът е много красив камък, който се смята за символ на вярност в любовта. Той стимулира въображението и творчеството.

Как помага на здравето?

Сапфирът действа успокоително, подпомага съня и заглушава симптомите на мигрената.

Според литотерапията сапфирът е камък на духовната дълбочина. Той подпомага комуникацията и развива сетивата, събужда нежност и разбирателство.

Рубин против депресия

От древни времена този възхитителен червен камък се свързва с пламенност и кураж. Рубинът символизира властта, затова не се препоръчва на авторитарни и гневни хора, но на по-плахите може да донесе сила и предприемчивост. Той е символ и на любовта.

Как помага на здравето?

Рубинът стимулира и регулира кръбоснабдяването, преборва песимизма, отчаянието, меланхолията и завистта, кара тези, които го носят, да обичат живота.

Според литотерапията това е камъкът на силата и смелостта, която отдалечава унинието.

Цитрин против умора

От бледо жълт до наситено оранжев, цитринът е весел, слънчев камък, който носи радост. В дома цитринът разпръсква светлина и тонизираща позитивна енергия.

Как помага на здравето?

Той стимулира интелекта и намалява умората, помага за съсредоточа­ването. Идеален за периоди на изпити и големи интелектуални усилия.

Според литотерапията цитринът е камъкът на вярата в себе си. Той стимулира човешката личност да се развива положително.

Тюркоаз за детоксикация

Син като небето или със зеленикавите нюанси на водата, тюркоазът открай време се смята за магически и свещен камък. Вярва се, че той предпазва човека от негативните мисли на околните. Тюркоазът е позитивен и оптимистичен, регулира нервната система и успокоява гнева.

Как помага на здравето?

Смята се, че тюркоазът е ефикасен срещу отравяния, висок холестерол, повишени нива на триглицериди и захари в кръвта. Той има пречистващи свойства върху всички телесни течности, предпазва лигавицата на гърлото, носа и очите.

Според литотерапията тюркоазът абсорбира негативното. Изключително подходящ за болни хора.

Опал за късмет

Този изискан, нежен камък се променя според светлината. Когато го наблюдаваме, сякаш потъваме в себе си. Опалът събужда детето в нас и ни носи вътрешна хармония.

Във Франция дълги векове се е смятало, че опалът носи нещастие, докато в Англия винаги е бил почитан като носещ късмет.

Той не трябва да стои на пряка слънчева светлина, защото това нарушава структурата му. За да го прочистите и заредите с енергия, излагайте го на светлината на Луната.

Розов кварц за добро самочувствие

Нежност и мека светлина характеризират този камък, символ на любовта. Той носи вътрешен покой, хармония и духовност. Розовият кварц помага на сродните души да се намерят.

Как помага на здравето?

Смята се, че розовият кварц регулира сексуалната енергия и я освобождава от контрола на психиката.Той може да леку­ва любовни рани, разкрива ни и любовта, която изпитваме към самите себе си. Според литотерапията розовият кварц е камъкът на универсалната любов. Той създава невидими връзки между хората.

Кехлибар при респираторни заболявания

Той най-често е бледожълт или карамелен, но се среща също в червеникави нюанси. Трябва да се внимава с многобройните му имитации, които понякога са доста сполучливи. Кехлибарът е вкаме­нена борова смола, натоварена със силна енергия. Смята се, че може да успокоява депресивни състояния.

Как помага на здравето?

При студено и блажно време кехлибарът предпазва от грип, хрема и болки в гърлото. Той има благотворен ефект върху дихателните пътища, помага при астма, както и при зъбобол.

Според литотерапията колие от кехлибар облекчава болките при поникване на бебешките зъбки. Смята се, че има и прочистващ ефект върху организма.

Перидот за любов

Перидотът е искрящо зелен и дори само видът му излъчва енергия. Той носи хармония, прочиства, възстановява. Има балансиращ ефект и върху емоциите.

Как помага на здравето?

Перидотът е предпазващ камък, преборва умората и облекчава храносмилането. Смята се също, че предизвиква любов от пръв поглед.

Според литотерапията любимият камък на Клеопатра извлича токсините от организма и подобрява вида на кожата.

Зеолитът поема болестите върху себе

Вулканичните минерали помагат на тялото да се освободи от замърсителите, попаднали в него. Особено внимание заслужава зеолитът и по-точно една от неговите многобройни разновидности – клиноптилолитът, който филтрира и задържа и най-дребните токсични частички. Това прочистване става в червата. Клиноптилолитът има структура, която му позволява да поема тежките метали, нитрозамините, амония. Като намалява количеството на амониевите йони в организма, минералът води до повишена способност за съсредоточаване, понижава умората, тонизира физическата форма.

Приема се вътрешно, но може да се поставя и като компрес върху участъци от тялото, които имат нужда от лечение, пише Журнал за жената.

Цветните камъни и лечебните им свойства

Скален кристал за всички

Безцветен и прозрачен, кристалът може да отразява светлината във всички тонове на цветната дъга. В комбинация с други камъни той им придава повече блясък. От древни времена се използват лечебните му свойства.

Как помага на здравето?

Кристалът е основен инструмент на гадателите. Смята се, че той поддържа баланса между духа и тялото и позволява да се развива вътрешната сила на човека.

Според литотерапията кристалът е основен камък за хората. Неговата дълбока мощ ни свързва с Вселената.

Седемте цвята на дъгата имат лечебни свойства! Вижте кой цвят какво лекува!

Как лекуват лечителите екстрасенси?

Вижте защо е полезна медитацията и как с нея ще си върнете щастието!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар