Пържената храна – как да пържим, за да е по-малко вредна
Готварство

Пържената храна – как да пържим, за да е по-малко вредна

Пържената храна е хрупкава и вкусна. Пържено пиле, пържени картофки или лучени кръгчета – трудно е да се устои на тази вкусотия! Няма друг метод на готвене, при който храната да е толкова приятно хрупкава отвън и същевременно мека и сочна отвътре. Мненията доколко е вредна пържената храна варират, но може да кажем със сигурност, че при умерена консумация 1-2 пъти месечно няма опасност за здравето ни. Разбира се, важно е и да знаем как да пържим.

Пържената храна

Съществуват два основни начина: с малко мазнина и на сравнително ниски градуси – 140-160°С, или на т.нар. маслена баня на 180°С. Вторият метод е всъщност този на фритюрника. При него мазнината не бива да се ползва за повече от два пъти пържене, защото след това в нея започват окислителни процеси.

Коя е най-добрата мазнина за пържене?

Зависи какво искате да постигнете – вкус, здравословно пържене или да може да ползвате тази мазнина повече пъти.

От здравословна гледна точка трябва да избирате мазнини с висока точка на димене. Такива са рафинираните масла от слънчоглед, от рапица, от гроздови семки, от фъстъци, от царевица.

Пържената храна

Това са важните неща, които трябва да знаем:

Режете храната на еднакви по големина парчета, за да може да се изпържат равномерно.

Ако искате галетата да се задържи при пърженето, след овалването на храната я оставете върху решетка за 30 мин.

Пържете в дълбок съд, напълнен с не повече от 1/3 до 1/2 от обема си с мазнина. А най-добре използвайте тиган с незалепващо покритие и минимално количество мазнина.

Ако обичате пържена храна с много мазнина, снабдете се с термометър за готвене. Най-добрата температура за пържене е 180°С.

Пържете на малки партиди, защото когато сложите прекалено много студени продукти в мазнината, вие рязко я охлаждате и това ще направи ястието твърде мазно.

След пържене оставяйте храната върху решетка, под която сте подложили домакинска хартия, за да се отцеди мазнината. Ако сложите храната директно върху домакинската хартия, ястието ви ще се запари и ще загуби хрупкавост.

Осолявайте и подправяйте ястията веднага след пърженето, така те ще поемат по-добре ароматите и вкусовете на подправките. Ако солите преди пържете, храната ще отдели вода и готвенето може да се окаже болезнено за вас.

Ако пържите на порции, оставяйте вече готовата храна в леко загрята фурна на 50°С, за да не изстива и да остане хрупкава.

Най-добрият вариант е да изхвърляте мазнината след всяка порция пържене. Може да ви изглежда скъпо удоволствие, но здравето би трябвало да ви е по-скъпо.

Никога не оставяйте мазнината без надзор върху печката, защото при силно нагряване може да предизвикате пожар.

За идеалната хрупкава коричка направете панировка или от брашно и яйце, или от галета. Брашното е подходящо за по-деликатни текстури, каквато имат например рибните филета. Царевичното брашно дава страхотни резултати, а най-деликатната панировка е с грис.

Галетата е по-тежка. И при нея, и при гриса храната първо се овалва в брашно, после се потапя в яйце и след това – в галета или грис. Може да опитате и със смлени ядки или фини овесени ядки – те ще придадат аромат, но и по-висока калоричност на ястието.

За по-дебела коричка направете двойна или дори тройна панировка.

Как да измерите температурата на мазнината

Пусне те в загрятата мазнина късче хляб. При температура от 180°С то се зачервява точно за 10 секунди.

Опитайте…

Пържени риба и картофи

Фиш енд чипс, или казано по нашенски – пържена риба с картофки, е традиционно ястие за британците.

Те го смятат за храна за простолюдието, но ако отидете в Англия, ще откриете, че се предлага на всеки ъгъл и че е много по-вкусно от други храни, които хората на Острова възприемат като по- аристократични. По принцип Фиш енд чипс се приготвя с филета от бяла риба, но ако решите да модифицирате оригиналната рецепта и да изпържите дребна риба, ви предлагаме няколко съвета за приготвянето й.

Как да пържите дребна риба

Пържена дребна риба

Ако рибата е по-дълга от 7-8 см, трябва да почистите вътрешностите.

Почистените рибки се поставят в купа със студена вода за около 15 мин.

В найлонов плик разбъркайте 1 ч.ч. брашно със сол и чесън на прах. На порции оваляйте рибата в сместа. Изтупайте я от излишната панировка и оставете за 30 мин върху домакинска хартия.

Загрейте дълбока касерола на 180°С и изпър жете рибата за по 1-2 мин от всяка страна.

След като извадите рибата, отцедете я върху решетка, под която сте подложили домакинска хартия.

Съветите са от списание Рецепти за здраве

Тези снимки показват някои от любимите ни храни в нова светлина!

Това са брилянтни съвети как да използвате солта в домакинството освен за посоляване на гозби!

Содата се използва много успешно за тези неща!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар