Малки хитрости при варенето на яйцата за Великден
Готварство Семейство, дом, празници

Малки хитрости при варенето на яйцата за Великден

Варенето на яйцата се оказва едно от най-трудните неща покрай Великден. И не, защото е трудно, а защото много се пукат. Освен това е важно да бъдат добре сварени. Затова е хубаво да се възползвате от тези няколко тънкости, които ви предлагаме.

Варенето на яйцата

Haй-важното е да не купувате яйцата твърде рано и да проверите трайността им – така яйцата на великденската ви трапеза ще са качествени и свежи. И все пак: ако вече сте ги купили, как да проверите дали са пресни? Достатъчно е да поставите суровите яйца в студена вода – онези, които потънат, са с добро качество – можете да ги варите. Онези, които сякаш „увисват“ между дъното и повърхността на водата, са годни по-скоро за тесто. А ако има и такива, които излизат на повърхността, са си направо за изхвърляне, защото очевидно са стари.

Освен това белите яйца се чупят по-лесно, защото черупките им са по-тънки. Препоръчваме ви да купувате яйца от производител, на който сте изпробвали яйцата.

При рязка смяна на температурата, яйцата лесно могат да се спукат. Затова, оставете яйцата извън хладилника от предния ден, на стайна температура. Преди да ги сложите с тенджерата на котлона, сипете топла вода от чешмата или бойлера.

Добавете към водата, в която ще ги варите, лъжичка сол – тя също ще ги предпазва от спукване.

Варенето на яйцата по минути

Добре е да не варите голям брой яйца наведнъж. Вземете малка тенджерка и ги слагайте по 10. Завийте всяко яйце с парченца от бял чаршаф, за да омекотите ударите между тях.

Не прекалявайте със силата на котлона -варете яйцата на среден огън.

Ако варите яйцата 4-5 минути, ще получите рохки яйца, което не е особено добре, при положение че великденските яйца трябва да издържат повече време. Така че, за да имате твърдо сварени яйца, ги варете 8 – 10 минути.

Не пробивайте дупчици на яйцата, както съветват някои неопитни домакини. Така може част от белтъка да изтече и яйцето не става за великденско, т.е празното яйце ще се счупи бързо при чукане.

3a да проверите дали яйцата са сварени, вземете едно и го завъртете на масата – свареното ще се завърти бързо, а суровото ще направи само 1-2 бавни завъртания.

Варенето на яйцата – съвети

Като варите яйцата за боядисване, не ги охлаждайте, а направо ги изваждайте и слагайте в кофичките с бои. Предварително подгответе празни кофички от кисело мляко и в тях разтворете на дъното боите. Когато яйцата са готови, долейте гореща вода, сложете по 1 супена лъжица оцет и слагайте яйцата по 2 в кофичка.

Как да сгънем салфетките красиво за празничната трапеза!

Това са брилянтни съвети как да използвате солта в домакинството освен за посоляване на гозби!

Содата се използва много успешно за тези неща!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар