Как да си направите красиви яйца за Великден – съвети и снимки
Семейство, дом, празници Стил в живота

Как да си направите красиви яйца за Великден – съвети и снимки

Днес вече боядисването на яйца за Великден се модернизира – и техниката, и украсите са доста видоизменени. Някои хора в провинцията още използват естествени оцветители, като цвекло (за червено), лучени люспи (за оранжево и кафяво), куркума (за жълто), спанак и магданоз (за зелено), червено зеле (за син цвят).

Но възможностите за украсяване на яйцата днес са много и сякаш всяка година се появяват нови и нови.

Традиционно боядисани яйца за Великден

ТРАДИЦИОННИТЕ: към тях спада, разбира се, използването на листа от магданоз и копър – поставяте ги върху яйцето, увивате в тънка материя, завързвате и така оцветявате.

Другият, много често използван напоследък вариант, е НАСИПВАНЕТО НА КАПКИ ОТ ВСИЧКИ БОИ ВЪРХУ ПАМУК – като увиете яйцето в този нашарен памук и го задържите за няколко минути, се получава много пъстър ефект.

Ето и няколко по щури идеи за украсяване на яйцата:

Шарени яйца за Великден с прежда

С ПРЕЖДА: ако имате по-дебели прежди, е достатъчно да намажете яйцето с малко набрашнена вода и после да го увиете внимателно с различни конци прежда. Ако сте добри в плетенето, можете да „облечете“ яйцата в красиви плетки;

Различна декорация

ДЕКОРАЦИЯ с навити хартиени лентички (продават се комплекти в различни цветове). С тях можете да направите различни цветчета и листенца, които после да залепите върху яйцето; Освен това можете да използвате шарени копчета и  панделки.

Шарени яйца за Великден с черупки

ЧЕРУПКИ: като оцветите повечко яйца, но някои се спукат в процеса на обработка на вече боядисаните яйца, обелете ги за някоя салатка, а черупките не изхвърляйте. Начупете ги на по-дребни парченца и ги залепете като мозайка върху бели или оцветени в друг цвят яйца;

Боядисване с лак за нокти

С ЛАК ЗА НОКТИ: някои дами, които имат изобилие от различни цветове, капват по няколко капки в една съдинка, и потапят яйца вътре – така се получават много „космически“ краски. Но тези яйца не стават за ядене, защото поглъщат от вредните химикали и ацетон в лака.

Яйца за Великден с украса като гнездо

СЪС СУХИ ЦВЕТЯ, СЕМЕНЦА, ЗРЪНЦА: тук включете най-различни продукти в различен цвят – малки бобчета, леща, ориз, семена. Така можете да направите например цвете, като залепвате (по начин, който сами изберете) малките семена/зрънца върху яйцето. Идея: можете да използвате предварително хербаризирани цветя, пише Журнал.

Използвайте въображението си, за да подредите яйцата в подходяща красива фруктиера.

Малки хитрости при варенето на яйцата за Великден

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар