Светлата седмица – надежда от възраждането и просветлението
Семейство, дом, празници Стил в живота

Светлата седмица – надежда от възраждането и просветлението

Светлата седмица символизира надеждата от възраждането и просветлението след Възкресение Христово. Седмицата след неделния Великден започва от понеделник и всеки ден от нея се нарича СВЕТЪЛ.

Светлата седмица

Но седемте дни след Великден се наричат още и Томина неделя. Според религиозните учения апостол Тома не повярвал първоначално Във възкръсването на Исус Христос. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен той се усъмнил и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Исус. Осем дни след Възкресението си обаче, Христос се явил пред Тома и му казал, че са блажени тези, които са повярвали, без да видят с очи. Чак тогава Тома приел възкръсването на Христос и се покаял горко, паднал на колене и започнал да моли за прошка. Именно затова апостолът е известен с прозвището Неверни, а седмицата след Великден е наричана в негова памет Томина неделя.

Освен Томина неделя или Светла, седмицата след Великден е позната и като Празна – защото през нея не се работи, празно е откъм работа, или Нова, защото от нея започва да се отброява цикълът от недели след Възкресението.

Икона „Възкресение Христово“

Всеки ден от тази седмица е в чест на Богородица или апостолите.

През тази седмица венчавки не се извършват, тъй като това са празнични дни, посветени на Възкресението на Исус Христос и никакви други тържества не са редни. Не се прави помен за починали и не се ходи на гробища от Лазаровден до Томина неделя. Това го пише във всеки православен календар.

Светли понеделник

Вторият ден от Великденските празници – понеделникът след неделята, в която се отбелязва самото Възкресение Христово – освен Светли понеделник се нарича по народному и „разтурни понеделник“ или „разметни понеделник“. Наименованията идват от обичая „размятване на яйца“, при който младежи излизат на ливада извън селището и се разделят на две групи. Участниците от едната група търкалят към участниците от другата боядисани червени яйца. Този обичай се е изпълнявал с цел предпазване от градушки и като бяла магия за берекет и изобилие.

Светли вторник

Това е третият, последен ден от Великденските тържества. Според църковните и народни ритуали и традиции той се посвещава на почитта към Божията майка.

Христос Воскресе

Светла сряда

Празна сряда е един от най-интересните дни от седмицата след Великден, поне що се отнася до народните обичаи. В Странджа съществува момински обичай, наречен Мара Лишанка. Той се прави с надеждата за благодатни дъждове за реколтата и голямо плодородие. Обичаят е предпазвал срещу градушки, болести и лоши магии. Мара Лишанка е кукла, която се майстори от три наскоро омъжени момичета или лазарки. Прави се от чехли, откраднати от бременни жени, и украсени допълнително с було и накити. С нея момичетата обикалят селото и пеят обредни песни, разиграва се и крадене на куклата булка. След като омият лицето на куклата и своите лица, момичетата вярвали, че са предпазени от страшната участ да се влюби змей в тях и да родят деца от него.

В Западна България пък на Светла сряда се играе Ладино хоро. То се изпълнява от неженени/неомъжени.

Светли четвъртък

Четвъртият ден от Светлата седмица е определен, за да се благославят светите апостоли Йоан и Яков.

Светли петък

Този празничен ден е известен като Живоприемни източник или по-точно Пресвета Богородица-Живоприемни източник. Свързан е с обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича „Живоприемен източник“, или още „Балъклъ“ (на турски). В този ден почит се отдава и на св. an. Петър. Според народния календар в петъка след Великден е лятна св. Петка. Край храмове, носещи името на светицата, се организират празници със състезания, борби и различни игри.

Светла събота

В шестия ден след Великден се отдава почит на свети Йоан Кръстител. Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават червени яйца в памет на наскоро починали свои близки. Според народните поверия, на този ден жените не бива да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите; те не кроят и не шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре, пише Журнал.

Светлата седмица на Възкресение Христово – Великден

Светла неделя

Тя е най-известна като Томина неделя. На този ден, както и през дните от цялата изминала седмица не се работи на полето и не се захваща тежка работа.

Денят след Томина неделя се нарича Софинден, който е бил почитан с идеята да се предпазят хората от суша. На този ден не се пере и не се ядат яйца. А всеки член от семейството е трябвало да измие лицето си с вода, в която е имало потопено червено яйце.

Как да си направите красиви яйца за Великден – съвети и снимки

Малки хитрости при варенето на яйцата за Великден


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар