Цветница (Връбница) – най-красивият християнски празник!
Семейство, дом, празници

Цветница (Връбница) – най-красивият християнски празник!

Цветница (Връбница) е един от големите християнски празници. Празнува се винаги в неделята преди Великден. На този ден преди повече от две хилядолетия Христос е влязъл в Йерусалим. Това са били дни преди честването на еврейската Пасха.

Цветница

Вярващите посрещали Божия син с клонки от финикова палма и маслина. Те при нас са заменени с върбови клонки, вероятно защото това дърво е сред първите, които тук се разлистват след дългия зимен сън.

Това е празникът на цветята и символично с него се означава пролетта и възраждането на природата. На този светъл ден празнуват всички християни. А тези, които носят имена на цветя, храсти или дървета имат двоен празник.

Сутринта на този ден църквата се осветяват върбовите клонки – оттук идва и името Връбница. Хората отиват в църква и ги взимат, за да ги закачат пред вратите на домовете си.

Според вярванията, осветените върбови клонки носят здраве на всички, живеещи в дома и ги предпазват от всякакви злини чак до следващата пролет. Затова не изхвърляйте венчетата, дори след като изсъхнат.

Вярва се, че ако буря заплашва да връхлети или градоносни облаци покрия небето, природната стихия ще отмине, ако сложите сухото върбово венче под камък.

Цветница е сред най-красивите пролетни празници, посветени на съживяването на природата, любовта и плодородието.

Цветница

Върбата като декоративно дърво е широко засаждана в паркове, градини или около изкуствени и естествени езерца. Освен това тя намира приложение и в медицината. Още от древни времена в Асирия, Шумер и Египет кората на това дърво е била използвана като лек срещу треска, температура и болки. Лечебните свойства на растението са описани от Хипократ през V век пр.н.е., а индианците са го използвали често като традиционен лек. Едва през XIX век е изолирана кристалната форма на активната съставка от върбовата кора, която била наречена салицин. Водният разтвор на салицина бил кисел, поради което бил наречен още салицилова киселина.

Седемдесет години по-късно в компанията „Байер“ бил получен синтетичният вариант на салицина (ацетилсалицилова киселина), който не дразнел така стомаха. Новото лекарство било наречено Аспирин и до ден-днешен популярността му е все така висока.

Ето какви са тайните послания на цветята или какво казвате на човека, на когото ги подарявате

Знаете ли какво е японско ханами? Вижте защо японците са признати за най-умната нация!

Как се отглежда хелениумът (Helenium) и съвети за размножаване и използване


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар