Анемия – рецепти и съвети за подобряване на здравето и храненето
Здраве

Анемия – рецепти и съвети за подобряване на здравето и храненето

Анемия се получава, когато червените кръвни телца в кръвта намаляват. Причините могат да бъдат многобройни – от неправилно хранене до използване на опасни лекарства и ваксини при бебета. В зависимост от вида на анемията се предприемат съответните действия за възстановяване на нормалните стойности в кръвната картина.

Най-често срещаната анемия е желязодефицитната. Тя се получава, когато на тялото не се доставя достатъчно желязо. То е необходимо за образуването на хемоглобин в червените кръвни клетки и когато липсва, хемоглобинът намалява. Както е добре известно, хемоглобинът транспортира кислорода в организма ни. Ако не е достатъчно желязото, хемоглобинът също намалява и клетките на организма ни не получават достатъчно кислород. Следователно не могат добре да функционират.

Симптомите са: умора, замаяност, сърцебиене, ниско кръвно налягане, бледност на кожата. Колкото по-силна е анемията, толкова повече човек отслабва. Затова е задължително да вземете мерки винаги, когато усетите тези симптоми.

Народната медицина препоръчва следните мерки

Сок от зелени зеленчуци

Първо подобрете храненето си, като включите сокове. Правете сокове от зелени зеленчуци. Ето и едно предложение – Ако имате блендер, сложете 1 морков, 1 парче цвекло и една шепа спанак с 50 мл вода. Направете смутито и пийте веднага, за да не се изпаряват полезните му свойства. Ако нямате блендер, настържете моркова и цвеклото на ренде, спанакът нарежете на ситно. Подправете със зехтин, ябълков оцет и малко сол и яжте вместо салата. Това се прави три пъти на ден поне една седмица. Цвеклото съдържа желязо, калий, калций, фосфор, витамин В и С. Затова можете да си правите сок само от цвекло и да го подслаждате с малко мед.

Сок от моркови трябва да пиете по 200 мл три пъти на ден. Те съдържат много желязо, калций и други полезни вещества.

Направете от вечерта следната отвара – 3 супени лъжици от сушена билка жълт кантарион, 2 супени лъжици прясна коприва или 1 с.л. сушена, 2 супени лъжици пресни къпинови листа или 1 с.л. сушени. Разбъркайте билките и ги сложете в термос. Залейте с 600 мл вряла вода и затворете. На другия ден прецедете и пийте на три пъти през деня по 200 мл 15 минути преди хранене.

Сок от цвекло при анемия

Сок за пиене цвекло, съдържащ желязо, калий, калций, фосфор, витамин В, С, фруктоза и глюкоза, 1/2 чаша с 1 супена лъжица. лъжица мед 2-3 пъти на ден преди хранене.

Хранене при анемия

Трябва да се храните с повече месо и черен дроб, тъй като процентът на усвояването на желязото от месото е по-висок. Комбинирайте месото със зелени зеленчуци и салати, а не с картофи, тестени изделия или спагети. Така организмът ви бързо ще навакса липсващото желязо.

Бъдете здрави и се хранете правилно!

Можете да прочетете още статии за здраве от нашия сайт.

Рецепти с полезни билки – коприва при анемия, репей срещу ишиас, жълтурче против гъбички и още …

Лечебните билки – паричка лекува настинка, дивият пелин при невралгия, коприва при диабет и още…

Фолиевата киселина е задължителна за бременните! Вижте защо!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар