Съвети за любители градинари – Как да засадите и отгледате касис в дворните места?
Стил в живота Цветя и градина

Съвети за любители градинари – Как да засадите и отгледате касис в дворните места?

Искате ли да узнаете как да засадите и отгледате касис в дворните места? Не е трудно! Касисът е растение, което се отглежда както в зоните на умерения, така и в no-северния климат.

Касис в три цвята

Наричат го още френско грозде. По принцип у нас е разпространен в черен цвят, но по света може да се срещне и в бели и червени плодове.

Той е студоустойчив вид и може да издържи без повреди на температури до -30°С. Най-приятни условия  за развитието му има в полупланинските и планински райони с надморска височина до към 800 метра. За пълното задоволяване на едно домакинство са достатъчни 40 до 50 касисови храста. Успешно може да се отглежда по границите на парцела и в междуредията на другите овощни или дървесни видове. Той е светлолюбиво растение, но в по-горещи и сухи райони е по-добре да се разположи под шарена сянка.

Черен касис

Засаждане. Най-добре е да се използват вкоренени касисови резници с добре развита брадеста коренова система. За тази цел се изкопават дупки с размери 40/40/40 и в тях се поставя една лопата угнил оборски тор и около 100-150 грама суперфосфат. Никога не употребявайте пресен оборски тор, тъй като се причинява изгаряне на корените! Преди поставянето в дупките се прави преглед на вкоренените разници и се отстраняват счупените стебла и корени. Много погрешно е да се извършва и силно съкращаване на цялата коренова система. Касисовите растения се засаждат малко по-дълбоко отколкото са били отглеждани във вкоренилището. Такова засаждане се извършва само при касиса (може и при малините), така че най-долните пъпки да останат в земята. Точно от тази зона през следващите години израстват новите стебла, които също се вкореняват. При плитко засаждане прикореновите издънки израстват над почвата и такива храсти остават с малки размери, бързо стареят и са по-малко продуктивни! След засаждането всяко растение се полива с половин кофа вода и се загърля с около 5 cm рохкава почва.

Ако обаче не сте в състояние да намерите посадъчен материал, може да използвате резници, получени от резитбата на плододаващи храсти на вашите съседи или приятели. За тази цел най-добре е да се използват едногодишни клонки с дебелина над 8 mm. От долната им част се приготвят резници с дължина 18-20 cm. Връхната част не се използва, понеже дървесината е незряла и слабо запасена с хранителни вещества. Горният отрез се извършва близо до най-горната пъпка. Резниците се събират към края на октомври и могат да се засадят веднага или да се съхранят заровени в пясък в изба или в земята на открито. Пролетното засаждане трябва да се извърши не по-късно от края на март.

Сок или вино от касис – много са полезни

Обработки. Почвата в ивиците, в които ще се засаждат резниците, се обръща на дълбочина около 30 cm, като предварително се наторява с угнил оборски тор или със суперфосфат. Разстоянието между храстите в редовете трябва да бъде 80-100 cm, а между редовете (ако има такива) – около 120-150 cm. Всеки резник се поставя толкова дълбоко, че над почвата да остане една пъпка, която след това се покрива с почва. Когато почвата във вашата градина е по-лека, резниците се поставят вертикално, а при по-тежки почви – под наклон около 45 градуса.

Обработките около младите растения трябва да бъдат по-чести, защото те все още не засенчват земята и има условия за поникване на много плевели. Всички окопавания се извършват плитко: от 8 до 10 cm покрай растенията, с права лопата (дълбочина около 15 cm), на разстояния по-далече от 25-30 cm от реда на храстите. Много е важно обработките да се извършват своевременно и то в момент, когато почвата е влажна. Кореновата система на касиса е разположена много плитко, плевелите силно затормозват растежа и причиняват засъхване на растенията. При неполивни условия е много полезно да се извърши мулчиране на почвата около храстите. Това се извършва с пресен оборски тор, слама, трева, листа и други, които се разстилат през пролетта и се закопават през есента. Когато този мулч е с достатъчно дебел пласт (около 10 cm), не се извършват обработки, тъй като не се образува почвена кора, влагата се запазва и плевелите не могат да растат.

Видове касис

Торене. Касисът плододава главно на едногодишни и двегодишни клонки и ако няма условия за техния оптимален растеж добива намалява значимо. Ето защо при отглеждане на по-бедни почви е необходимо торене на растенията с оборски или минерални торове. Амониевата селитра – 30-40 г на растение, се внася в началото на март, а в края на април още 14-20 г. Суперфосфатът, в дози около 70 г/м2, се разхвърля и заравя през есента. В значителна част от почвите калият е в достатъчно количество и калиеви торове трябва да се внасят, ако има необходимост от тях.

Влага. Касисът е влаголюбиво растение и най-добре се развива в райони с хладно лято и редовни валежи. Ако вашата градина е в месторастене с недостатъчни валежи и с горещи летни месеци, е абсолютно необходимо да се осигури редовно напояване. Поради високите изисквания не само за добро почвено, но и за атмосферно овлажняване, прилагайте поливки чрез различни способи за дъждуване. Първите поливания се извършват още през април, при ранно пролетно засушаване. Особено важни са поливките по време на силния растеж, наедряването и узряването на плодовете .След беритбата се налагат още 1-2 поливки, но ако настъпи продължително засушаване, се полива и през септември.

Формиране. През първата година след засаждането израства най-често една и по-рядко две клонки. Напролет, в началото на втората вегетация, тази или тези клонки се съкращават на 2-3 пъпки. Така израстват достатъчен брой приосновни клонки, от които в следващата резитба се оставят 4-5 силни и широко разположени, а останалите се премахват. През следващите години ежегодно се запазват по 3-4 силни и добре разположени нови стебла, а останалите се изрязват. Така в края на 5-та година храстите имат около 12-15 клонки, от които по 3-4 са едно-, дву-, три- и четиригодишни. Храстът трябва да е с широко отворена корона, за да се осигури добър достъп на въздуха и светлината, пише сп. Къща и градина.

Хубаво узрял черен касис

След 4-та – 5-та година клонките на касиса не образуват достатъчно нов прираст и добивът силно намалява. Затова възрастните клонки се изрязват ниско до земята, а до тях се оставят нови силни издънки. Това се извършва всяка година, защото ежегодно 4-5 клонки встъпват в тази възраст. Касисовите растения могат да се формират и като декоративен плододаващ шпалир. За тази цел се прави конструкция от два реда тел, разположени на 40 и 80 cm от почвата. По тях се завързват всички клонки и се образува красив шпалир, обикновено край входните алеи.

Вижте колко е полезна къпината и как да си направите вино от нея!

Ето какви са тайните послания на цветята или какво казвате на човека, на когото ги подарявате

Ахименес (Achimenes) е много красиво стайно цвете! Вижте как се отглежда!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар