Ето една подробна рецепта за хубаво домашно вино от черен касис
Готварство Здраве

Ето една подробна рецепта за хубаво домашно вино от черен касис

Как да си направите домашно вино от черен касис? Вече имахме възможност да ви запознаем как да си отгледате касис. Сега е време да ви бъдем още по-полезни и да ви предоставим тази рецепта за хубаво домашно вино от черен касис.

Касис за домашно вино от черен касис

Съставки 

Плодове от черен касис – 10 кг;

Захар – 5 кг;

Вода – 15 литра.

Инструкции за домашно вино от черен касис

Прегледайте плодовете касис, премахнете развалените, недозрелите и мухлясалите. Не трябва да се мие, защото на повърхността на плодчетата се намират дрождите, от които ще ферментира виното.

Смачкайте зърната с преса за плодове за вино. Ако нямате такава преса, сложете в подходящ съд и мачкайте с хаванче. Всяко зърно трябва да се смачка.

Разтворете половина захар (2,5 кг) във водата 15 литра, като се загрява до 25-29°С.

Разбъркайте целия касис с получения захарен сироп в подходяща кофа. Не трябва да се запълва повече от 2/3 от обема, тъй като при ферментацията може да прелее.

Вържете отгоре тензух или (защита срещу насекоми) и поставете на тъмно в продължение на 3-4 дни. Оптималната температура в помещението трябва да е 18-25°С. За да не стане кисело виното, трябва 1-2 пъти на ден да се разбърква с чиста ръка или дървена пръчка.

След 3-4 дни, когато се появят признаци на ферментация (съскане, кисел мирис), сокът трябва да се прецеди от утайката и да се сипе в стъклена бутилка.

Закрепете на подходяща кофа тензух или марля и изцедете сока. Към него добавете още половин килограм захар и разбъркайте. Сипете в стъклена дамаджана, така че поне една четвърт от обема й да бъде свободен. Това се прави, за да има пространство за ферментация.

Домашно вино от черен касис

Затворете добре отвора на дамаджаната и изведете тръбичка, другият край на която се вкарва в бутилка с вода. (на снимката)

Преместете дамаджаната в стая (килер или топло мазе) с температура 18-28°С и се оставя в продължение на 30-50 дни.

Домашно вино от черен касис – освобождаване от утайката

След 5 дни отворете капачката и източете половин литър от сиропа. В отделен съд разбъркайте с 1 кг захар. След като се разтвори добре захарта, върнете течността обратно в дамаджаната.

Затворете и уплътнете пак капачката, като сложите тръбичката във вода. След още 5 дни повторете процедурата, като добавите последния килограм захар.

Съвет: Ако от началото на ферментацията са минали повече от 50 дни и виното продължава да ферментира, трябва да го излеете в друг съд, оставяйки утайката на дъното. Това се прави, защото дългото присъствие на винената утайка може да предизвика горчивина. След това го оставете пак при същите условия.

След завършване на активната ферментация (във водата повече не излизат мехурчета) виното от касис е готово. Изсипете го внимателно в друг съд, за да се отдели от утайката. Ако желаете можете да добавите още захар, според вкуса си. Някои хора добавят около 10 процента от обема на виното, малко водка, за да е по-силно. Така става и по-трайно.

След това сипете в друга по-малка дамаджана, като я напълните до горе, за да се ограничи контактът с въздуха. Трябва да се съхранява на по-хладно място при температура 5-16°С. Съхранява се от 2 месеца до 2 години. Всъщност колкото по-дълго, толкова по-добре.

Някои хора, които са правили такова домашно вино, съветват да не се затваря плътно дамаджаната. Това е предпазна мярка, ако има още ферментация. Но вие може да сложите капачка и да й направите малка дупка. Следете да не излиза вино през дупката.

Първо, на всеки 20-25 дни, а след това по-рядко, трябва да преливате виното в друга дамаджана, защото отдолу винаги се образува утайка.

Когато утайката спре да се образува, виното е готово за пиене. Тогава вече можете да го сипете в стъклени бутилки и да затворите плътно с капачки.

Готово домашно вино от черен касис

Съхранявайте на тъмно и хладно място до 3 години. Виното е много полезно, така че няма нужда да го пазите толкова, а пийте редовно. Наздраве!

Източник: alcofan.com

Съвети за любители градинари – Как да засадите и отгледате касис в дворните места?

Вижте колко е полезна къпината и как да си направите вино от нея!

Телешко с пресни картофки в гювеч – бавно готвена яхния


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар