Камъни в бъбреците – видове, диета, съвети, въпроси и техните отговори
Здраве

Камъни в бъбреците – видове, диета, съвети, въпроси и техните отговори

Това заболяване – камъни в бъбреците – може да причини доста болезнени кризи, или да си „трае“ с години. Какво да правим, ако сме натрупали отлагания в бъбреците и пикочния мехур и кога се препоръчват профилактични изследвания?

Камъни в бъбреците

Първата болезнена криза е най-често сигналът за наличие на камъни в бъбреците – бъбречнокаменна болест. Начинът на действие при появата й е следният: обаждате се на спешна помощ, взимате 2 таблетки спазмолитик (обезболяващо – най-често спазмалгон, бусколизин, папаверин) и по възможност лягате във вана с топла вода, докато пристигне лекарят, който ще определи по-нататъшната лечебна тактика. Ако нямате вана, увийте кръста с топъл вълнен шал, легнете (сигурно сгънат на две) и се завийте пак с топло одеяло.

Да изчаквате този болезнен пристъп, за да вземете мерки срещу болестта обаче въобще не е задължително. Няма и смисъл да се прави предварително изследване както за други заболявания, включени в годишните профилактични прегледи. Ето при какви случаи може да предприемете ултразвукова диагностика (т.е. ехографски преглед) за наличие на камъни в бъбреците:

  • ако има друг член на семейството би с тази болест (често се предава по наследство)
  • ако вие или ваш близък роднина страдате от подагра
  • ако сте прекарали пиелонефрит или други заболявания на бъбреците
  • ако при изследване на урината ви има неблагоприятни резултати на белтъци, еритроцити или левкоцити.

Точно определен рисков фактор за появата на болестта няма. Според лекарите с най-голямо значение е вроденото нарушение на обмяната на веществата (по-точно, водно-солния баланс), при което се образуват неразтворими соли. За да се нормализира обмяната, може да се изключат определени продукти от менюто, а кои точно зависи от вида камъни в бъбреците.

Как се определя видът камъни?

Камъни в бъбреците – видове

Лекарят ще анализира какъв тип е образуванието отново с помощта на ехограф и биохимично изследване на урината и кръвта. Камъните се делят на уратни, фосфатни, оксалатни и цистинови. При 60% от пациентите съставът им е смесен.

Пясък или камъни?

Независимо от популярното „песъчинки в бъбреците“, с който доста хора и дори специалисти по образна диагностика описват резултата от ултразвуково изследване на пикочните пътища, това описание е неточно. Доказва го и фактът, че в списъка на Международната класификация на болестите (МКБ) такава диагноза не съществува. Обяснението на учените – разделителна способност на ехографския образ е 0,2-0,4 см и всъщност не може да „покаже“ песъчинки, защото те са с далеч по-малък размер. Така че, когато проблемът е виден, значи става дума за неголеми камъчета, които биха могли да се уголемят с времето и да предизвикат болки.

Хранене в зависимост от вида камъни в бъбреците

Хранене при камъни в бъбреците

При всички типове камъни е необходимо да се изключат лютите и солени храни и да се пие много вода – 2,5-3 л мека минерална или филтрирана чешмяна вода дневно. Важно е да се съобразявате с лечението на други болести на стомашно-чревния тракт, ако страдате от такива, пише Журнал за жената.

Вид камъни Диета
Уратни Без месни субпродукти – дроб, бъбреци, мозък
Фосфатни Без мляко и млечни продукти; зеленчуци и плодове – в ограничени количества
Оксалатни Без спанак и зелени салати; картофи и мляко – в ограничени количества
Цистинови Без специални ограничения

Какви са видовете лечения според особеностите на заболяването?

ОСОБЕНОСТИ и вид лечение Медикаментозно раз­тваряне на камъните Литотрипсия (дистанционна или контактна) Ендоскопско разбиване на камъни
Хирургична операция ли е? Не Не съвсем: целостта на тъканта не се нарушава Да, ендоскопска, т.е. с малки пробиви върху тъканта
Има ли

противопоказания?

Почти не Много, включително зависи от раз­мера на камъните, особеностите на пикочните пътища и др. Много. Изборът за ендоскопския оперативен метод го прави лекарят в зависимост от различни фактори при всеки пациент
Необходимо ли е хоспитализиране? Обикновено не Не, ако се наложи е за 1-2 дни Най-много за 2-3 дни
За колко време се изхвърлят камъните? Не веднага и могат да предизвикат болки при изхвърлянето По правило до 1-2 седмици след процедурата В повечето случаи веднага
Остават ли белези? Не Не Може да остане малко ръбче на мястото на пробива (около 1 см)
Колко е ефикасно лечението? Средно, при големи камъни не е ефикасно Висок резултат, но при камъни, не по-големи от 2 см Много ефикасно, включително и при камъни с големи размери

Как да се предпазите?

Камъни в бъбреците – вода, чай, натурален сок

Първо – пийте вода! Второ – пийте вода! Трето – пийте вода! Минимум два литра на ден, без никакви газирани и подсладени напитки. Ако употребявате алкохол – пийте още повече вода! Бирата не замества водата! Водата може да се замени само с билков чай без подсладители или до 1 супена лъжица мед на ден.

Тук прочетете какви билки се използват при бъбречни заболявания:

Това са много ефикасни билки и билкови отвари за болни бъбреци

На кои точки да си правите масаж при нерви, главоболие, болки в гърба и още…

Хидротерапията е едно много ефективно лечение! Прочетете за какво помага

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар