Ето я и рецептата за така наречения „мед“ от глухарче и защо всъщност това не е мед
Готварство Здраве

Ето я и рецептата за така наречения „мед“ от глухарче и защо всъщност това не е мед

Направо на въпроса – защо не е мед? Защото мед могат да правят само пчелите. 🙂  А това, което някои наричат боров мед или мед от глухарче, или от каквото и да е друго растение – просто е варено сладко, конфитюр или сироп.

Сироп от цветовете на глухарче

И така, на въпроса с рецептата. Първо трябва да се вземе под внимание обработката и това, че при всяка топлинна обработка на растенията, зеленчуците, плодовете и т.н. се губят от полезните им свойства. Затова народната медицина препоръчва за лечение преди всичко корените на глухарчето. Зелените листа са полезни на салата, но леко нагарчат. Така че е добре да се смесят с други зеленолистни зеленчуци, например киселец. Така се получава чудна прясна и витаминозна салата.

Та сладкият сироп от цветовете на глухарчето (наречен мед от глухарче) се прави много лесно. Трябва да наберете цветовете на глухарче от място, което се намира извън големия град. Всяка полянка с глухарчета не може да се ползва за направата на лечебен сироп. Замърсяванията са огромни и се натрупват растенията. Но пък един излет в близката планина ще ви дойде добре, хем разходка, хем ще си наберете екологично чисти цветове.

Тинктура от глухарче

След като сте набрали цветовете, използвайте следната пропорция:

300 цвята от глухарче

3 лимона

2,5 литра вода

2,5 кг захар (може да се замени с пчелен мед по желание)

1 ч.л. канела

Слагате водата да кипне и поставяте цветовете, веднага намалявате на слаб огън и варите десетина минути. Махате от котлона и оставяте под капак да кисне 2 часа. Прецеждате водата и слагате захарта и канелата. Пак затопляте леко, но в никакъв случай да не ври отново водата, само трябва захарта да се разтвори. След това сипвате изцедения сок от лимоните, прецеден през тензух. Разбърквате и затваряте в буркани или бутилки с капачки. Съхранявате в долната част на хладилника.

Готов сироп от глухарче, който не е мед, но така го наричат

Сиропът се използва по 1 супена лъжица три пъти на ден след храна. Това природно лекарство чисти кръвта, регулира кръвното налягане, повишава апетита и подобрява цялостното общо състояние на организма.

В статията по-долу прочетете как се прави тинктура, масло и отвара от глухарче и как се използват:

Знаете ли, че коренът на глухарчето всъщност убива раковите клетки?! Вижте тези рецепти за лечение!

Тези билки използвайте при липса на апетит и за общо укрепване на организма

Билки и диета при панкреатит – възпаление на панкреаса (задстомашната жлеза)

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

One Comment

 1. Ето какво пише в закона за пчеларството:
  Чл. 27. С наименованието „Пчелен мед“ се обозначават само продукти, отговарящи на
  изискванията на Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация
  от човека .
  Чл. 28. Продукт, различен от пчелен мед, не може да се добавя към пчелния мед,
  предназначен за продажба.

  Reply

Изпратете коментар