Дали тези приказки трябва да бъдат забранени за деца, защото са изпълнени с кръв, насилие и садизъм?
Култура, творчество Любопитно и забавно Стил в живота

Дали тези приказки трябва да бъдат забранени за деца, защото са изпълнени с кръв, насилие и садизъм?

Погледнато реално, тези приказки изобилстват от секс, кръв и садизъм, което е достатъчна причина да бъдат забранени за деца.

„И всички заживели щастливо…“ В този дух завършват повечето приказки. Повечето, но не всички!

Наскоро например една не толкова популярна – „Инатливото дете“ на Братя Грим, разбуни духовете у нас с мрачната си история. Но истината е, че приказките на Братя Грим са фолклорни истории, събирани с цел да се съхрани фолклорното богатство на германския народ. И първоначално изобщо не са били предназначени за деца. Някои наистина са плашещи. Но по същия начин в историите и легендите на всеки един народ могат да се открият доста зловещи сюжети. Даже и в най-известните приказки, с които всички сме приспивали децата си. Но нека си припомним някои от тези приказки.

„Синята брада

Приказка „Синята брада“

Младо момиче се жени за богат и жесток човек, наречен Синята брада (заради цвета на брадата си). Той вече е имал предишни съпруги, но всички изчезвали мистериозно. Когато се наложило да замине по работа, Синята брада връчил ключовете от всички стаи в дома на новата си жена, като й заръчал да не отваря вратата в подземието. Но любопитството й надделяло. Отваряйки забранената врата, тя открила в стаята останките от предишните жени на Синята брада. От ужас изпуснала ключа в локва кръв. Той обаче бил вълшебен и тя не успяла да заличи следите по него. Когато мъжът й се завърнал и открил измамата, опитал да убие и тази своя съпруга. Но момичето имало късмет, защото тогава се появили нейните братя и я спасили.

Това си е перфектен психотрильр, от който ви излязъл доста добър филм на ужасите. А Синята брада не е нищо друго, освен сериен убиец на жени.

„Спящата красавица“

„Спящата красавица“

Един ден пристигнал принцът на бял кон и с целувка събудил принцесата от близо 100-годишния й сън, в който тя попаднала след проклятието на злата вещица. В най-ранните версии на приказката обаче изобщо не става дума за невинна целувка, а за хубав здрав секс със заспалото момиче – ситуация, на която принцът просто не успял да устои. В тази версия девет месеца по-късно принцесата родила близнаци и чак след това се събудила.

Днешните криминалисти биха определили ситуацията като изнасилване, без изобщо да се замислят.

„Снежанка“

В оригинала на тази история злата кралица поискала от ловеца да й донесе като доказателство за смъртта на Снежанка сърцето й, което кралицата да изяде. В някои варианти тя поръчва освен сърцето, ловецът да носи също черния и белите дробове на момичето. В редакцията на Братя Грим, Снежанка пък е около 7-8-годишно момиче, но няма проблем да се омъжи за принца. В други варианти пък мащехата умира при изтезания.

За какво разказва тази история? За педофилия, изтезания, канибализъм…

„Хамелнският ловец на плъхове“

Германското градче Хамелн (Хамелин) било нападнато от плъхове. Жителите му се видели в чудо, не знаели какво да правят.

Един ден се появил мъж, който срещу щедра награда обещал да освободи селото от мишките. Звукът от неговата магическа флейта подмамил гризачите и те го последвали, а докато минавали през реката, се удавили.

Но когато се върнал за наградата, жителите на градчето отказали да му платят. Тогава той засвирил и след него тръгнали децата. Според една от версиите те се удавили в реката. Според друга – свирачът ги затворил в пещера, в очакване да му се плати откуп.

Както и да го погледнем, в тази история става дума за детеубийство.

„Червената шапчица“

„Червената шапчица“

Всички знаем тази исто­рия за лошия вълк, който успял да измъкне от малката Червена шапчица къде живее баба й, а после изпреварил момичето по пътя към къщата, изял бабата, а накрая – и внучката. Обилният обяд логич- но завършил със здрав сън. Но дошъл добрият ловец, разпорил корема на вълка и ги извадил живи. Самият финал има различни вер­сии. Според някои ловецът убива вълка и после му отваря корема. Според други, след като излизат от затвора си, бабата, внучката и ловецът пълнят с камъни корема на вълка, зашиват го и го мятат в един кладенец. Между другото, в първия вариант на Шарл Перо, приказката няма щастлив финал. Всичко свършва с изяждането на Червената шапчица. Ловецът – като спасител, се появява във версията на Братя Грим.

А има и още една позабравена адаптация, в която вълкът примамва момиченцето под завивките и го обладава.

В невинната, на пръв поглед, и любима на повечето деца приказка всъщност има солидна доза човекоядство, содомия и детска порнография.

„Пепеляшка“

„Пепеляшка“

Сред най-колоритните версии на историята е тази на Братя Грим. В тяхната приказка сестрите отрязали петите си, само и само да обуят малката пантофка и така да заблудят принца. Всичко това е описано с детайли и германска прецизност. Но принцът бил предупреден за измамата от два гълъба, които изкълвали очите на подлите сестри.

Тук спокойно би могъл да се сложи от онези надписи: „Деца, не правете това у дома!“. Защото става дума за осакатяване.

„Хензел и Гретел“

„Хензел и Гретел“

В най-известния вариант на историята две деца на име Хензел и Гретел били изоставени в гората. Там попаднали на сладка къщичка и така станали затворници на старата зла вещица, която започнала да ги угоява, за да ги изяде. Но един ден Гретел успяла да блъсне вещицата във фурната и да освободи брат си. В по-ранна френска версия вещица няма, има дявол. Той искал да нареже на дръвника едно от децата на филийки, но те се престорили, че не разбират, и го накарали да им покаже с помощта на жена си какво точно се иска от тях. И докато съпругата на дявола показвала, децата се справили по най-кървав начин с насилниците си.

Канибализъм, човекоядство и накрая лошият е убит…при това от децата.

„Малката русалка“

„Малката русалка“

В сравнение с най-популярния анимационен филм, оригиналната версия на Андерсен е доста по-зловеща. Красивата русалка се влюбила в принц, когото спасила от удавяне. И толкова много искала да бъде с него, че помолила мор­ската вещица да замени опашката й с крака. Вещицата се съгласила, но при едно условие – краката на русалката да кървят непрестанно и да загуби завинаги красивия си глас на сирена. Русалката се съгласила с всичко. Принцът обаче се оженил за друга. Огорчена, русалката решила да го убие, след което да се хвърли в океана, за да го последва в смъртта.

Първо става дума за болезнено осакатяване, а след това – за убийство и самоубийство. Дали тази история е подходяща за деца?

Източник: Журнал за жената

Знаете ли, че можете да отгледате здраво дете въпреки лекарите?

Поведението вкъщи зависи от зодията ви! Сега можете да прочетете как това се отнася за всяка зодия!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар