Как да се отървем от умората един път завинаги! Вижте тези важни съвети!
Здраве

Как да се отървем от умората един път завинаги! Вижте тези важни съвети!

Все ни се иска да кажем „край на умората“ и все не успяваме да се почувстваме напълно свежи и отпочинали особено през пролетта. Предлагаме ви няколко изпитани начина да надхитрите сезона на умората.

Спете като бебе с помощта на орязан списък със задачи за следващия ден

умората се бори със сън

Ако се будите сутрин уморени, вероятно нещо ви тормози и насън. Най-често това са мислите за безброй задачи, които сте набелязали да свършите на следващия ден, или несвършените дела от отминалия. Психолозите съветват първо да „орежете“ дългия дневен списък и да отложите няколко неща, които могат да почакат. Следващият трик е да не заспивате с мисълта за това, какво трябва да направите утре, а да се фокусирате върху нещо, което сте изключили от ангажиментите си – например да занесете официалната си рокля, с която сте били в неделя на сватба, на химическо чистене още в понеделник. Така, „броейки“ отпадналите задачи за утре, ще започнете да заспивате по-спокойно. Щом стигнете до възможния за изпълнение в рамките на деня списък, ще сте удовлетворени от свършеното и няма да се будите уморени, защото ще спите като бебе.

Умората ви побеждава

Най-честите жертви на безсънието са хората, които се затрупват с несвършени задачи, защото просто са надценили възможностите си (физически и психически) за деня, твърдят изследователите на съня. Мозъкът им не спира да „превърта“ колко неща не са успели да отметнат от дългия дневен списък и така зациклят, че е невъзможно да се отпуснат и да „отплуват“ в спокойните води на пълноценния нощен отдих.

Ако обаче се фокусирате само върху една задача за утрешния ден, ефектът ще е положителен: усещането, че държите нещата в свои ръце, изтрива тревогите и ви отвежда към най-дълбоките фази на възстановяващ сън.

Идея – Насладете се на силата на ароматерапията. Две капки розово масло, втрити в китките ви преди сън, ще ви подействат като най-приятното омайващо сънотворно. Ароматът на роза е доказан антистрес „терапевт“ и релаксант: намалява с 30% производството на адреналин (хормона, който ви държи напрегнати и будни) и понижава с 40% съпротивата на целия ви организъм да се отпусне в блажен сън.

Успокойте напрежението от работния ден с плетене

Плетенето премахва умората

Вечер се усещате като изцедени след дългия натоварен ден? Гледането на телевизия или сърфирането в интернет няма да ви помогнат да се отърсите от напрежението и да заспите спокойно. Най-добрият антистрес трик е да се занимавате с нещо, което обичате и развива творческия ви потенциал – например чудесно хоби е плетенето. Дори да не сте опитали досега, не е лошо да пробвате – при­добиването на нови умения винаги е добре дошло. Повтарящите се движения действат релаксиращо, а това, че виждате как създавате нещо със собствените си ръце и идеи (не е задължително да използвате модел), развива креативността и удовлетвореността ви. Психолозите напомнят, че хобито винаги помага и в професията, независимо дали е свързано с дейността ви, защото когато сте уверени в собствените си възможности, по-лесно решавате всякакви проблеми.

Идея – Освежете работното си място със стайни растения. Зеленината ободрява, вдъхновява и повишава работоспособността. Според изследвания на психолози, ако в служебните помещения има свежи растения, ефективността от действията на служителите се увеличава с 38%, креативността им – с 45%, и тонусът им – с 47%1 пише Журнал за жената.

Възстановете жизнеността си с помощта на витамин Д

Витамин Д премахва умората

Напоследък се чувствате по-уморени от всякога? Започнете да приемате витамин D3 всеки ден по 1000 UI и след няколко седмици ще възвърнете жизнеността си. Учените обясняват пролетната умора с намаленото ниво на витамин D, който приемаме основно от слънцето, а то е доста по-оскъдно през зимата, пише Журнал за жената.

Подсилете ефекта с аминокиселина. Усещането за физическа умора може да се дължи на недостиг на аминокиселини в организма, обясняват учените. За да възвърнете силите си, добавете към витамин D и прием на L-орнитин по 2000 мг дневно. Тази аминокиселина се съдържа в малки количества в млечните продукти, яйцата, рибата и месото. Тя помага на тялото да изразходва „горивото“ си по най-ефикасния начин и намалява съдържанието на причиняващия умора в мускулите амоняк.

Прочетете и тези статии с полезни съвети!

Защо е важен витамин D и как да си го набавим

Постоянне умора, липса на енергия…Познато ли ви е? Ето как да се справите!

Ароматерапията и билката равенсара при ревматизъм, умора, вирусни инфекции


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар