Как да разпознаем коварния инфаркт и какво да направим? Не пропускайте тези безценни съвети!
Здраве

Как да разпознаем коварния инфаркт и какво да направим? Не пропускайте тези безценни съвети!

В масовите представи сърдечен удар – инфаркт се среща по-често сред мъжете, отколкото при жените. Това обаче е напълно погрешно схващане.

инфаркт

След менопаузата и под въздействието на хормоналния дисбаланс, рискът от сърдечен удар при жените рязко се увеличава. Според последните проучвания смъртността при дамите в резултат на инфаркт е нараснала.

Причината за инфаркта е: забързан ритъм на живот, ежедневно натоварване, стрес… Дамите са много по-концентрирани върху своята кариера и се отдават максимално, тъй като по правило те много по-трудно от мъжете получават висок пост, повишение на заплатата и т.н. Затова и при тях натоварването и стресът са много по-големи. Има обаче няколко сигнала, които предшестват инфаркта и могат да дадат знак, че нещо в организма не е наред и се налага спешно да бъде направена промяна и/или потърсена специализирана помощ, за да бъде избегнат рискът.

Болка в гърдите

Болка в гърдите при инфаркт

Това е класически симптом. Може да се усети като обикновен дискомфорт или да се почувства като силна болка в средата на гръдния кош. Във втория случай болката започва зад гръдната кост и може да се разпростре към лявата ръка, но също така и до рамото и челюстта.

Сърцебиене или аритмия

Учестеният или неравномерен сърдечен ритъм (стига да не са свързани със силни емоции), почти винаги издава, че има някакъв проблем със сърцето. Не е задължително да бъде инфаркт, но налага консултация със специалист. Аритмията например може да се дължи на различни причини, но също така е симптом на предстоящ инфаркт или знак за дилатация на сърцето (разширяване на сърдечните камери), причинени от твърде високо кръвно налягане. Ако не се лекува, аритмията може да доведе и до летален изход.

Болката в областта на шията, раменете и гърба

Болка в областта на шията

Усеща се като болка в костите. Причината може да бъде и остеопороза, което е доста често срещано женско заболяване. Но ако е придружена с безпричинна умора и световъртеж, това може да е и симптом на инфаркт. Болката в гърба като цяло се среща по-често сред мъжете, но не е изключена и при жените.

Проблеми с храносмилането

Тежест, гадене, стомашно разстройство… Да, така изглеждат и някои вируси или грип, освен това може да е причинено и от болка, свързана със стомашен рефлукс. Но ако състоянието е придружено с много силна умора и студена пот, може да означава сърдечен удар. Киселините и затрудненото храносмилане всъщност се дължат на затруднено кръвообращение в коремната област, което може да е знак за неефективно действие на сърцето.

Затруднено дишане

Затруднено дишане

Това е един от най-честите симптоми на инфаркт. Това показва, че има проблеми със сърцето. Може да е съпътствано от безпричинна и лесна уморяемост. В повечето случаи се дължи на пълно или частично запушване на една или повече коронарни артерии.

Кашлица

Упоритата кашлица, без видима причина, е знак, че в белите дробове се е събрала много течност. Ако при кашлица има и следи от кръв, то незабавно трябва да потърсите спешна медицинска помощ, защото може да става дума за сърдечна недостатъчност и опасност от инфаркт.

Необичайна умора

Симптомите, изброени по-горе, често се придружават от необичайна обща умора и отпадналост (стига да не са причинени от ежедневните дейности или твърде малко сън). Хроничната умора при жените е често срещано заболяване, което може да се лекува.

Но ако изкачването на стълбите и обикновената разходка започнат да ви затрудняват, то е добре да потърсите консултация със специалист.

Замаяност

Студената пот, придружена от чувство на замаяност, са симптоми, които не бива да се подценяват.

Ако освен тях се появява и някой от другите описани вече симптоми, то е желателно да потърсите бързо лекарска помощ.

Как да реагирате в случай на инфаркт?

Спешна помощ при инфаркт

Ако подозирате, че сте получили инфаркт, то неотложно трябва да се обадите на тел 112 и да обясните какво чувствате. Не чакайте симптомите да отминат, линейката все пак трябва да има време да дойде до вас! За съжаление, понякога индикациите не са така ясни и често биват пренебрегвани, което може да се окаже фатално.

Източник: Журнал за жената

Ядките – ето какви лечебни вещества съдържат и за кого са вредни

Грейпфрутът – колко е полезен и кога не трябва да го консумираме

Вижте колко е полезна къпината и как да си направите вино от нея!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар