Лозови листа – осоляване, замразяване, сушене, мариноване, стерилизиране – всичко точно как се прави
Готварство Здраве

Лозови листа – осоляване, замразяване, сушене, мариноване, стерилизиране – всичко точно как се прави

Наближава времето за свиване на лозови листа. Но не на сарми, а за съхраняването им като суровина, та да се завиват малките вкусни торбички с плънка. Няколко метода са се наложили в консервацията на лозови листа.

Лозови листа

Осоляване:

Свежи еластични лозови листа се измиват много добре. Слагат се в буркан, като се натъпкват добре, без да се пречупват. Отгоре се слага тежест, за да могат листата да легнат плътно едно върху друго. След това се заливат със саламура от сол и вода, като разтворът трябва да е 2 см над листата. Саламурата се приготвя в съотношение 4 супени лъжици сол на 1 литър вода. Затварят се добре и се държат на хладно. Внимание: листата преди употреба трябва да се измият много добре от солта, като за целта се киснат в студена вода няколко часа, а теч­ността се сменя.

Замразяване

Най-съвременният метод, естествено, е замразяването на лозовите листа. Измиват се много добре и се подсушават леко. Нареждат се на порции в найлонови пликчета. Затварят ce като много добре се изтласква въздухът чрез навиване на пакетите на рула. Веднага се слагат във фризера. При използване на замразени лозови листа се размразяват в студена вода. Попарват се с вряла вода и се оставят да се отпуснат за около 5 минути.

Сушене

Лозови листа подготвени за сушене

Лозовите листа могат и да се изсушат, но не разстлани по единично, защото ще се набръчкат. Листата се измиват много добре и се подсушават едно по едно. Оставят се да изсъхнат напълно от водата. Правят се купчинки от по 4-5 лозови листа. Всяка се навива на руло и се завързва със здрав по-дебел конец или с канап. Рулата се слагат в чисти идеално сухи буркани. Оставят се за около едно денонощие отворени, ако евентуално е останала някаква вода. После се затварят се и се съхраняват на тъмно и сухо прохладно място.

Мариноване

Мариновани лозови листа

Мариноването на лозови листа не само ги запазва, а им придава предварително вкус и аромат. Лозовите листа се измиват много добре. Навиват се по няколко на рула като при стерилизирането. Подреждат се рула не съвсем плътно вертикално в буркани. Заливат се с вряла вода, като след половин час течността се излива. Листата се заливат с марината, приготвена в съотношение 1 лъжица сол, 1 лъжица захар, 2 лъжици оцет на 1 литър вода. Могат да се сложат и стафиди за още аромат и сладост. Затварят се плътно бурканите и се съхраняват на тъмно и хладно.

Стерилизиране

Стерилизирани лозови листа

Стерилизирането в буркани е най-лесният и бърз начин – и най-сигурен. Лозовите листа се измиват много добре. Навиват се по 5-6 или малко повече на рула. Подреждат се рула не съвсем плътно вертикално в буркани. Заливат се с вода, запечатват се и се сте­рилизират за 5-10 минути чрез кипене в завряла заедно с бурканите вода.

Източник: Кулинарен уикенд

Тези билки използвайте при липса на апетит и за общо укрепване на организма


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар