Как се приготвя оризът – тънкости според видовете – кръгъл, дългозърнест, кафяв, басмати, жасминов…
Готварство

Как се приготвя оризът – тънкости според видовете – кръгъл, дългозърнест, кафяв, басмати, жасминов…

Тънка работа е оризът. Голям номер може да ни скрои в кухнята всеки път, когато го вземем за прост. Правилното получаване на чиния с ориз започва още с покупката му. Не всеки ориз е подходящ за всяка чиния с ориз.

Оризът и неговите видове

Кръглият и не толкова едър – нашенският ориз за нашенски гозби, дето предимно го слагаме на фурна с разни неща, нещо като пилаф, ни се получава най-добре в съотношение 1 част ориз към 3 части вода. Като преди това оризът е запържен „до стъклен“ в мазнина.

Има още три основни метода на готвене на ориз. Варенето е най-вече за дългозърнестия, но не само. Първият начин е да се сложи на котлона заедно със студена подсолена вода в съотношение 1 към 1,5. Завира и къкри на слаб огън под капак, докато оризът омекне и течността се абсорбира напълно – 15-20 мин., а ако е кафяв, с люспичката си около 40 мин. Вторият начин е оризът да се пусне в повечко вряща подсолена вода и след като е готов, да се отцеди – както се вари паста. Така обаче се изхвърлят хранителни вещества. Третият метод е за ризото – кръгъл едър ориз, най-често сорт „Арборио“. Оризът се запечатва в загрята мазнина – зехтин, масло, а след това на порции се добавя гореща течност – бульон, бърка се на котлона и се поема постепенно от ориза.

Оризът е кафяв, бял, дългозърнест и още много видове

Както и да се готви какъвто и да е ориз, най-добре е да се следва рецептата или указанията на опаковката.

Басмати или жасминов? И двата!

Сред по-нетрадиционния у нас дългозърнест ориз бисерите са два – басмати и жасминов. И двата са много ароматни, но по различен начин. И двата си оспорват първенството по полезност сред оризите.

Ориз басмати

Басмати расте в подножието на Хималаите – в Северна Индия и Пакистан в близост до индийската граница. Името му в превод от хинди означава ароматен. А ароматът му леко напомня този на пуканки.

Жасминов ориз

Жасминовият ориз произхожда от Тайланд. Има приятен аромат на цветя и оттам е и името му. Много хора, свикнали повече с кръгъл ориз, бъркат басматито и жасмина един с друг заради длъгнестата им форма. Доста си приличат, но има и съществени разлики дори и на външен вид. Жасминовият е с по-къси и дебели зърна, но само в сравнение с басмати. Оризът басмати трябва да се накисне за поне 30 мин. преди готвене, защото така зърната ще абсорбират повече вода и ще се сварят равномерно. Той традиционно се приготвя чрез варене, докато жасминовият ориз е по-нежен и се готви на пара. Или пък по метода на абсорбцията – оставя се в определено количество течност, която бавно и напълно се поглъща от жасминовия ориз.

Източник: Кулинарен уикенд

Това са четири вегетариански рецепти за безглутенови супи

Една много специална рецепта за пълнена пуйка!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар