Какви видове има сметаната и защо не е вредна, както се твърдеше до скоро
Готварство

Какви видове има сметаната и защо не е вредна, както се твърдеше до скоро

Крайно време е да допуснем сметаната да се разположи по-нашироко в кухнята ни. Всъщност да го реабилитираме този каймак, който е бил основен продукт и у нас.

Сметаната

Няма нищо страшно в истинската, млечната сметана. Даже и високата й масленост 15-45%, че и повече в някои по-специални видове, не трябва да плаши. Мазнините в сметаната се усвояват лесно. И е абсолютна истина, че медицината препоръчва сметаната на хора, страдащи от затлъстяване и на болни от диабет. Сложното при този кисело-млечен продукт е, че човек се обърква сред видовете му. У нас най-разпространена е заквасената сметана – използва се и за сладки, и за солени ястия. Но не е достатъчна за кулинарията, още повече че точно киселата сметана никога не трябва да кипва – пресича се.

Различните видове на сметаната

Друга грешка е да се смята, че „течна сметана“ означава тази за кафе. Разликата е огромна, сметаната за топлата напитка е само с 10-12% масленост и няма смисъл да се ползва нито в готварството, нито в сладкарството. Течната готварска сметана и сметана за разбиване – бита сметана, са едно и също нещо с 30-40% масленост. Просто се бие по-лесно, става въздушна, ако е с по-висока масленост. Същото нещо е и сладкарската сметана, просто трябва да се внимава, тъй като продукт с това име може да означава, че е подсладена предварително.

Към заквасената сметана влиза и т.нар. крем фреш. Но е по-гъст и е нещо средно между киселата сметана и крем сиренето. Така че според рецептата, ако си няма човек крем фреш, може да използва заквасена сметана или крем сирене.

Маскарпонето със сигурност е крем сирене с висока масленост – около 70%. А йогурт не е нито кисело мляко, нито заквасена сметана според нашите разбирания – някъде по средата е с около 10% масленост.

Сметаната

Това е, най-просто казано. Ако се заровите в дебрите на сметаната и сходните й млечни продукти, нещата са безкрайни. Но няма проблем, просто спазвайте рецептата и четете в магазина.

Източник: Кулинарен уикенд

Лесен чийзкейк с шоколад и сметана – бърза закуска за малки и големи лакомници!

Бананово карамелен крем със сметана – нежен, красив и много вкусен!

Красива, лесна и вкусна торта от извара, бисквити и сметана

 

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар