Как да си консервираме коприва и други билки и зелени подправки – спанак, лапад, киселец, босилек и още…
Готварство Здраве

Как да си консервираме коприва и други билки и зелени подправки – спанак, лапад, киселец, босилек и още…

Консервираме коприва, лапад, киселец и други диви, но пък много вкусни и полезни зелени билки, защото не се намират на щандовете с консерви из магазините. Така че, докато чакаме червената капия, камбите, доматите, за да ги натъпчем в буркани, домашният консервен комбинат може да заработи на пълни обороти със зеления.

Сега им е времето да се грабнат от естественото им състояние и да се култивират в буркани и във фризера. А щастливците с непрестанно избуяваща зелена мерудия от всякакъв вид на двора, могат и нея да „пленят“ за зимата.

Готови да консервираме коприва

Първо и най-важно: копривата за ядене е само младата, пролетна, нежно подала се от земята или само най-горните, връхните листенца на поизточили се стъбла.

Изсушаване, замразяване и стерилизиране в буркани. На всичко се поддава копривата.

Не се суши на слънце, за да не си загуби ценните вещества. Сухите листенца се складират най-добре в хартиени пликчета на тъмно и сухо място.

Замразяването трябва да стане веднага след брането на копривата. Измива се и се поставя в найлонови торбички във фризера. Може и предварително да се попари с вряла вода и да се охлади рязко със студена, за да си запази по-добре цвета при замразяването.

Третият начин е копривата да се бланшира във вряща вода за две-три минути, да се натъпче добре в буркани, да се затворят плътно и да се стерилизира чрез около 10-15-минутно кипене в постепенно завряла вода.

По същия начин се консервират спанак, лапад, киселец, лобода, листно цвекло, листно зеле – кейл.

Как да консервираме билки и зелени подправки

Билките, зелените подправки, най-често се сушат. Все повече обаче и те влизат във фризера. Най-добре ледени се чувстват босилекът, копърът, магданозът, листата целина, девесилът.

Магданоз

По-удобно е да не се слагат в пликчета, а в кутийки, от които се гребва колкото трябва, и веднага пак във фризера. Или пък да се замразят във формички за лед и така на кубче да се пускат в ястието. В ледените блокчета се чувстват добре и ментата, джодженът, мащерката, които, без да са във вода, почерняват във фризера. Замразените подправки най-добре съхраняват витамините в себе си.

Алтернативата е сушенето – наситнени, на стръкчета или пък на снопчета. Не се сушат на преки слънчеви лъчи. Билките се разстилат на тънък слой, за да са обгърнати от въздуха. Периодично се обръщат, за да изсъхват равномерно. Процесът продължава няколко дни до момента, в който станат чупливи.

Сушене на билки

Изсушаването става и във фурната, максимум.на ЗБ градуса. Другият вариант е да се окачат на букетчета на проветриво място. Китките трябва да са рехави, за да може въздухът да преминава през клонките.

Зелените подправки са чудесни и в зехтин или олио. Слагат се на листенца или наситнени в бурканчета и се заливат с растителната мазнина. Държат се на тъмно и хладно, може и в хладилника. Олиото или зехтинът също се използват.

Разбира се, билките също могат да се стерилизират в бурканчета като листните зеленчуци, дори и на пюре – поединично или в различни миксове. Гребва се с лъжичка и се подправя ястието.

Източник: Кулинарен уикенд

Рецепти с полезни билки – коприва при анемия, репей срещу ишиас, жълтурче против гъбички и още …

Лечебните билки – паричка лекува настинка, дивият пелин при невралгия, коприва при диабет и още…


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар