Важни съвети за добро храносмилане – как да се отървем от неразположенията в стомаха
Здраве

Важни съвети за добро храносмилане – как да се отървем от неразположенията в стомаха

Лошо храносмилане, подуване на корема, колики…Понякога храносмилането ни е затруднено. Спазването на няколко лесни правила може да ни спести това.

Лошо храносмилане

Не пием вода по време на хранене

Водата разтваря стомашните сокове и така намалява значително ефикасността им. Пийте 1 час преди или след, но не и по време на хранене. Ледените напитки са неподходящи, защото ниската температура затруднява естествените химически реакции, присъщи на храносмилането.

Храним се на спокойствие

Обстановката, в която се храним, е от важно значение за храносмилането. Загасете телевизора, оставете мобилния телефон no-далече и не водете напрегнати разговори по време на закуската, обяда и вечерята. Осъзнаването на вкуса подобрява слюноотделянето, а слюнката е важна за първия етап на храносмилането.

За добро храносмилане – кисело мляко

Всяка седмица разнообразяваме менюто

Когато пазарувате за седмицата, забравете за продуктите от предишното пазаруване. Разнообразявайте плодовете и зеленчуците, животинските продукти. Купувайте само сезонни храни.

Вечер се храним до насита

Кой е казал, че трябва да се вечеря леко? Нутриционистите вече мислят иначе. Храносмилането изисква голяма енергия от организма и затова е по-успешно в периоди на физическа почивка, без предизвикващи стрес събития. Такова е вечерното време. Освен това засищането с храна изпраща сигнал до мозъка, че няма опасност от недоимък, тоест няма нужда от „складиране“ на запаси по опасни за фигурата места, пише Здравен журнал.

Храна за добро храносмилане

Избягваме лошите комбинации

Различните храни стимулират отделянето на различни храносмилателни сокове, а някои комбинации намаляват ефикасността им. Нишестените храни (макарони, картофи, хляб) се съчетават зле с кисели или киселинообразуващи продукти – сурови плодове, бяло вино, месо, колбаси. Тяхното комбиниране води до образуване на газове и до киселини в стомаха. Така че стекът с пържени картофи е лоша идея, а що се отнася до пиците, за предпочитане е да се спрете на пица с четири вида сирена, отколкото със сирене и шунка.

Кивито е пълно с полезни хранителни вещества и е шампион на храносмилането!

При кои болести какви зеленчукови сокове помагат плюс рецепти и съвети кога и как да се пият

Чубрицата лекува кашлица, главоболие, подобрява храносмилането и още куп болести! Това са рецептите!

При кои болести какви зеленчукови сокове помагат плюс рецепти и съвети кога и как да се пият

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар