Копривата – при кои болести помага, как се използва и рецепти за лечение
За красотата Здраве

Копривата – при кои болести помага, как се използва и рецепти за лечение

Парещите листенца на копривата притежават многобройни полезни за здравето свойства. Не случайно нашите билкари я наричат „зеленото злато“ на България.

Многобройни научни изследвания доказват хранителните и терапевтичните качества на копривата.

Копривата е зеленото злато на България

Отводнява организма

Копривата елиминира натрупаните в тялото токсини, като стимулира дейността на прочистващите органи, например бъбреците. Тя помага за освобождаването от пикочната киселина, която е неблагопирятна за ставите. Препоръчва се и като диуретик, тъй като увеличава количеството на урината.

Как се използва?

Най-подходящ сезон за лечение с коприва е пролетта. Пийте 3-4 чаши запарка всеки ден в продължение на 3-4 седмици.

Облекчава ставните болка

Поради богатството си на силиций копривата е ефикасно средство срещу артрита. Нейното противъзпалително действие, особено по отношение на ставите на пръстите, е доказано. За разлика от лекарствата срещу артрит, тя не предизвиква нежелани ефекти и се понася добре от организма.

Как се използва?

Можете да поставите лапи от размачкани листа от коприва направо върху болезнените места или компреси, напоени с отвара от коприва. За ръцете и краката най-подходящи са баните – пуснете 3 шепи пресни листа от коприва във вряла вода, след като водата се поохлади, потопете в нея болезнените крайници за около 20 минути.

Копривата

Преборва умората

Копривата е богата на хлорофил, витамин С, минерали и олигоелементи (особено на желязо) – коктейл, който я прави ефикасно средство срещу състояния на физическа и умствена умора. Тя подобрява способността за съсредоточаване и устойчивостта на организма, укрепва имунната система. Препоръчва се за периоди след прекарани заболявания, при временно или постоянно изтощение, претоварване и анемия.

Как се използва?

Можете да предприемете лечение с прясно изстискан сок чрез центрофугиране или като размачкате листата и прецедите сока. Пийте по 15 мл 3-4 пъти седмично в продължение на 3-4 седмици. Сокът може да бъде замразен без да губи ценните си свойства. Избягвайте да го пиете късно вечер, тъй като копривата тонизира. Същото се отнася за отварите и запарките.

Помага при храносмилателни проблеми

Запарката от семена и листа на коприва успокоява стомашното разстройство, като в същото време регулира храносмилането благодарение на пептидното вещество секретин, което се съдържа в нея. Секретинът стимулира стомашните жлези да произвеждат нужните ензими и благоприятства отделянето на секрети от жлъчката, стомаха, панкреаса и червата. Копривата преборва успешно и тениите.

Запарка от копривата за лечение

Как се използва?

Залейте 3 с.л. сушена био коприва с 500 мл вряща вода и я оставете да се запари за 10 минути. Друга възможност е да сварите 2 ч.л. семена в 1 литър вода.

И в двата случая можете да пиете по 1 литър от тези течности.

Успокоява симптомите на алергията

През 2009 г. американско изследване показва, че екстрактът от коприва потиска възпалителните процеси в организма, свързани със сезонните алергии. Препоръчва се при алергичен ринит. Сокът от корените на копривата, смесен с мед, облекчава бронхита и астмата.

Как се използва?

Пригответе запарка от 2 ч.л. сушени листа от коприва. Добавете 1 ч.л. мед. Оставете запарката да изстине, преди да я изпиете. Ако гърлото ви е силно възпалено, пригответе запарката с 3 ч.л. коприва и я използвайте за гаргара.

Копривата за лечение

Полезна и зa простатата

При нарастване простатата оказва натиск върху пикочния мехур, на което се дължат честите позиви за уриниране. Копривата регулира тези позиви и облекчава мехура. Запарката има благоприятно въздействие и при аденом (туморно образувание на простатната жлеза). Лечението му е оперативно, но в началния етап е напълно възможно да се повлияе от копривата и да се избегне развитието му.

Как се използва?

2 с. л. корени или листа от коприва се заливат с 2 чаши вряща вода. След 30-40 минути запарката се прецежда и се пие на два пъти през деня, пише Здравен журнал.

Внимателно с дозите!

В по-голямо количество активните вещества на копривата си взаимодействат с някои лекарства като диуретици, противовъзпалителни и антикоагуланти, като усилват или намаляват терапевтичния им ефект. 

Как да си консервираме коприва и други билки и зелени подправки – спанак, лапад, киселец, босилек и още…


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар