Картофите – защо са полезни и при какви неразположения имат лечебно действие (рецепти и съвети)
Готварство Здраве

Картофите – защо са полезни и при какви неразположения имат лечебно действие (рецепти и съвети)

Картофите са постоянно на трапезата ни и дотолкова сме свикнали с това, че дори не си задаваме въпроса полезни ли са и доколко. А се оказва, че доста често ги използваме за лечение на различни неразположения. Сега можем да научим какъв е съставът на картофите, какви са особеностите на храненето с тях и за какви лечебни свойства става дума.

Картофите

Състав

Съществуват над 50 хиляди сорта картофи! В зависимост от сорта, начина на отглеждане, съхранението картофите средно съдържат около 76% вода и 24% сухо вещество. В състава на този продукт вли­зат нишесте, захар, белтък и минерални соли. Белтъкът е средно половината от сухото вещество – 17,5%. При съхранение, продължително и при ниски температури, съдържанието на нишесте намалява – преобразува се в захари. Намаляват и витамините, а в картофите се съдържат много витамини – С, РР, Bl, В2, В6 (и други, но в по-малки количества), има и минерали – фосфор, калий, калций, натрий, желязо, магнезий и др. В състава им има и различни киселини – лимонена, фолиева, ябълчена.

А всъщност колко калории съдържат картофите? В 1 кг има 940 ккал, а консумирането на около 300 г за денонощие обогатява организма с пълната необходима доза витамин С и ни доставя 10% от нужната енергия за деня.

Диетично хранене с картофи

Печене на картофите

Картофите са прекрасен диетичен продукт с балансиран минерален състав. Не трябва обаче да консумирате картофи със зелени петна, защото те показват наличие на вредни за организма вещества. Дори термичната обработка не ги унищожава, така че избягвайте позеленелите картофи.

Диетите с картофи подпомагат обмяната на веществата заради богатото съдържание на калий, благодарение на който от организма се извеждат водата и солта. Препоръчват се при отслабен организъм, защото съдържат достатъчно калории и се усвояват добре от организма, като го подхранват с полезни компоненти. Специалистите съветват хората, които се опитват да свалят килограми, да не прекаляват с картофите, защото в тях има 2 пъти повече калории заради високото съдържание на въглехидрати. Добре е при едно хранене да не се съчетават два вида нишесте – например картофи с хляб, с боб и т.н.

Лекарите включват картофите в порциона на кардиологично болните, на пациенти със стомашно-чревни заболявания и болести, свързани с обмяната на веществата. Но да видим какви са другите приложения на картофите в народната медицина.

Лечебното въздействие

В народната медицина отдавна има много начини за използване на полезните свойства на картофите.

Сокът на картофите се взима при главоболие

Сокът от картоф успокоява главоболието и киселините в стомаха и подпомага поддържането на микрофло­рата. Използва се при запек и като противовъзпалително средство при гастрити и язвена болест (ефектът се постига с 20-дневен курс с прием на 0,5-1 ч. ч. сок 4 пъти дневно). Да, картофите имат високо съдържание на целулоза, но тя не е агресивна и не дразни лигавицата. При възпалителни процеси в устната кухина картофеният сок се използва за жабурене и има противовъзпалителен ефект.

Настърганият картоф може да се поставя върху изгорена кожа, незарастващи рани и различни възпаления по кожата, действа благо- приятно при алергични обриви, както и при екземи и гнойни рани.

Отварата от картофи е много подходяща за инхалации при заболявания на дихателните пътища, като помага най-много при кашлица. Използва се и за компреси при отоци.

Картофите, приготвени небелени, запазват най-много от ценните вещества в състава си и са особено полезни (такаеисварените, и с печените). Препоръчват се при бъбречни заболявания, хипертония и сърдечна недостатъчност. Варените картофи са много полезни при артрит и подагра.

Тези народни рецепти са изпитани и се предават от поколение на поколение, но е добре преди прилагане да се консултирате с лекуващия си лекар, пише Здравен журнал.

Картофите са над 50 хиляди сорта

Подхранващ и тонизиращ ефект за кожата

Настърганият картоф, смесен с малко зехтин и трици, е прекрасна по­чистваща и освежаваща маска за лицето – достатъчно е да престои 10-15 минути върху кожата, после отмийте и нанесете овлажняващ крем.

Киш с картофи, яйца, сирене и пресен лук – чудесно пролетно ястие (пирог, тарт, пай)

Телешко с пресни картофки в гювеч – бавно готвена яхния

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар