Коя е диетата, която е най-подходяща за вас? Вижте тези три диети и изберете!
За красотата Здраве

Коя е диетата, която е най-подходяща за вас? Вижте тези три диети и изберете!

Диетата Clean

Тя е сравнително бърза и е подходяща за хора, които имат нужда да смъкнат малко. Добър вариант е и за онези, които вече нямат време до морската ваканция, а се налага спешно да влязат в банския от миналото лято.

Диетата Clean – всякакви смутита и шейкове

При диетата Clean, както името загатва, отслабването става с прочистване и детоксикация на организма. Диетолозите предупреждават, че този режим, макар и сравнително кратък, не е никак лек и е добре преди това да се направи консултация с лекар. Не очаквайте драстична загуба на килограми, а по-скоро изхвърляне на задържаната вода и натрупаните в организма токсини, които са една от причините да изглеждаме подпухнали. Пролетта е идеален сезон за такова прочистване, дори да нямате необходимост от отслабване.

Какво представлява

Диетата продължава 3 дни, през които се приемат единствено течни храни: шейкове, смутита, силно разредени зеленчукови пюрета, прясно изцедени плодови сокове и билкови чайове. Месото и жи­вотинските храни не присъстват в менюто. Задължително се пият всеки ден по 2 л вода. Диетолозите препоръчват, за да не се стресира организма, предварително да се изключат забранените храни от менюто в следната последователност: млечни продукти, зърнени, месо, риба, ядки, картофи, домати, кофеин, алкохол и захар.

До този експресен режим прибягват и холивудските звезди, когато се налага спешно да влязат във форма. Важно е обаче и захранването след диетата. То се състои от 5 малки хранения дневно, в които постепенно се включват храните в споменатата по-горе последователност.

Особености

Тези 5 порции в захранващия период трябва да се приготвят в рамките на 5 минути. Това автоматично изключва по-дългата и „тежка“ обработка на продуктите и разчита повече на суровите или задушени за кратко храни. Режимът продължава между 1 и 8 седмици, в зависимост от това колко време имате до ваканцията или какви цели сте си поставили. През този период се случва същинската загуба на килограми и стопяване на мастните депа. Препоръчително е да се комбинира с ежедневна гимнастика, която се прави всяка сутрин на гладен стомах. По-голям ефект ще имате, ако част от храната, която приемате, е студена или охладена (например смутитата), тъй като така организмът ще губи повече енергия за преработката и ще изгаря по-бързо мазнините.

Диетата – 369

Този режим е с доста бързо действие и е хит във Франция, Испания и Холандия. Помага предимно на хора с малко излишни килограми или такива, които имат нужда от „козметични“ поправки по тялото. За по-големи резултати и загуба на тегло, не е подходящ избор.

Диетата – 369

Какво представлява

Режимът е измислен от британски диетолози и името на диетата – 369, всъщност идва от очакваната загуба на тегло – около 3,6 или 9 кг. Продължава между 18 дни и 8 седмици. Колкото по-дълго сте на този режим, толкова повече сантиметри и килограми ще свалите от себе си, обещават диетолозите. При това между свалените попадат и т. нар. устойчиви килограми, с които тялото ни най-трудно се разделя. Диетата се състои от три фази с еднаква продължителност, по време на които храненето е базирано на ефекта от продуктите, а не толкова на вида им. В първата фаза се приемат основно продукти с високо съдържание на протеини, комбинирани с плодове и зеленчуци. Това подготвя тялото за отслабване, затова фазата се нарича „стартова“. Втората фаза е „детоксикираща“ и има за цел да изхвърли всички токсини от тялото, а третата е „релаксираща“, която стабилизира постигнатото и запазва резултата, избягвайки йо-йо ефекта. Във втората вече е позволен един „забранен“ продукт на ден, но в по-малко количество. При третата постепенно навлизат всички забранени храни, но отново се следи за количествата.

Особености

Продължителността на диетата зависи от това колко килограма искате да загубите. Ако имате около 3 излишни килограма, за целта са на­пълно достатъчни 18 дни. За 6 ще ви трябват 26 дни, а ако са 9, се налага да останете на режима близо осем седмици. Важно е обаче да спазвате някои строги правила: джънк продуктите и колбасите са аб- солютно забранени по време на режима, тестените изделия – също, както и картофите и пържените ястия. Диетолозите препоръчват този режим да се съобрази и с индивидуалните особености на всеки. Например възрастен или жена в период на менопауза, няма как да очакват, че бързо ще постигнат целта си. Също така е препоръчително да се включи и гимнастика, отново съобразена с конкретната физическа форма, възраст или пол. Режимът прилича в известна степен на този на Дюкан, но е много по-щадящ за организма, тъй като в менюто ежедневно присъстват плодове.

Диетата на вилицата

Тя продължава поне 1 месец и е добър избор за хора, които имат проблем със строгите режими и храненето по часове. Загубата на тегло е постепенна и в рамките на 3-4 кг, не повече. По-важното обаче е, че човек свиква да се храни по определен начин и си създава здравословни навици.

Наречена е шеговито „Диета на вилицата“, защото основното мерило в нея е именно въпросният прибор за хранене. Този режим е дело на италиански диетолози и е създаден точно за хора, които желаят да премоделират тялото си за лятната ваканция и са помислили за това отрано, а не в последния момент. Тоест – не бива да очаквате бърз резултат. Трябва да се заредите с търпение, а в началните дни – и с малко воля, докато привикнете с мисълта за този тип хранене. След това то ще се превърне в автоматично и няма да ви дразни. Но в началото се налага да бъдете максимално сериозни и да не се отказвате. Резултатите започват да личат чак след първите 2 седмици, а в края на първия месец са силно видими. Ако имате желание, може да продължите да се храните по същия начин , но само още 1 месец, не повече.

Какво представлява

Това е може би най-лесната за спазване диета. Не се налага да броите калории,да се придържате към точен брой хранения или да не вечеряте. Всъщност не променяте по никакъв начин ежедневния си режим нахапване. Единственото, което трябва да спазвате, е да се храните само с вилица. Тоест в диетата е позволено да ядете всичко, което може да забодете на вилица. Само вилица, без помощта на нож! Като ножът не участва дори в етапа на подготовка на храната. Това автоматично изключва от менюто ви много от сладкишите (например бисквити), сладката, конфитюрите и изобщо храните, съдържащи захар. Сосовете, джънк продуктите (храни боклуци), сандвичите, пицата и дори месото също отпадат от списъка. Но пък може да пълните чинията си обилно с риба, зеленчуци, яйца и някои въглехидрати, пише Здравен журнал.

Коя е диетата за вас?

Особености

Диетата на вилицата има 2 варианта: по-тежък и по-лек. Изборът зависи от това колко килограма имате да сваляте. В първия вариант се спазват строго правилата, докато при по-лекия е позволено да се използва нож при приготвянето на храната. Това означава, че в менюто влиза и месо. Но за да има ефект от режима и да се компенсира употребата на ножа в подготовката, трябва да бъде за сметка на вечерята, която е максимално олекотена. Тази диета има предимства, но и недостатъци, предупреждават диетолозите. Сред плюсовете й са създаването на навик да се ядат зеленчуци и да се приемат умерени количества храна (понеже яденето е малко по-бавно, мозъкът има време да се засити и предаде информация на стомаха). Един от недостатъците е ограниченият избор на храни. Затова режимът не бива да се спазва по-дълго от 2 месеца.

По този метод отслабвате без да гладувате!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар