Лимецът – едно от най-древните зърнени растения, е много полезен! Вижте защо!
Здраве

Лимецът – едно от най-древните зърнени растения, е много полезен! Вижте защо!

Лимецът е зърнена култура с деликатен лешников вкус и отговаря на изискванията за здравословна и автентична храна.

Лимецът е много полезна храна

Какво представлява лимецът?

Това е едно от най-древните зърнени растения, отглеждани от човека. Според научните проучвания той е използван още в далечни времена – 7000 години преди Христос!

Ниската производителност и трудната обработка на зърното на лимеца обаче води до това, че пшеницата го измества през вековете. Едрозърнестият лимец е разновидност, по-близка до пшеницата.

По-добре ли се понася от организма в сравнение с житото?

Лимецът съдържа по-малко глуген от житото (7% срещу 11%). Освен това глутенът на лимеца е не така агресивен като този на житото. За хората, които са чувствителни към това вещество, хлябът от лимец е добро разрешение, въпреки че при истинска непоносимост и той трябва да бъде избягван. Хлябът и сладкишите от лимец бухват по-малко именно поради по-ниското съдържание на глутен, но за сметка на това вкусът им е обогатен с лек лешников нюанс.

Какви са ценните му качества?

Лимецът е богат на протеини и есенциални мастни киселини, които го правят отлична храна за вегетарианците. В него се съдържат и многобройни минерали (магнезий, калций, цинк…), както и антиоксиданти (витамин Е, каротеноиди). Фибрите му са по-малко дразнещи чревната лигавица, поради което изделията от лимец са по-лесно смилаеми.

Лимецът става на хубав хляб

Как се приготвя?

Зърната увират доста бавно – за около 1 час или за 45 минути, ако първо са били накиснати за една нощ във вода. Дребнозърнестият лимец се приготвя по-бързо, за около 30 минути. Можете да го приготвите като ризото със зеленчуци и малко бульон. Експертите съветват, ако правите сладкиши от лимец, да разбивате отделно белтъците на твърд сняг, за да получите повече обем на тестото.

Пълноценно и здравословно хранене без глутен – най-важните съвети!

Как да пазарувате продукти без глутен? Ценни съвети подробно за хранителните стоки и напитките!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар